Orienteringssportens historia i Mora
Militären var sannolikt de som tidigast hade övningar i orienteringskonsten och det finns belagt att Kongl. Krigsskolan på Karlberg bedrev övningar i ”Topografi” med orienterings- och kartläsningsövningar under ett par dagar år 1886.
År 1893 var det premiär för orienteringslöpning som tävlingsidrott för officerare vid Stockholmsgarnisonens årliga festspel.
Den civila orienteringssporten i Sverige hade sin upprinnelse i de arrangemang som Stockholmsklubbar anordnade i början av förra seklet.
Sundbybergs Idrottsklubb anordnade redan år 1901 en i våra ögon enkel orienteringslöpning med bl. a. Bromma och Spånga kyrkor som kontroller.
Redan år 1900 hade dock den första skidbudkavlen (skidorienteringsstafett) arrangerats i Sverige med start i Bollnäs och mål i Härnösand, en sträcka på totalt 17,5 mil fågelvägen.
År 1910 deltog IFK Mora i skidbudkaveln, som detta år fått SM-status, där banan sträckte sig mellan Mariefred och Norrköping.
I laget som kom på en tredje plats åkte Gustav Sundin, Gottfrid Eliasson och Anders Dahlkvist.
Dessa fyra bör kunna sägas vara IFK Moras första ”orienterare”.
Strål Lars Eriksson hade redan år 1909 deltagit i Anders Zorns så kallade ”Kyrklopp” som detta år gick mellan Venjans kyrka över Oxberg till Mora kyrka.
Dessa tävlingar kan sägas ha utgjort en tidig form av skidorientering där man letade sig fram till passerpunkter och mål utan hjälp av någon uppkörd eller markerad bansträckning.
Den 23 november år 1924 anordnades den första orienteringstävlingen i Mora och i Mora Tidning annonserades fredagen den 21 november att:
”Orienteringslöpning anordnas av Idrottsföreningen Kamraterna, Mora, söndagen den 23 nov. kl. 10 fm.
Anmälan lördag kl. 6 em. vid kommunala mellanskolan, då närmare upplysningar lämnas”.
IFK Moras skidsektion stod som inbjudare till tävlingen.
Enligt en tidningsnotis i M-T tisdagen den 18 november refereras ett sammanträde med skidsektionen av IFK där ”beslöts att anordna en orienteringslöpning, den första i sitt slag i Mora. Banan för denna tävling kommer att bli 6 km lång för seniorer och 4 km för juniorer. Tävlingen blir indelad i klasser och att döma av det stora intresset sådana tävlingar under innevarande höst rönt landet runt, torde tävlingen även i Mora röna berättigat intresse och tillslutning.
Ovanstående tävling ingår som ett led vid poängberäkningen i instundande vinters skidtävlingar.
Generalstabskartor och kompasser böra av de tävlande själva anskaffas i största möjliga mån.
Onsdagen den 26 november redovisades resultatet av tävlingen i Mora Tidning.
Banan hade följande sträckning: Selbäck – Lomsmyran (mål för juniorer) – Södra Yvraden där målet för seniorerna var förlagt.
Fritiof Beus vann den 4,5 km långa seniorbanan på tiden 34.10 min medan
H. Aminoff segrade på den 3 km långa juniorbanan med tiden 23.01.
Fritiof Beus hade tidigare år deltagit i flera av de SM-skidbudkavlar där IFK Mora gjort bra insatser.
Artikeln anger avslutningsvis att ”Om söndag anordnas ny löpning med något längre och svårare distanser”.
Efter tidigare sporadiska försök startades hösten 1935 en orienteringssektion i Mora, tillhörande IFK Mora.
Sektionsstyrelsen bestod av Robert Norén, Martin Heimer, Sixten Olovsson, Ivar Norén, Folke Heimer och Sven Larsson.
Redan det första året anordnades 6 tävlingar, sannolikt enbart klubbtävlingar.
År 1936 anordnades den första nationella tävlingen i Mora, 52 löpare från 4 föreningar ställde upp till start i Kansbols fäbodar och Edvin Stigsell, Mora segrade i seniorklassen.
