Det finns många anledningar till att barn och ungdomar väljer att spela fotboll. Främst beror det förmodligen på att fotboll är kul, på gemenskapen och kompisarna. Några barn och ungdomar spelar för att de har en dröm om att bli landslagsspelare eller utlandsproffs. Oavsett anledning, är det viktigt att spelare i BSK fotbollssektion, får möta de förväntningar de har på sitt fotbollsspelande. Lagidrott är roligt och att få göra saker tillsammans med andra spelare, ökar förutsättning till socialt välmående i laget.
En fotbollsspelare i BSK Fotboll har följande karaktärsdrag
- Får andra att växa
- Tar eget ansvar
- Är ödmjuk
- Är lojal
- Vill utvecklas
- Jobbar hårt och gör alltid sitt bästa
BSK fotbollssektion lägger stor vikt vid hur spelare uppträder mot lagkamrater, ledare/tränare, motståndare, domare och åskådare. Spelare ska föregå med gott exempel och spela en juste fotboll. Spelare i BSK Fotboll ska följa BSK-stilen och de riktlinjer och regler som finns med i den. Om en spelare bryter mot BSK-stilen, trots flera tillsägelser, kan detta leda till olika konsekvenser. Det kan till exempel vara att spelaren får kliva av från träning, avstängning från träning/match/cup, eller vid långvarig misskötsel leda till uteslutning från BSK fotbollssektion.
För att bli en bättre fotbollsspelare
För att utvecklas och bli en bättre fotbollsspelare måste spelaren bli sin egen tränare. För den spelare som tycker att det är roligt och vill komma riktigt långt med sitt fotbollsspelande, räcker det antagligen inte med de träningar laget erbjuder. Spelaren behöver träna mer än så och göra det på egen hand. Att själv kunna upptäcka sina förbättringsområden och kunna träna på dem, är en viktig nyckel till framgång. Följer spelaren nedanstående punkter, ger spelaren sig bättre förutsättningar till att utvecklas som fotbollsspelare:
- Ät mat och drick vatten ofta. Ät regelbundet och se till att under en dag ha ätit frukost, lunch, middag och mellanmål däremellan. Ät en varierad och allsidig kost. Se till att direkt efter träning/match äta både mat och dricka vätska. Undvik skräpmat, godis och läsk.
- Sömn, återhämtning och vila. Sov i minst 8–10 h/dygn. Skaffa regelbundna sömn- och vilovanor samt sov på regelbundna tider. Det gör att det är lättare att falla i sömn och att sova bättre. Undvik sena kvällar med TV och TV-spel. Kroppen behöver vila för att växa, bli stark och prestera bra.
- Utveckla alla färdigheter. Spelaren kan resonera kring sina färdigheter, förbättringsområden och hur spelaren kan utveckla dessa. Gör handlingsplaner och egna träningsprogram. Använd de årliga utvecklingssamtalen för att diskutera detta och ta hjälp av ledare/tränare.
- Samverkan mellan färdigheterna. Fotbollsspelare löser en situation i fotboll genom att samtidigt använda delfärdigheterna spelförståelse, teknik, fysiologi och psykologi. Det sker en samverkan mellan delfärdigheterna som ligger till grund för förmågan att uppfatta, värdera, besluta och agera i situationer i spelet.
- Spelförståelse. Spelförståelse kan tränas genom att titta på fotboll. Titta på matcher och träningar, fundera på varför olika saker ser ut som de gör. Följ en enskild spelare under en längre period under en match och reflektera över spelet med och utan boll. Titta hur de bästa spelarna rör sig utan boll, hur de gör sig spelbara, löpvägar med mera. Det går även bra att träna både spelförståelse och teknik genom att spela fotboll i smålagsspel med kompisarna.
- Teknik. Teknik är en av de enklaste färdigheterna att träna själv. Det enda som krävs är en boll och lite yta, sedan är det bara fantasin som sätter begränsningarn Det finns inspirerande material att hitta på Internet och i sociala medier.
- Fysiologi. Att träna fysik är också något som passar egenträning. I yngre år är det mycket motorik, balans och koordination som behöver tränas. När spelaren blir lite äldre behöver styrka, rörlighet, snabbhet, smidighet tränas och så småningom även kondition. Bygg upp en grundstyrka så att kroppen håller för de påfrestningar som en fotbollsspelare utsätts för. Håll gärna på med flera idrotter så att kroppen får varierad träning. Träna uthållighet genom intervaller då detta är mer fotbollslikt. Även här finns träningstips att hitta på Internet och i sociala medier.
- Psykologi kanske det svåraste området att träna på egen hand. En av de viktigaste bitarna är dock att lära sig inte ”bära med sig” det som redan har hänt, utan att hela tiden titta framåt mot nästa fotbollsaktion. Det förflutna går inte att förändra, men spelaren kan alltid påverka framtiden. När spelaren utfört en fotbollsaktion på träning, match eller med kompisarna, är det viktigt att alltid fokuserar på nästa aktion. Detta så att den sker med så hög kvalité som möjligt. Spelaren kan också träna på att skapa positiva bilder. Genom bilderna kan spelaren se sig själv lyckas istället för att vara rädd att göra något fel eller misslyckas.