Svart grupp
Sista året innan våra ungdomar blir juniorer (upp till och med D/H16) så ska vi hjälpa till att förbereda
de som vill söka idrottsgymnasium och möjliggöra en så god träningsvana som möjligt. Vi gör det
genom att lära våra ungdomar att planera och genomföra en stor del av sin egen träning själva,
genom att stötta i vilken typ av intensitet och hur mycket träning de ska genomföra per vecka.
Träningen blir mer grenspecifik även om den fortfarande ska vara allsidig för att stärka hela kroppen inför vad som komma skall.
Svart grupp tränar normalt sätt tillsammans med den röda gruppen och har samma upplägg och
filosofi som den röda gruppen men där t.ex. en åkare i den svarta gruppen kan få genomföra
ytterligare repetitioner på intervaller eller styrketräning, avgörs av passets utformning och möjlighet till anpassning. Svart grupps åkare ska ha möjlighet till utökad personlig rådgivning och planering av den totala träningsmängden och innehåll sker i samråd med utsedd tränare i föreningen, det sker året runt.
En rekommenderad träningsmängd för en åkare i den svarta gruppen ligger på 8–10 timmar per
vecka i genomsnitt per år, med stor variation i innehåll, men fokus på att röra sig mycket och allsidigt d.v.s. med många olika discipliner, såsom löpning, vandring, multisport, kanot, cykling, simning, lagsporter, ridning m.fl. Fördelningen är ungefär 80/20 mellan uthållighet och kondition. Det viktiga är att försöka lära sig att leva med sin idrott och få den att passa in i vardagen, skapa sunda rutiner vad gäller mat och vila och träning. Balans är a och o för att ha ett sunt idrottande där man i slutändan förhoppningsvis når de mål man satt upp.
En åkare i den svarta gruppen använder tävlingar under hela året för att träna på tävlingsförberedelser och att lära känna sin kropps fysiska förmågor och kapacitet. Att bli bra på att tävla innebär inte bara att ta sig till startlinjen och komma till mål utan lika mycket om hur man tar sig till start och hur man genomför loppet och hur man följer upp och analyserar sin insats, det är något som tar lång tid att lära sig. Här ska vi som förening stötta och hjälpa individen att hitta sitt eget sätt som fungerar allra bäst.
Ju närmre gymnasieålder individen kommer desto mer grenspecifik blir träningsinnehållet, men fortfarande fokus på att kunna sköta skola och träning parallellt med övriga viktiga moment i livet såsom att umgås med vänner och familj. Ibland är ett möte med andra människor mer värt än att genomföra ett planerat träningspass, det ger glädje och motivation att fortsätta träna och uppskatta idrottandet.