BTK Force
Vid 1940-talets början höll några pojkar till i provinsialläkare Hakon Widdings garage vid Köpmansgatan. Widdings båda pojkar, Paul och Lennart, var med om att bilda Bordtennisklubben Force 1943. De första åren hade man ingen styrelse. En sådan bildades först 1945, då med Lennart Kock som ordförande. Liksom för andra föreningar var det svårt att hitta lämpliga lokaler med låg hyra. När Widdings garage blev för litet flyttade man till den gamla mjölkaffären i Hultabo, fortfarande bara med möjlighet att spela vid ett bord. Efter mjölkaffären blev det spel i Hultaboskolan, därefter i den gamla Räddningsstationen på Hamngatan och sedan i Godtemplarhuset vid Odengatan. År 1949 hjälpte Höganäsbolaget BTK Force till sin första egentliga bordtennislokal – det gamla båthuset vid hamnen. Trots avsaknad av vatten och andra bekvämligheter hade klubben sin hemvist här i elva år.
År 1960 erbjöds möjligheter att hyra en källarlokal under handlanden Jean Helgessons affär vid Kullagatan (Kv. Röret). Här fanns rum för två bord, men även klubbrum, dusch och toalett. Intresset ökade successivt och därmed också kraven – enbart i Kv. Röret fanns ett 70-tal barn. År 1966 beslöt man att bygga ut med egna arbetsinsatser. Kostnaderna slutade på 33 000 kr, en ansenlig summa pengar för en liten klubb vid denna tid. Några kommunala pengar var det inte tal om, men nu fick klubben ändamålsenliga lokaler med tillgång till fyra träningsbord.
Många spelare har vandrat genom BTK Force och många ungdomar lärt sig bordtennis inom klubben. Till lagsammansättningarna under de första åren räknades bröderna Paul och Lennart Widding, Norman Olsson och Stig Sjögren. Under 1950-talet avlöstes dessa av Kjell Olsson, Börje Blomgren och Lars-Erik Lindkvist, senare efterträdda av Bruno Dorup, Lennart Bengtsson och Sten Sandgren. I klubbens slutskede var det Ulf Bengtsson, Nils-Bertil Jönsson och Nils-Arne Hansson som var klubbens ankare, både individuellt och i seriesammanhang.
I den s. k. Kullaserien, som innehöll lag från hela Kullabygden, debuterade Force som serietävlande. År 1951 tog Force segern i div. I Skåne och kom med i de nationella serierna.
Att spela kvalspel har inte varit klubbens starka sida. Efter seger i allsvenska serien div. III blev det kval mot Lunds BTK, där det blev stopp för första gången. 1959 vann man åter serien och fick kvala mot BK Kick, Malmö. Inte heller denna gång lyckades Force avancera i seriesystemet. I början av 1960-talet lade Bordtennisförbundet om seriesystemet och Force hamnade då i div. IV. 1966 vann klubben åter serien och gjorde sitt tredje kval mot Varberg och Värnamo. Men inte heller där blev det kvalseger.
I klubben fanns duktiga damer. Carin Hansson och tvillingarna Helena och Carina Glifberg försvarade klubbens färger vid olika tillfällen.
År 1969 kom Nils-Bertil Jönsson till klubben och tog hand om de unga talangerna. Bland dessa fanns Ulf Bengtsson, son till ordföranden Lennart Bengtsson. Det märktes tidigt att han hade stor talang och som pojk- och juniorspelare lät han tala om sig även utanför Skånes gränser. 1975 flyttade Ulf till Trollhättan för studier på bordtennisgymnasiet. Han representerade fortfarande Force. År 1977 blev han svensk juniormästare i singel för sin moderklubb Force. Samma år var han med att för klubben kvala till allsvenskan en fjärde gång. Nu gjorde emellertid Force två tunga förluster. Dels förlorade klubben i kvalet, dels skrev Ulf Bengtsson på för Söderhamn. Ulfs största framgång var när han i Moskva 1984 blev europamästare i singel för seniorer. I finalen slog han polacken Andrzej Grubba. I dubbel tog Ulf två EM-brons 1982 och 1984 tillsammans med Erik Lindh respektive Ulf ”Tickan” Carlsson. Han spelade landslagsspel i ett tiotal år, både som junior och senior och avslutade sin pingiskarriär i Mölndal 2006.[1]
Utdrag ur Höganäs Kommuns bokverk, Höganäs från stenkol till millenniumskifte. Idrott o Idealism av Inge Jolfson
[1] Intervju med Lennart ”Lacko” Bengtsson, mångårig spelare, ledare och ordförande i BTK Force och i nybildade Höganäs BTK, 2010-05-28. Uppgifterna styrkta med tidningsurklipp och foton.