Höganäs Roddförening
I de år 1919 tryckta stadgarna för Höganäs Roddförening (Höganäs RF) lyder första paragrafen: ”Höganäs Roddförening, stiftad den 1 juni 1915 har till ändamål att väcka håg för och färdighet uti rodd och gymnastik såsom stärkande och uppfriskande kroppsövningar.” [1]
Redan 1911 hade inom Höganäs Idrottsförening uppkommit tanken att ägna sig åt rodd. De första årtagen togs i en snipa och de roddintresserade ungdomarna gjorde utflykter till närliggande fiskelägen. På hösten samma år kom Ernst Svensson hem från sin värnpliktstjänstgöring. Ernst blev initiativtagare tillatt utveckla roddsporten i Höganäs och skrev själv en lokalrevy, i vilken han också spelade huvudrollen. Revyn inbringade 700 kr, vilket räckte till inköp av en begagnad inriggad fyra av den gamla Öresundstypen Viking. Det blev även pengar över till ett litet båthus i hamnområdet.
En dansk på tillfälligt besök i Höganäs blev föreningens förste lärare. Utflykterna växte såväl i antal som till längd. År 1914 blev utflykten ställd till Mölle men det bar sig inte bättre än att gamle Viking förliste vid Ransvik. Samma år som Höganäs RF bildades 1915 köptes en ny båt av samma typ. Med denna deltog föreningen i sitt första Svenska Mästerskap i kapprodd i Helsingborg på 20 000 m. Av de fyra båtar som ställde upp blev Höganäs RF tvåa. Redan söndagen efter tog den nybildade föreningen sin första seger genom att vinna den första kapprodden i Höganäs på distansen 2 000 m.
Redan följande år blev föreningen varse att det behövdes modernare båtar för att hävda sig i konkurrensen. Det ordnades en basar som gav 1 200 kr i vinst. En ny båt, färdig 1917, beställdes i Köpenhamn. I september detta år åkte ett lag till Köpenhamn för att ro hem nyförvärvet. Första dagens rodd till Helsingborg gick bra, men andra dagen pressade nordvästvinden på och båten drev iland vid Pålsjö. Sista biten hem till Höganäs gick landvägen. Båten döptes till ”Måns” efter smeknamnet på föreningens grundare Ernst Svensson.
År 1919 kom Höganäs RF:s första stora framgång genom Svenskt Mästerskap i inriggad fyra, distanskapprodd över 20 000 m. Såväl 1923 som 1924 vann Höganäs RF SM och fick det stora förtroendet att representera Sverige i det Nordiska Mästerskapet. Varken i Göteborg eller i Köpenhamn lyckades föreningen dock ro hem någon seger.
Redan 1920 hade det gamla båthuset övergivits och Höganäs RF kunde flytta in i ett nytt båthus, mycket tack vare att Höganäsbolaget gick i borgen för ett nödvändigt lån. Byggnaden finns kvar än idag och används av Höganäs Båtsällskap. I detta båthus höll roddarna till fram till 1939, då föreningen byggde ett nytt klubbhus på hamnplan, vilket man använder än idag. [2] Liksom andra föreningar har även Höganäs RF haft sina svåra perioder, bland annat under det tidiga 1930-talets depression och andra världskrigets beredskap. Roddarna inkallades till militärtjänstgöring, båthuset disponerades av militären och vägarna ner till hamnen var spärrade.
År 1952 tävlade roddarna för första gången utanför Norden, i en roddtävling i Cannes. Under 1950-talet flyttades roddverksamheten alltmer till insjöar, först till Västersjön och sedan till Hjälmsjön vid Örkelljunga. På 1960-talet gick Höganäs RF in i en ny epok, en ny generation ledare tillkom och utriggarrodden tog helt över. Bingospel och tivoliverksamhet kom igång på allvar och gav möjlighet till inköp av nya båtar m. m. Båthuset kunde också byggas ut. Åkaren Karl-Otto Andersson hade i många år ställt lastbil med ett specialbyggt flak till förfogande för transport av såväl roddare som båtar till olika tävlingar. Vid 1960-talets slut fick föreningen möjlighet att köpa in en buss vilket avsevärt ökade bekvämligheten.
