KUSK – Kullasällskapet för körning
År 1979 travade hästentusiasterna Lennart Olofsson och Elver Axelsson in till friherrinnan Wanda Gyllenstierna på Krapperup med önskemål om att få hyra mark för körövningar med häst. Friherrinnan var mycket tillmötesgående och ställde mark nordost om borgen till förfogande. Entusiasterna tog initiativ till att bilda Kullasällskapet för körning, KUSK. Krapperup gav den nybildade föreningen tillgång till klubblokal och vagnskjul. Sedermera erbjöd Krapperup ett gammalt grishus i anslutning till körsällskapets övningsområde. Efter omfattande ideellt arbete gjordes grishuset om till klubblokal. Krapperup har sedan sällskapets bildande kostnadsfritt ställt övningsområdet till sällskapets förfogande.
KUSK har som målsättning att behålla och utveckla konsten att köra med häst och vagn och inledde med att utbilda kuskar. Redan tidigt var man igång med tävlingar. Varje år skänkte friherrinnan ett hederspris för bästa horsemanship, ett pris som hon stolt delade ut så länge hon levde. Prisutdelarrollen ärvdes sedan av friherre Ulf Stiernstedt. Sällskapet har anordnat stora tävlingar, i vilka många kända framgångsrika kuskar deltagit. Bland annat kullasönerna och bröderna Christer och Jan-Erik ”Nicke” Pålsson, den sistnämnde flerfaldig världsmästare i fyrspann och rankad bland de tre främsta i världen 1997-2000. Även Christer tillhörde världstoppen.
Redan första verksamhetsåret arrangerade sällskapet Hästens Dag tillsammans med Kullabygdens Ryttareförening, ett arrangörskap som togs över av KUSK efter några år. KUSK hade vid millennieskiftet ett 100-tal aktiva medlemmar. Ett tiotal kuskar tävlar för KUSK från debutantklass upp till svår klass i både par och enbet.[1]
Mest framgångsrik av klubbens egna kuskar har Anders Jönsson varit. Redan vid 1970-talets slut, då han var ryttare, inspirerades han av Lennart Olofsson att börja köra. Med bröderna Christer och Jan-Erik ”Nicke” Pålsson som både tränare och förebilder, och i kombination med att han fick tag i dugliga hästar, började han tävla i parkörning. Anders har tävlat i flera SM, där han vid ett antal tillfällen blivit 2:a och 3:a. Han deltog i sitt första världsmästerskap 1985 i England, men det skulle dröja ända tills 2002 innan han gjorde bedriften att erövra en VM-medalj i ädlaste valör. Han tävlade då i enbet. Anders har sedan mitten av 1990 utbildat sig till instruktör och betalat tillbaka till körsporten genom att träna ungdomar i både KUSK och i Åstorp, en syssla han fortfarande ägnar sig åt.[2]
[1] Intervju med Lennart Olofsson, initiativtagare 2012-03-15.
[2] Intervju med Anders Jönsson, världsmästare i enbet och instruktör i KUSK.
Utdrag ur Höganäs Kommuns bokverk, Kullahalvön mellan istid och kommunreformer. Idrotten på Kullahalvöns landsbygd av Inge Jolfson.