Helsingborgs Golfklubb, Viken
På initiativ av några helsingborgare under ledning av hovstallmästaren friherre von Platen och ryttmästaren Loris P:son Henning studerades vid 1920-talets början ett antal platser runt om Helsingborg, som kunde vara lämpliga för en golfbana. Valet stod mellan strandhedarna söder om Råå och området vid Svanebäck. Helsingborgarna bestämde sig för Viken och fastighetsbolaget Svanebäcks Strandbad, som ägt området sedan 1910, upplät mark för golfspel. Till klubbhus utsågs ett litet gråstenshus nära havet. Detta, kallat Fårhuset, har under olika skepnader följt klubben under alla år. Ursprungligen hade det byggts för att hysa en räddningsbåt.
Helsingborgs Golfklubb konstituerades på Vikens hotell den 14 oktober 1923. Året efter började golfspelet på strandfäladen, varför 1924 anges som klubbens officiella inledningsår. Inledningsvis arrenderades marken men 1926 köpte Helsingborgs Golfklubbs Fastighetsaktiebolag, som till huvuddel bestod av styrelsen för golfklubben, området. Det var endast helsingborgare som ingick i klubben. Först ett tiotal år senare förekom vikenbor bland medlemmarna. Av dessa var en del sommargäster och det skulle dröja länge innan majoriteten i klubben var lokalt förankrad.
Redan första spelåret engagerade klubben instruktörer eller ”professionister”, sedermera kallade golfpro. Dessa kom företrädesvis från England eller Skottland. Av golfklubben i Falsterbo lånades Mr. William Hester. Han ritade banan men undervisade också medlemmarna i den nya sporten. Golfbanan i Viken är en av Sveriges minst moderniserade golfbanor. Den ligger i ett känsligt naturområde och endast tre personer har haft huvudansvaret under mer än 75 år.
”Fårahuset” blev snart för litet. År 1928 byggdes ett nationalromantiskt klubbhus, ritat av Astrid Lilienberg-Seurin. Efter det nya klubbhusets tillkomst fick Fårahuset tjänstgöra som uppehållsplats för instruktörer och för reparation av utrustning.
År 1934 lämnade stora delar av styrelsen klubben för att bilda det som skulle bli Rya Golfklubb. Inte förrän en bit in på 1960-talet repade sig klubben åter. Då hade nyinflyttade Viken- och Svanebäcksbor, bland dem många gamla helsingborgare, upptäckt den lokala golfmöjligheten. Golf var också på uppåtgående i hela landet med Sven Tumba som huvudprofil. Många kungligheter har under flera decennier kommit från Sofiero för en golfrunda i Viken. Prins Sigvard vann 1929 det första klubbmästerskapet i Viken.
Bland Helsingborgs Golfklubbs många spelarprofiler finns Sven-Erik Fridlund, född samma år som klubben startade och uppvuxen ett stenkast därifrån. Även Sven-Eriks syskon, Allan och Anna-Greta, blev golfbitna. Anna-Greta gifte sig med Johny Andersson från Lerberget, en annan av klubbens profiler, som både varit europamästare och mångårig landslagsman.
Vikenbanan är en av de få banor, där det idag spelas med hickoryklubbor (äldre typ av golfklubbor med träskaft). Intresset att återgå till ursprunget har ökat; ett slags gentlemannamässig veteransport som möjligen kan tolkas som en protest mot den stora kommers som omger golfen. Ett femtontal sådana sällskap finns i Sverige.[1]
[1] Andersson 2011.
Utdrag ur Höganäs Kommuns bokverk, Kullahalvön mellan istid och kommunreformer. Idrotten på Kullahalvöns landsbygd av Inge Jolfson.