1970-talet blev tävlingsbanornas årtionde för Höganäs RF med ett stort antal SM för både seniorer och juniorer. Man hade representanter med i Nordiska Mästerskap och i Världsmästerskapet för juniorer. Särskilt fick Carina Gustavsson och Nina Nielsen sitt genombrott på juniorsidan.[3] Som 14-15-åringar, alltså förhållandevis sent, kom Carina och Nina 1976 i kontakt med Höganäs RF. Det var Nina som tog initiativet. De blev väl mottagna av klubbens duktige tränare Bo ”Maloi” Olofsson och redan första säsongen visade flickorna resultat. År 1977 blev de uttagna i juniorlandslaget och året därpå blev de nordiska mästare i dubbelsculler. 1979 blev nästa utmaning Junior-VM i Moskva, där det blev en hedrande sjätteplats. Nina Nielsen slutade ro 1980, men innan dess hade de tillsammans rott hem tre junior-SM i dubbelsculler och Carina hade dessutom fyra junior-SM i singel. År 1982 flyttade Carina till Borås och började ro för Öresjö Roddklubb. Carina deltog i OS 1984 och 1988. 1984 blev det en 4:e plats, en 1/100-del från bronset i dubbelsculler tillsammans med Marie Carlsson från Mölndal. 1988 blev det en 8:e plats tillsammans i dubbelsculler tillsammans med Maria Brandin från Kungälv. Carina slutade sin aktiva karriär 1988.[4]
Föreningens mest lovande ungdoms- och juniorroddare var Michael ”Roddarn” Andersson. Han blev dock inte mest känd som roddare utan som cyklist. Det var också inom cykelsporten som han fick smeknamnet ”Roddarn” medan tilltalet i roddhuset var Micke. Som mycket annat i Michaels liv handlade det om två saker, tillfälligheter och satsning till 100 procent. Som 7-8 åring lockades han av en kompis ner till båthuset. Michael upptäckte glädjen och kamratskapet och det roliga i att ro. Framgångarna som ungdoms- och juniorroddare infann sig, mycket tack vare tränaren ”Maloi”, som visste att plocka fram de individuella egenskaperna i den utpräglade teknikgrenen. Innan ”Maloi” och Michaels samarbete avslutades hade Michael vunnit ungdoms-SM och junior-SM vid sju tillfällen. Vid junior-VM 1985 tog Michael en sjundeplats. Michael blev också Svensk seniormästare i lättvikt. När ”Maloi” slutade som tränare, slutade också Michael med rodd och ägnade resten av sin idrottskarriär åt cykling.[5]
Många ledare och funktionärer har betytt mycket för rodden i Höganäs. Av ledarna kan nämnas Ernst Svensson, Julius Ahlberg, Otto Olsson, Tage Karlsson, Kaj Östergren, Allan Andersson och Einar Olausson, till större bidragsgivare Olof Arnberg, Carl Norrthon och Axel Sjösten.
[1] Stadgar, Höganäs Roddförening 1919.
[2] Höganäs Roddförening, Minnesskrift 1915-1925.
[3] Jubileumssammanfattning Höganäs Roddförening 75 år av Kaj Gustafsson, mångårig kassör och ordförande i Höganäs Roddförening, styrkt av roddföreningens verksamhetsberättelser.
[4] Intervju med Carina Gustavsson (gift Wilgotson), 2010-09-23.
[5] Intervju med Michael ”Roddarn” Andersson, 2010-09-13.
Utdrag ur Höganäs Kommuns bokverk, Höganäs från stenkol till millenniumskifte. Idrott o Idealism av Inge Jolfson