Digitala hyllningar p g a pandemin
Det blev ingen VIF-fest 2020 p g a pandemin, men utmärkelserna enades ut ändå. Här är en sammanställning av alla individuella pristagare.
Det blev ingen VIF-fest 2020 p g a pandemin, men utmärkelserna enades ut ändå. Här är en sammanställning av alla individuella pristagare.
VIF:s Skyttedrottning 2020:
Amanda Sjöö, 7 mål i Division 3 Västra Västergötland
Den 29-årige spelande tränaren visar att målkänslan fortfarande sitter i. Sex spelmål och ett straffmål blev det den här säsongen, där Amanda också testade en lite ny position ute på kanten. Under säsongen passerade Amanda dessutom 100 mål i seniorsammanhang i moderklubben! Amanda, som under karriären även representerat IK Gauthiod och Skoftebyns IF slutade på tolfte plats i hela seriens skytteliga, där VIF kom på sjunde plats.
Övriga toppmålskyttar VIF:s damskytteliga 2020:
Ellen Bråberg (5 st), Elin Leijon (3 st) Hanna Henriksson (3 st), Maja Sjölander Larsson (3 st).
Hela skytteligan Div 3 Västra Västergötland
VIF:s Skyttekung 2020:
Engell Ramadani, 8 mål i Div 2 Norra Götaland.
Med sina åtta fullträffar visade 23-årige Engjell verkligen vägen mot seriesegern och avancemanget till Ettan. Engjell, med IFK Trollhättan som moderklubb, har även representerat FC Trollhättan och Skoftebyns IF, innan han anslöt till VIF inför den här säsongen. Det blev en fullträff för både honom och VIF och Engjell är klar för ytterligare två säsonger i rödblått. Engjell slutade på femte plats i hela seriens skytteliga. Serien tog VIF hem utan en enda förlust på 13 matcher!
Övriga toppmålskyttar VIF:s herrskytteliga 2020:
Niklas Andersson 5 st, Hugo Engström, 4 st och Nils Berner, 4 st.
Det är två centrala gestalter på planen som får ta emot utmärkelserna Årets Spelare i VIF:s A-lag 2020: Elin Leijon och Nils Berner.
Två spelare som gått från rödblåa knattar hela vägen upp till A-lagsspelare.
Att utse Årets spelare är förstås alltid en delikat uppgift för tränarstaben och sektionsansvariga, men i år föll valet på två spelare som verkligen alltid ger allt för laget. Två spelare som gått från rödblåa knattespelare till att idag vara viktiga kuggar i våra två A-lag.
Elin Leijon, som bara är 17 år, visar fortsatt utveckling och årets utmärkelse innebär att hon de senaste tre åren kammat hem priserna för Årets flickspelare (2018), Årets junior (2019) och nu alltså Årets damspelare. Det tyder onekligen på en stabil utveckling i rätt riktning för Elin, som även spelar mycket handboll under ungdomsåren.
- Det här känns såklart fantastiskt kul och hedrande, trots att jag faktiskt bara spelat damfotboll två hela säsonger, säger Elin, som är tacksam över förtroendet som hon fått från tränarduon Martin Nielsen och Amanda Sjöö.
- Jag känner att jag ständigt utvecklas och jag har väldigt kul på vägen och trivs superbra med mina lagkamrater. Det känns som att vi har något bra på gång och jag är glad över att få så fina möjligheter att spela i min moderklubb, säger Elin, som siktar högt både för sig själv och laget inför 2021.
Den tio år äldre mittfältskollegan Nils Berner, 27, har även han spelat en minst sagt central roll under 2020 i det obesegrade lag som spelade upp VIF:s herrar i Ettan. I ett lag där många spelare överträffade mångas förväntningar, fortsatte kaptenen Nils att prestera på en jämn och hög nivå. Och satte dessutom flera avgörande mål.
- Det är en stor ära för mig att få ta emot priset som Årets spelare. Särskilt med tanke på den otroliga säsong som vi haft. Det här är definitivt ett pris som jag delar med mina lagkamrater. Det är så många i laget som svarat för en helt fantastisk säsong, säger Nils, som nu ser fram emot att representera sin moderklubb på en historiskt hög nivå.
Stat grattis Elin och Nils!
