Modellflygklubben Spanaren
Modellflygklubben Spanaren i Mölle bildades i oktober 1937. Klubben hade ett tiotal medlemmar och anslöt sig till KSAK, Kungliga Svenska Aero Klubben. Liknande modellflygklubbar fanns också på andra ställen. Det fanns klubbar i Arild, Krapperup, Nyhamnsläge och Höganäs. Arildsklubben flög på Nabben, Krapperup hade sin klubblokal vid Krapperups kyrkoväg och flög i anslutning till denna. Nyhamnsklubben hade sina tävlingar ungefär där Nyhamnsskolan ligger idag. Höganäsklubben höll till på flygplatsen.
Mölleklubben hade sin tävlingsplats söder om Ryhuset. Som klubblokal fungerade oftast Hans-Otto Pyks föräldrahems källare. Pojkarna byggde sina egna flygplan med stomme av balsaträ. Flygkropparna kläddes med s. k. japanpapper, ett slags rispapper. Detta sprutades sedan med vatten för att dra ihop sig, varefter man sprutade på lack för att stärka modellplanet. I en krok i aktern fästes en gummisnodd som virades till bristningsgränsen och satte fart på propellern. Limmet tillverkade pojkarna själva av celluloid och aceton. När det var brist klippte man sönder gamla celluloiddockor och smälte dessa. Föräldrarna tyckte det luktade förskräckligt och var inte medvetna om vad som skulle kunna hända om det hade gått snett.
Tävlingsmomentet gick ut på att ha modellflygplanet i luften så länge som möjligt. Man tävlade i olika klasser. Gustav Persson från Arild, sedermera aktiv flygare, skickade iväg sitt plan vid tävlingar vid Ryhuset. Han återfann det inte vid tävlingstillfället men efter en tid hörde en lantbrukare från Söborg i Danmark av sig och berättade att han hittat Gustavs plan på sina ägor!
Under andra världskrigets materialbrist gick man över till segelflygsmodeller. De flesta av de små modellflygklubbarna lades ner. Sista tävlingen genomfördes 1942 i Nyhamnsläge. I stort sett samma pojkar som var engagerade i modellflygklubben startade även ”Mölle Pingpongklubb”, aktiv vintern 1937-1938. De 13 medlemmarna tävlade oftast mot varandra, höll till i Strandpensionatets källare och idkade ingen större tävlingsverksamhet.[1]
[1]Intervju med Hans-Otto Pyk 2011-08-23, friidrotts- och modellflygseldsjäl samt möllekännare, styrkt av protokoll från AIK Mölle samt egen dokumentation.
Utdrag ur Höganäs Kommuns bokverk, Kullahalvön mellan istid och kommunreformer. Idrotten på Kullahalvöns landsbygd av Inge Jolfson