Mataki Boule
Boulespel på 3:e våningen
Boule eller petanque, som är en variant av flera olika boulespel, är ett spel och en sport, som spelas genom att kulor av stål kastas mot en liten träkula, kallad "lille". Det moderna spelet har sitt ursprung i Frankrike. Oftast spelar man på hårt grusunderlag.
Möjligen inspirerade av den flitige boulespelaren Prins Bertil, började en liten grupp entusiaster i slutet av 1980-talet att spela vid ”det lilla huset”, norr om Brukshundklubbens stuga öster om Södra vägen. År 1989 kallades det till möte och Jan Henningsson valdes till ordförande i bouleklubben Kullabygden Boule. Genom Bertil Magnussons goda kontakter med sin arbetsgivare, takpappstillverkaren Mataki, fick klubben tillgång till en lokal på 3:e våningen i en av företagets byggnader. Entusiastiska medlemmar fyllde golvet med grus och här blev plats för åtta internationellt godkända boulebanor. Klubben fick också möjlighet till utomhusspel utanför byggnaden. Redan 1990 smiddes stora planer på att arrangera Svenska Mästerskapet i Boule i Höganäs. Kullabygden Boule hade då ändrat sitt klubbnamn till Mataki Boule Kullabygden. Anledning till namnändringen var att företaget Mataki var en stor sponsor.
Inför SM uppvaktades också Höganäsbolaget, som välvilligt ställde en stor lagerhall till klubbens förfogande, i vilket Bolaget tidigare haft en tunnelugn för finkeramik. Delar av byggnaden genomgick en ansiktslyftning och iordningställdes för servering under SM-dagarna. Drygt 1 000 boulespelare tävlade på 250 färdigställda boulebanor på Bolagets område. Även Gruvtorget och Kyrkplatsen hade gjorts om för boulespel och vissa finaler genomfördes där. Tävlingarna genomfördes under goda väderförhållanden. Bland spelarna märktes dåvarande centerledaren Olof Johansson. Själva SM-tävlingarna var imponerande och var en av de större idrottstävlingarna i stadens historia. Hela staden, med affärsinnehavare, kommun och näringsliv ställde upp bakom SM, som också fick en egen poststämpel.
SM blev en enorm skjuts för klubben. Ett mycket förmånligt kontrakt för lån och värme av den stora omgjorda serveringslokalen, jämte ytterligare en hall, gjordes upp mellan klubben och Höganäsbolaget. Medlemmarna stod för ett stort arbete genom att ställa i ordning hallen för boulespel.
Nästa stora utmaning var arrangemanget av 24-timmars, en dygnslång bouletävling, som till en början var blygsam, men efterhand en allt större internationell tävling med många deltagare. 24-timmars är en uppskattad tävling och arrangeras årligen. I samband med den första 24-timmarstävlingen 1993 döptes byggnaden till Blå Hallen, som förutom till boulespel även används för större mässor och utställningar. Många spelare har under åren representerat Mataki Boule och hävdat sig i väl nationella och internationella tävlingar. Klubben var vid millennieskiftet välmående och hade ca 100 medlemmar. Intresset ökar och det sker fortfarande utbildning i spelets teknik och regler.[1]
[1] Intervju med Bertil Magnusson ordförande i 10-talet år och spelare/ledare i Mataki Boule, 2010-09-09. Uppgifterna styrkta av tidningsartiklar, Svensk bouletidning 1991, samt en videofilm från Svenska Mästerskapet i Boule 1991 i Höganäs.
Utdrag ur Höganäs Kommuns bokverk, Höganäs från stenkol till millenniumskifte. Idrott o Idealism av Inge Jolfson