Årets Spelare Dam 2020: Elin Leijon
En spelare som trots sin unga ålder visar stabilitet och mognad och har stor utvecklingspotential. Har medverkat i samtliga 12 seriematcher i år och även svarat för tre mål från sin centrala position i planen, där hon varit en viktig kugge i det spelsätt som laget vill etablera. Hon både vinner och fördelar bollar, och symboliserar samtidigt VIF:s förmåga att fostra många lovande fotbollsspelare. Med sin målmedvetenhet och höga träningsnärvaro ligger framtiden för henne i ett lag som är på väg framåt. Och uppåt.
Årets Spelare Herr 2020: Nils Berner
Alla lag behöver ett nav. Någon som alltid finns där och som kanske inte alltid glänser mest, men som alltid gör jobbet och samtidigt gör sin omgivning tryggare, starkare och bättre. Med sin professionella och ödmjuka inställning har den här spelaren personifierat ett VIF som den här säsongen överraskade alla. Det hade inte slutat som det nu gjorde om inte den här spelaren, utöver sina ledaregenskaper, dessutom bidragit med oerhört betydelsefulla mål. Offerviljan och beslutsamheten som ledde till segermålet borta mot Ahlafors symboliserar allt som denna rödblåa kapten står för.
Många betraktar det fortfarande som en osannolik historia. Hur Andy Kilners återkomst till VIF ledde till en helt fantastisk säsong och avancemang till Ettan. En historiskt hög nivå för VIF:s herrar och för herrfotbollen i kommunen.
Så här på Årets sista dag önskar vi alla gott nytt år och avslutar utdelningen av Vänersborgs IF:s hederspriser 2020 genom att dela ut priset till Årets Ledare: Andy Kilner.
Priset kan delas ut till ledare såväl på som utanför planen, men för styrelsen som fick i uppdrag att utse pristagaren det här annorlunda året, så var valet tämligen självklart.
ttela-sporten har rentav föreslagit Andy som staty bredvid Frida i Skräckleparken, och även om inte det blir verklighet så har hans betydelse för herrarnas historiska framgång varit helt avgörande. Och nu är siktet inställt på att komma maximalt förberedda till Ettan-spel med start 4 april 2021.
Själv har Andy Kilner nyligen tecknat ett nytt 2-årsavtal med rödblått, vilket är en garanti för fortsatt utveckling.
- Vi får inte stanna av utan måste hela tiden fortsätta jobba med såväl lagets som föreningens utveckling. Och den här resan är långt ifrån över, fastslog han i samband med förlängningen.
Andy Kilner, med lång erfarenhet från åren som proffsspelare, manager och agent hemma i England, ser stora möjligheter för VIF.
- Jag ser hela föreningens ambition och utvecklingspotential och jag bidrar gärna med min erfarenhet.
Han har varit med om mycket i sitt fotbollsliv, men årets serieseger är enligt honom själv det bästa fotbollsminnet så här långt. Och att få ta klivet upp i Ettan med mångårige vännen Hans Adolfson som lagledare, gör ju bara sagan ännu starkare.
Årets Ledare 2020: Andy Kilner
Med en enastående förmåga att kombinera tydligt ledarskap och höga krav, med ett stort hjärta och förmågan att se människan i varje fotbollsspelare, lyckades han få både talanger och veteraner att nå resultat som ingen nog egentligen trodde var möjliga. Det var en återkomst till Fridas Lilla Paris som äntligen blev verklighet, och det var en saga som blev sann. Trots att han stått på betydligt större internationella fotbollsscener än Vänersvallen, betraktar han lördagen den 17 oktober 2020 som det största ögonblicket i sitt långa och framgångsrika fotbollsliv. Han var utan tvekan en helt avgörande faktor när VIF:s herrar skrev fotbollshistoria och tog klivet upp i Ettan, efter att ha gått igenom Division 2 Norra Götaland obesegrade.
Han var på väg att lämna Skoftebyns IF för IK Oddevold. Men han valde till slut VIF istället. Det blev en lyckoträff för både Engjell Ramadani och rödblått. Nu tilldelas forwarden Supporterklubbens Hederspris 2020.
- Det känns oerhört hedrande, säger målkungen.
Engjell var en starkt bidragande orsak till att VIF tog klivet upp i Ettan 2021, efter 13 matcher utan förlust. Med sina åtta mål och flera assist låg han bakom mycket i offensiven, men han slet också oerhört i presspelet. Och huvudtränaren Andy Kilner har gång på gång uttryckt sin beundran över nyförvärvet.
