I svensk fotboll finns flera styrande dokument: Barnkonventionen, Idrotten Vill, FSLL och svensk fotbolls strategimål. Stockholms Fotbollförbund (StFF) har tagit fram ett dokument med namnet ”samsyn”. Dokumentets syfte är att försöka tydliggöra och hjälpa ledare/tränare och föreningar inom Stockholmsfotbollen att hantera många av de komplexa frågor som dyker upp i fotbollsvardagen.
I BSK-modellens kommande kapitel kan delar hänvisas till StFF:s samsynsdokument och de riktlinjer som uppges i dokumentet.
Begrepp inom Stockholmsfotbollen
- Nivåanpassning: Träning där det vid vissa övningar sker uppdelningar av gruppen utifrån kunskaps- och färdighetsnivå.
- Individanpassning: Träning anpassad till var och en utifrån färdighets-, kunskaps-, och mognadsnivå. Kan genomföras oavsett hur laget eller träningsgruppen är sammansatt.
- Nivågruppering: Lag eller träningsgrupper som delas upp utifrån färdigheter och kunskapsnivå.
- Selektering: Att välja ut de för tillfälligt bästa eller de som i framtiden bedöms bli de bästa till matcher, läger, lag eller träningsgrupper.
Olika ambitionsnivåer på spelare i samma grupp
I en trupp kommer det finnas spelare med olika ambitionsnivåer. Vissa vill spela en gång i veckan, andra tre gånger i veckan. En del har en annan sport som prioritet, andra spelar bara fotboll. Inom ungdomsfotbollen är det något föreningarna får lära sig att hantera.
Det finns flera sätt att hantera detta. Individanpassning kan ske hela tiden. Nivåanpassade träningar kan ske med en mjukstart från 10 års ålder. Detta kan göras då och då under utvalda träningar. Upp till 15 års ålder kan nivåanpassningen gradvis stegras, men undvik permanent indelning över tid. Nivåanpassning innebär:
- Få så många att spela fotboll så länge som möjligt.
- Barnen känner ofta att de "lyckas" på träning och match.
- Att få till jämna matcher så att alla utvecklas.
- Alla barn får lära sig att ta ansvar på träning och match.
- Skapar en stark lagkänsla och trygghet i laget/gruppen.
Risker och problem med nivågruppering enligt SvFF
- Är det för individens bästa eller för tränarens bästa? Det blir lättare att bedriva träning/match när alla i gruppen är på ungefär samma nivå.
- Skapar ett resultatinriktat motivationsklimat – istället för ett prestationsorienterat.
- Att jämföra spelare med varandra leder ofta till resultatinriktat klimat vilket är sämre för den långsiktiga utvecklingen och spelarnas välmående.
- Risk att tränarens förväntningar påverkas, självuppfyllande profetior (pygmalioneffekten).
- Utslagning tenderar till att öka vid nivågruppering (drop-out).
- Risken är att nivågrupperingen sker baserat på fysisk mognad, vilket inte säger någonting om utvecklingen över tid (RAE, relativ age effect).
- Det är näst intill omöjligt att i unga år veta vilka som kommer bli bäst. (Nutida prestation är inte lika med framtida potential, icke-linjär utveckling).
- Man riskerar att missa kompensationsfenomenet – spelaren kompenserar en svaghet med att utveckla en annan styrka.
- Man riskerar att missa modellinlärning, spelaren ser hur en annan gör och tar efter beteendet.
- Spelare försöker behålla sin talangstatus istället för att utvecklas.
Nivågruppering i BSK fotbollssektion – från 14 år
I BSK fotbollssektion är det inte tillåtet att under träning ha permanenta och fasta grupper upp till 14 år, grupperingarna ska vara blandade. I BSK Fotboll tränar alla tillsammans, det vill säga att alla spelare inkluderas. Alla får vara med på precis samma premisser. Alla ska vara med på lika villkor. Olikheter breddar och utvecklar. Samtliga spelare ska bli lika sedda och uppskattade, oavsett om de vill bli elitspelare eller bara spela för att träffa kompisar. De blandade grupperna ska bygga på lekfulla och inkluderande principer. Tränaren ska inte bestämma vilka som är talanger, utan arbeta för att alla ska få möjlighet att lyckas med sin fotboll. Det är omöjligt att bestämma eller förutse vilka som är framtidens stjärnor i tidig ålder.
Från 14 års ålder kan det skapas grupper utifrån färdighet, kunskap och ambitionsnivå. Spelare som hamnar i gruppen som anses ”bättre” eller som ”kommit längre i utvecklingen” ska vara spelare som är ambitiösa och målmedvetna gällande sin fotboll. Alla spelare, tjejer och killar, inom samma grupp ska få samma förutsättningar. Alla spelare i gruppen ska till exempel få starta lika ofta och ges samma speltid. Om en spelare inte visar sig hålla för den nivå som spelaren tagits ut till, ska spelaren placeras i en grupp som är mer anpassad efter spelarens förmåga.
Toppning
Toppning är enligt RF:s tolkning en form av selektering och bör endast förekomma inom seniorfotbollen. Risker med toppning kan vara:
- En framgång på kort sikt (vinner en cup/tävling eller match).
- De "bättre" spelarna utvecklas initialt men kommer samtidigt under stor press.
- De "sämre" spelarna får inte samma möjligheter och känner inte att de är en del av gruppen.
- Det blir tufft att hantera mentalt när en "sämre" spelare passerar en "bättre" i utvecklingen.
- Konsekvensen kan bli att spelare som är "bättre" och "sämre" slutar på grund av detta.
- Det blir inte samma lagkänsla och trygghet i lagen.
BSK fotbollssektion ska ha en inkluderande miljö för alla barn och ungdomar. Alla är lika mycket värda och ska ges samma chans samt förutsättningar till att utvecklas. Det är viktigt att ledarteamen ser alla individer, skapar delaktighet och en känsla av samhörighet samt sammanhang. Därav är det inte tillåtet inom BSK Fotboll att toppa lag under match. Speltiden ska i största möjliga mån istället fördelas lika mellan spelarna.