Idrottssällskapet Kullen
Från fri idrott på Julivallen till orientering på Kullaberg – IS Kullen
Höganäs Bollklubb med säte på Julivallen bedrev i början av 1940-talet friidrott även om fotbollen dominerade. Det var också fotbollen som lade beslag på det anslag som Höganäs Idrottsring årligen delade ut till klubbarna. Friidrottarna åsidosattes och beslöt att bilda en egen förening.
Den 17 april 1942 samlades en grupp pojkar med fri idrott som främsta intresse på Kocks Konditori. Allan Gregorioff valdes till ordförande. Utbrytningen skedde i bästa samförstånd; Höganäs Bollklubb skänkte de redskap som tillhörde friidrotten till den nya föreningen. Tränings- och tävlingsplats blev fortsättningsvis också Julivallen.
Den store idolen var under denna tid Gunder Hägg. Han och andra storlöpare tränade konditionsträning i skogen, varför IS Kullen förlade sin träning till Lerbergsskogen. Man hyrde in sig i Höganäs kyrkliga ungdomsförenings stuga. Medlemmarna byggde också sin första bastu i Lerbergsskogen, en enkel mindre byggnad med vattentunna på taket. Vid krigsslutet 1945 annonserade försvaret ut baracker och IS Kullen köpte en sådan för 1 005 kr. Denna sattes upp i Lerbergsskogen som första klubbstuga, och kom att betyda mycket för föreningen framdeles.
Vid 1940-talets slut startade klubben de s. k. Kullaspelen, till att börja med en nationell tävling, men sedan gränserna öppnats även internationellt intressant. Förstapristagarna fick ta emot originella priser, specialgjorda av Åke Holm. Verksamheten blomstrade och föreningen förfogade över många duktiga löpare, kastare och hoppare.[1] Till de som hade stora framgångar räknas tiokamparen Karl-Axel Kvistberg och sprintern Boris Svensson. Med TV och bilism minskade dock intresset för friidrott och IS Kullen hotades av nedläggning. I klubbstugan i Lerbergsskogen fann IS Kullen så småningom en ny nisch – orientering.
Stig Johansson, med orienteringsförflutet i Tockarp på Hallandsåsen, knöts till föreningen. Nils Rågstedt, dåvarande ordförande, hade inte bara kartor som hobby utan även som sitt dagliga arbete. Han gjorde först om kartan över Lerbergsskogen medan Stig Johansson spred sina kunskaper och inspirerade orienterandet. Kullaberg blev nästa utmaning för IS Kullen. Med ett flygfoto från 1967 som underlag och 1 000 timmar ideellt markarbete av trägna IS Kullen-orienterare blev den nya kartan färdig 1968. Den gjordes i 10 000 ex till en kostnad av 6-7 000 kr. Den första riktigt stora tävlingen fick namnet Kullabergsträffen och anordnades med början 1968 och i ytterligare fem år. 700 deltagare kom till start första året. Andra året kom 1 000 deltagare som orienterade till den nya kartan och njöt av den underbara utsikten på Kullaberg. År 1975 rasade en debatt om att orienterandet förstörde naturen och Kullabergsträffen lades ner. Senare utredningar har visat att debatten var överdriven. Kullamannens mil var en annan långkörare vid början av 1980-talet. Detta var ingen orientering utan terränglöpning för såväl elit som motionärer. Dan Glans och Johnny Kroon var storlöpare som deltagit i Kullamannens mil.
1978 innebar en ny milstolpe för IS Kullen. Erbjudandet att av Krapperup få hyra Björkerödsgården, en fyrlängad gård på Kullaberg, gav nya förutsättningar. Ett enormt arbete med stora insatser krävdes, och med ekonomiskt stöd av bland annat Lions i Höganäs kunde en modern anläggning i anrik miljö tas i bruk. Med hjälp av de succesivt uppdaterade kartorna startades några Trimarrangemang, dels Kullabergsrundan (orientering på Kullaberg) och dels i samarbete med Korpen Kullahjul (cykelorientering i Kullabygden).
Det bildades en ungdomsklubb i IS Kullen med egen styrelse och egna beslut, en satsning som skulle bära frukt. IS Kullens egen klubbtidning Kullaren har utgivits sedan 1953. Vid 1960-talets mitt åkte några föreningsmedlemmar Vasaloppet och fick stor uppmärksamhet i pressen. Fyra ”kullare” lade sig i hårdträning och antog utmaningen och genomförde Vasloppet 1970. Fram till jubileet 1992 har 48 medlemmar från föreningen gjort 107 starter. Långlopp har även stått på programmet. På nittiotalet var IS Kullen en stabil förening med en blomstrande ungdomsavdelning.
Utdrag ur Höganäs Kommuns bokverk, Höganäs från stenkol till millenniumskifte. Idrott o Idealism av Inge Jolfson