Engjell var också bland de första spelarna att visa vägen och teckna nytt avtal efter guldsäsongen, som sträcker sig såväl över 2021 som 2022. Så VIF-supportrarna får chansen att njuta av Engjells fart på Vänersvallen i ytterligare minst två säsonger.
- Jag tvekade inte en sekund, deklarerade han när signaturen var på plats.
Förutom sina prestationer på planen var den 23-årige forwarden, som är fostrad i IFK Trollhättan och som även representerat FCT och Skoftebyn, tidigt ute och deklarerade att VIF säsongen 2020 inte bara var ute efter att fortsätta etablera sig på division 2-nivå.
- Nu ska vi se till att ta hem serien, sa han bestämt efter hemmavinsten mot IK Oddevold i femte omgången. Då hade Engjell i matchen innan satt två mål i bortamötet med Grebbestads IF, där VIF vann med klara 4-1 och visade att VIF det här annorlunda året var att räkna med på allvar.
Så blev det. Och i takt med framgångarna växte inte bara Engjells prestationer, utan hela lagets.
- Vi trodde på det från första träningsmatchen. Och även om inte andra gjorde det så visste vi vad vi ville och vad vi kunde göra tillsammans, säger Engjell, som är oerhört stolt över utmärkelsen Supporterklubbens Hederspris.
- Det är första gången i min karriär som jag får den typen av hederspris och det gör mig oerhört stolt och glad, säger Engjell, som inte ångrar att han i sista stund valde VIF.
- Oavsett hur det hade gått den går säsongen, så är det ett av de bästa besluten i mitt liv.
Supporterklubbens Hederspris: Engjell Ramadani
Han kom, han sprang - och han blommade. Med en enorm arbetskapacitet, sin teknik och en unik frekvens i sitt spel, var han inte bara ett ständigt orosmoment för sina motståndare. Han serverade också sina lagkamrater. Med sin seriösa inställning, omtanke om sin omgivning och sin vilja att göra VIF till vinnare, tog han direkt en plats i VIF-supportrarnas hjärta. Och bidrog starkt till att ta rödblått till nästa nivå.
Efter ett par års paus från fotbollen var hon tillbaka mellan stolparna och blev direkt en viktig kugge i VIF:s damlag. Nu belönas My Souminen, 26, med Gösta Palmströms Hederspris 2020.
-Det känns väldigt roligt. Nu ser jag bara fram emot att vi ska kunna få komma igång och träna igen, säger My.
Hon är fostrad i Brålanda IF, gick via Åsebro/Brålanda och Frändefors innan hon landade i Vänersborg, där hon representerat både VIF och VFK. För att par år sedan tappade hon lite sugen och när hon inom ett par år också födde två barn så blev det naturligt att ta en paus från fotbollen och ägna tiden åt familjen.
- Jag började ändå efter ett tag känna att suget var på väg tillbaka och när VIF:s tränar Martin Nielsen ringde för ett år sedan tog jag mig en funderare, berättar My, som sakta men säkert hittade in i målvaktsspelet igen och blev en viktig sista utpost för VIF i damtrean.
Nu är hon redo för en ny säsong i rödblått.
- Det ska bli kul och just nu längtar jag bara efter att vi ska få möjligheten att börjat träna igen, säger hon när VIF når henne på jobbet på ett särskilt boende under Annandagen och gratulerar till utmärkelsen Gösta Palmströms Hederspris.
Klivet in i målet dröjde för My och hon är i grunden skolad som utespelare, vilket kanske förklarar hennes fina tillslag. Hon svarade för flera fina prestationer under 2020 och lyckades också i samband med en riktig prakträddning också krocka illa med ena stolpen, varpå en tand slogs ut. Det blev transport till sjukhus och tandoperation.
Men några dagar senare var hon tillbaka i målet igen.
- Det var bara att ge sig upp på hästen igen, säger My.
Hedersmedlemmen Gösta Palmström, som passat på att fylla 80 år det här året, ser fram emot att få överlämna pokalen och hans egenhändigt gjorda blyertsporträtt av My till pristagaren när möjligheten ges. Normal sett delas priset ut till jubel och applåder under VIF-festen, som i år måste ställas in.
- Att vara målvakt är en utsatt position. Jag stod själv i mål när jag spelade kvartersfotboll i Vänersborg i tonåren, berättar Gösta, som under decennier var en av eldsjälarna som var med och byggde upp VIF:s dam- och flickfotboll.
