Röda tråden - Skidvaneövningar
Position
En neutral position med trycket mitt på skidan är den utgångspunkt som du som skidåkare har störst möjlighet att påverka åkningen.
Position - Fram/Bak
Testa att svänga extremt långt fram och bak för att sedan jämföra med en mer neutral position
Position - Öppna pjäxor
Att åka i rätt position med öppna pjäxor är svårare än när pjäxorna är spända
Position – Slide
Överkroppen pekar rakt ner i fallinjen. Åkaren förflyttar sig som i en korridor i fallinjen och skidorna kan "slida" från sida till sida eftersom positionen är neutral
Position – Snurra
När positionen är neutral kan åkaren obehindrat snurra i fallinjen
Position – Stavisättning
Stavisättning hjälper åkaren att hålla balansen samt markerar och underlättar svängväxel
Balans
Använd överkroppen för att hålla balansen och använd lugna rörelser. Bålen är centrat för balansen i skidåkning. Bra styrka i bålen ger att åkaren följaktligen kommer att kunna kontrollera de krafter de utsätts för på ett mer effektivt sätt.
Balans - Smalt/Brett
Testa att åka extremt smalt och brett för att sedan hitta en mer naturlig skidbredd
Balans – Brickan
Provocera balansen/koordinationen. Tänk att du håller i en bricka och försök att genomföra svängarna
Balans - Utan stavar/Låsta armar
Provocera balansen genom att ta bort stavarna. Märka hur mycket lättare det blir när stavarna kommer tillbaka.
Balans - En skida
Försök att kontrollera svängar på en skida
Sväng
För att utföra en skärande sväng måste man kanta skidan. Vi har tre kantregulatorer som används vi kantning av skidan. Knä, höft och hela kroppen.
Sväng - Hela kroppen
Sträva efter parallella skidor och skärande svängar. Tänk att du har ett stålrör från ytterbenet och upp genom kroppen genom svängen. Kontrollera rörelsen genom att böja på innerbenet
Sväng – Höft
Sträva efter parallella skidor och skärande svängar. Var noga så höften inte vrids in i svängen, vilket resulterar i bakvikt och att innerskidan går före ytterskidan in i sväng
Sväng – Knä
Sträva efter parallella skidor och skärande svängar. Med händerna på knäna får åkaren en bra känsla av vad som händer.
Beskrivning GS
I ingången (Fas 1) på svängen vill du ha största möjliga vinkel mot underlaget för att snabbt kunna vända rörelsen, kraften kommer också vara som störst här. Därför använder du hela kroppen som kantregulator, en rak kropp kan stå emot stora krafter. Vid käppassage (Fas 2) har du höften som kantregulator, du kan enkelt passera käppen och styra undan den med armen. Successivt efter käppassage (Fas 3) minskar du kantvinkeln mot underlaget, till slut är skidorna plana mot snön. Knäna används som regulator, du kan lätt göra en mjuk övergång till nästa sväng.
Beskrivning SL
Här gäller samma princip som i storslalom fast med några tillägg. Eftersom svängväxlingarna sker med en betydligt högre frekvens hinner du inte med om du använder hela kroppen som kantregulator på samma vis som i storslalom. Här strävar du efter att ha axelpartiet horisontellt hela tiden vilket underlättar en snabb svängväxel.
Du använder också stavarna i en betydligt större utsträckning i slalom. Förutom ett naturligt balansredskap använder du stavisättning direkt efter käppträff för att snabbare kunna stoppa medrotation. Genom effektiv stavisättning blir det lättare att behärska en tekniskt krävande bana.