Klubbens främste orienterare under de första åren var Karl Persson från Östnor och Folke Heimer var av allt att döma den drivande kraften bakom orienteringen i Mora de första åren.
De orienteringskartor som fanns att bruka i Moratrakten från 1920-talet fram till början av 1960-talet var Generalstabskartan i skala 1:100.000 samt konceptkartan i skala 1:50.000, bägge s.k. backstreckskartor.
Vid mitten och slutet av 1950-talet började enklare specialritade orienteringskartor att framställas i Mora och angränsande klubbar.
År 1942 fick orienteringen i Mora sin första stora framgång i och med att Gunnar Mattson-Frost sprang in på tredje plats vid herrsenior-SM i Voxna.
År 1946 arrangerades SM för herrseniorer i Mora med bl.a. Gunnar Mattsson-Frost som banläggare med start i Våmhus och mål i Fryksås.
Dalarnas Idrottsförbunds Orienteringssektion stod som arrangör.
Segrare blev Erland Vemdal, I 5:s IF på en av de hårdaste SM-banor som dittills sprungits.
År 1948 arrangerades SM för herrjuniorer första gången i Östergötland.
John Bohm IFK Mora sprang in på tredje plats bland 130 deltagare i mål.
Samma år fick IFK Mora sin första SM-seger i och med att Gunnar Mattsson-Frost, Gunnar Larsson och Lennart Berg segrade i SM-budkavlen som avhölls i trakten kring Säfsnäs.
År 1949 segrade IFK Mora i Kopparkavlen med 22 minuter före Turebergs IF och med Lennart Berg som avslutare.
År 1950 deltog IFK Mora för första gången på 10-milabudkaveln med en 46:placering som resultat.
År 1951 deltog Lennart Berg i landskampen Norge-Finland- Sverige med en 28-placering som resultat och blev därmed IFK Moras första landslagsman i orientering.
Samma år segrade IFK Mora ånyo i Kopparkavlen efter att ha tappat ca 50 minuter på första sträckan. Lennart Berg sprang sista sträckan och hämtade in 21 minuter på Goterna, Stockholm.
Den första 5-dagarsorienteringen genomfördes år 1965, samma år som IFK Mora placerade sig som andra lag på Tiomilakaveln med Anders Romson på sista sträckan. Sistasträckan medförde stora omkastningar där Mora gick ut ca 20 minuter efter täten.
IFK Mora arrangerade samma år Siljanskaveln på den nya Vikakartan.
IFK Mora har under alla åren dokumenterat sig som en ypperlig budkavleklubb med många tätplaceringar i de största budkavletävlingarna i Sverige, Norge och Finland.
Efter SM-budkavelsegern 1948 står 2:a placeringen vid 10-milabudkaveln i Strängnäs år 1965 som IFK Moras främsta budkavelinsats.
Kopparkavelvinsterna 1949 och 1951, Hälsingekavelvinsten 1957, 2:a placeringen i Siljanskaveln 1961 och 1971, 8:de plats och bästa svenska lag i Jukkolakaveln 1972, 11:e placeringen i 25-manna kaveln 2003 samt 10:de placeringen i Jukkolakaveln år 2004 är de budkavelframgångar som kommer därnäst.
Individuellt har IFK Mora fostrat många duktiga seniororienterare såsom Karl Persson under 1930-talet, Nils ”Mora-Nisse” Karlsson i början av 1940-talet, Gunnar Mattsson-Frost, Gunnar Larsson, Lennart Berg och under 1940-och 50-talen, Bertil Larsson och Bengt Eriksson under 1950- och början av 60-talet, Anders Romson, Sven-Olov och Sune Asp, Lasse Back och Roland Nordwall under 1960- och 70-talen, Lasse Karlsson, Mats Johansson, Örjan Svahn under 1970- och 80-talen, Tomas Johansson, Lars Ambrosiusson, Ulla Klingström (Svahn), Maud Anglebrant under 1980- och 90-talen.
Senare årens bästa senior Martin Johansson, landslagsman och svensk mästare i sprint år 2005, har för närvarande en satsning helt och fullt på att nå sverigeeliten i längdåkning på skidor.
Anders Romson Östnor, Mora 2012-02-08