Gösta Palmströms Hederspris 2020: My Souminen
En spelare som i sin comeback, efter flera års frånvaro, växte för varje match och stod för många avgörande insatser i ett lag som har framtiden för sig. Med en kombination av lugn, engagemang, offervilja och jäklar anamma kan denna trygga sista utpost definitivt visa vägen mot högre divisioner.
VIF:s dam-, junior- och flickverksamhet kryllar av lovande framtidsspelare. En av dem är 16-åriga Ebba Andersson, som säsongen 2020 tilldelas priset som Årets U-lagsspelare.
- Hon har blivit ännu modigare och ännu snabbare det gångna året, säger U-tränaren Ronny Henriksson.
Det var i samband med att VIF:s damverksamhet firade 50-årsjubileum säsongen 2019 som priset instiftades. Det är ett sätt att lyfta fram alla de talanger som finns i det egna leden. På damsidan debuterar spelarna dessutom som regel tidigare på seniornivå än på herrsidan, vilket gör det extra viktigt att sätt fokus på alla de spelare som ligger på gränsen till A-laget och samtidigt är viktiga föredömen i U-laget, som i år har spelat division 4.
Det första U-priset gick ifjol till Agnes Åqvist. Årets pristagare heter Ebba Andersson och är bara 16 år, men har redan fått känna på hetluften i damtrean, där hennes storasyster och. högerbacken Agnes redan är etablerad sedan flera säsonger tillbaka. Precis som Agnes håller Ebba gärna till på högerkanten.
- Hon är en stark ytterspringare och under 2020 har hon inte bara växt till sig fysiskt , utan också visat ett större mod i sitt spel och blivit ännu snabbare. Det är fina egenskaper, säger Ronny Henriksson, som även under kommande säsong leder U-laget tillsammans med Patrik Bråberg.
Arbetet sker i nära samverkan med A-truppens ledarstab och att det finns stor potential bland VIF:s yngre spelare råder det inget tvivel om. Det är Ebba ett av flera lysande bevis för.
Priset kommer att delas ut vid lämpligt tillfälle framöver, nu när VIF-festen inte går att genomföra i år.
Årets U-lagsspelare Dam: Ebba Andersson
Med hög träningsnärvaro och hög ambition har denna 16-åring tagit nya steg i sin utveckling och visat framfötterna i såväl damjunior som U-laget i division 4. Hon har även känt på A-spel i trean med A-laget. Med sin snabbhet, löpstyrka och sitt växande mod har hon under säsongen ställt till problem för sina motståndare och skapat öppningar för det egna laget. Sannolikheten är stor för att hon, liksom många av sina lagkamrater i U- och juniorlaget, etablerar sig i damlaget de närmaste åren.
Med tre barn aktiva inom idrotten, varav två i VIF, vet Annica Öhrn Karlsson vad föreningsengagemang betyder. Och hon visar det. Det gör henne till mottagaren av VIF:s hederspris Bergstens Minne 2020.
- Det ger mig mycket energi av att jobba i föreningen, säger en glad pristagare.
När hon inte syns på VIF-gården i samband med möten i Ungdomssektionen, där hon ingår, så bidrar hon i verksamheten som administratör i P06 och följer sina fotbollsspelande barn Elias (P06) och Hanna i F08/09. Äldsta dottern är dessutom med i Vänersborgs gymnastikförening, där Annica också är revisor.
Hon är ekonomi i botten och har jobbat inom internationella koncerner i många år. Nu jobbar hon på Montessoriskolan Trilobiten i Trollhättan och sköter ekonomin där. Tidigare har hon även varit ledare och i gymnastikföreningen.
- Der är roligt att hjälpa till och bidra till att barn och ungdomar sätts i rörelse och möts i föreningslivet. Och det är inget som gör sig själv, utan förutsättningen är ju att vi är många som engagerar oss, konstaterar Annica som inte ser det som någon uppoffring.
- Förutom att du är med och följer dina barn så träffar du väldigt många trevliga människor. VIF är en väldigt fin förening att vara en del av och jag tycker det är roligt att vara med där det händer positiva saker, säger hon.
På samma sätt har hon alltid ställt upp som klassförälder och ställer upp när något ska fixas.
- Mycket av det har jag nog från min mamma. Hon var också klassförälder och engagerade sig i föreningslivet, berättar Annica, som är från Trollhättan.
Efter flera år med studier och jobb i Göteborg flyttade hon hemåt och landade i sin man Martins hemstad Vänersborg. Något som vi i VIF är väldigt glada för.
