Föreningen Oden i Mjöhult
I början av 1920-talet skaffade några pojkar i Mjöhult, trots ringa arbetslöner och inte utan uppoffringar, var sin cykel och ett par boxhandskar. Ur detta bildades en boxnings- och cykelklubb, kallad Oden. Klubben tävlade mot andra klubbar i närheten. Man sökte och fick medlemskap i Svenska Cykelförbundet och kunde också glädjas åt att i Ragnar Olsson ha en skånsk mästare i 10 km cykel.
En decemberkväll 1923 samlades några ungdomar i Svedberga skola (nuvarande Helsingborgs kommun) för att bilda en idrottsförening, döpt till Svedbergs Gymnastik & Idrottsförening. I spetsen gick byns folkskollärare, Konrad Olsson, som blev klubbens förste ordförande, ledare och föreningens starke man. Dessvärre omkom han i en motorcykelolycka 1937.[1] Redan det första året togs ett viktigt beslut: ”All rökning skall bortläggas å idrottsplatsen och ett absolut förbud skulle gälla i redskapsboden, samt under utövande av all slags idrott och bollspel”. Till en början var föreningen främst till för gymnastik och allmän idrott. Tävlingarna genomfördes på en ny idrottsplats på södra delen av Svedberga kulle. Ett tjugofemtal ungdomar i varje tävlingsgren vittnade om ett stort intresse. Med en styv bambustång noterades aktningsvärda 3,70 m i stavhopp. Den allmänna idrotten upphörde i mitten av 1930-talet.
År 1926 gick boxnings- och cykelklubben Oden upp i Svedbergs Gymnastik & Idrottsförening. Såväl cykel som boxning fick efterhand stryka på foten för bl. a. fotboll. Redan vid 1920-talets början spelades fotboll i Mjöhult, på en klövervall mellan Mjöhultsgården och bangården. Laget kallade sig Mjöhults IF. En liten bod, tidigare använd av nämnden vid hästpremieringar, tjänade som omklädningsrum. Efterhand förlades fotbollsspelet till idrottsplatsen på Svedberga kulle.
[1] Om idrottsrörelsen i nuvarande Helsingborgs stad, se vidare Greiff 2012.
Utdrag ur Höganäs Kommuns bokverk, Kullahalvön mellan istid och kommunreformer. Idrotten på Kullahalvöns landsbygd av Inge Jolfson