Utmärkelsen Bergstens Minne delas ut till någon som gör extraordinära insatser i Vänersborgs IF. Lars-Eric Bergsten var under många år en viktig kugge i sektioner och styrelsen och det är i hans anda utmärkelsen delas ut. Hederspriset kommer att överlämnas till Annica vi lämpligt tillfälle framöver.
Grattis, Annica!
Bergstens Minne: Annica Öhrn Karlsson
Med driv, entusiasm och förmågan att se möjligheterna har den här föreningsmänniskan i flera år betytt mycket för utvecklingen av VIF:s ungdomsverksamhet. Hon visar inte bara vägen och skapar engagemang och gemenskap som lagförälder, utan gör också ett stort strukturellt arbete bakom kulisserna i ungdomssektionen, där VIF:s framtid hela tiden byggs. Och hon gör det alltid med en positiv attityd och med ett leende på läpparna.
Året går mot sitt slut, men ett år utan svaret på vilka som får ta emot VIF C-lags två prestigeladdade utmärkelser är inte ett komplett fotbollsår. Frågan är om det är Årets VIF C:are eller Årets besvikelse som är mest åtråvärt?
Det vet kanske endast årets mottagare: Adriano Rapisardi och C-lagets grundare Alexander Mayborn.
Efter en speciell säsong där inget varit sig likt, förutom att VIF-C enligt egen utsago tog hem ännu en välförtjänt guldmedalj, har lagets jury fått den delikata uppgiften att dela ut årets två hederspriser, som ett vanligt år river ner applådåskor och jubel under VIF-festen. Nu får vi istället hålla tillgodo med målande motiveringar i skriftlig form kring ett lag som är fyllt av veteraner, varav flera spelat på elitnivå tidigare.
Trots att träningsdosen är minimal, så är ambitionen fortsatt hög och laget är också en viktig pusselbit för att göra VIF till en förening för ännu fler. Och vi hoppas och tror att även ett C-lag kommer att återuppstå på damsidan igen. Det är ett fantastiskt sätt att hålla kvar fotbollsgemenskapen och kontakten med rödblått.
- Det är speciella tider och på grund av färre matcher i år har valet av pristagare blivit mycket svårare. Därför har vi gått mycket på statistiken, säger C-lagets prisgeneral Mattias "Berra" Torstensson, och levererar följande pristagare utifrån lagets osvikliga måtto: Gott och se – VIF C!
Håll till godo!
Årets besvikelse VIF C: Alexander Mayborn
"Vi började träna på fantastiska Boteredsvallen, oj vad bra den har blivit. Detta gjorde vi bara för att han skulle få närmare till träningsanläggningen. Vi har gjort stora uppoffringar för att han skulle få bästa möjliga förutsättningar. Han har bidragit starkt genom åren och satt sin prägel på detta lag. Men det kan man inte leva på hur länge som helst. I denna starka trupp måste man leverera. Efter en säsong kantad av mycket ”förhinder” till träningar och två spelade matcher har han precis som sin idol, Gareth Bale Tottenham, valt att satsa på golfen. Fotbollen kom i andra, tredje om ens fjärde hand. Det är en klar besvikelse att han inte försvarade sin skytteligaseger. Vi har höga krav på våra spelare och han är en av dem vi förväntar oss mest av men fick ut minst. Håll i er nu (som Bosse Tallbo skulle sagt: Han har gjort 73 mål på 37 matcher. I år blev det ynka 3 mål, ett på straff. Vi hoppas att han använder detta som morot för att nästa år vara starkare och målfarligare än någonsin."
Årets VIF C:are: Adriano Rapisardi
"Han har fått mycket välförtjänt kritik genom åren. Med sitt eleganta spel som så sällan går hem. Men i våras noterade vi att han började ta sin träning på allvar då han börjat köra extra med cykel upp till Boteredsvallen. Det visade sig dock bero på andra faktorer… Med ett blandat engagemang på träning men ett stort fokus efter (svåra IPOr med gassiga etiketter), de gånger han var där. Han bidrar alltid med ett skratt och är vass i sina kommentarer på ett kärleksfullt sätt. Libanons Totti har i år ett otroligt facit. En match, noll mål och noll assist. Han var med detta starkt bidragande till att vi vann serien. Nu kommer ett stort MEN. Har man vunnit årets besvikelse två år i rad kan man inte vinna årets VIF C:are. Så tyvärr Elias Karam, vi är hemskt ledsna att meddela att priset går till någon annan."