Dela nyhet
Nytt VIF-event: Vänersborgs Ljusfestival 23-24 okt
25 sep 2020
![](https://images.svenskalag.se/a3b1c3a6-e6a8-4050-ba7d-b5fd6fbb107b/Pressbild_V%C3%A4nersborgs%20Ljusfestival.jpg?0)
Skräckleparken vid Vänern är ett signum för Vänersborg. Och fredag-lördag 23-24 oktober kommer alla vänersborgare och tillresta besökare ges chansen att uppleva parken i helt ny skepnad, när det är premiär för Vänersborgs Ljusfestival.
- I år tar vi ett första coronaanpassat steg, men på sikt tror vi att detta är ett evenemang som kan växa och sätta Vänersborg ytterligare på kartan, säger Martin Vesterlund, ordförande i projektgruppen och hos huvudarrangören Vänersborgs IF.
När Vänersborgs IF i början av året diskuterade möjligheten att utveckla ytterligare arrangemang för att skapa intäkter till en fotbollsförening med närmare 600 barn och ungdomar, så tog klubben bland annat kontakt med Vänersborgs kommun och Sisu Idrottsutbildarna, för att diskutera tankar och idéer.
En lysande idé
Idrottskonsulenten Lasse Halma hos Sisu Idrottsutbildarna, som bland annat har i uppdrag att hjälpa till att skapa intäktskällor för föreningslivet genom evenemang, lyfte då förslaget om att skapa en ljusfestival.
- Det är en idé som jag burit på ett tag, men hittills har det inte varit någon förening som haft möjlighet att förverkliga den. Det krävs förstås en stor arbetsinsats och alla våra större föreningar är redan involverade i flera olika evenemang som kräver stora ideella insatser, konstaterar Lasse.
VIF tände på arrangemanget
VIF tände dock på idén och åtog sig att bemanna festivalen och hålla i arrangörskapet i samverkan med Vänersborgs kommun och Sisu. En projektgrupp bildades och kontakt togs med arrangörerna bakom etablerade Nossans Ljusfestival i Grästorp, som varje år lockar 10 000-tals besökare.
- Vi kommer att hyra in ljus, kunskap och arbetskraft av dem och vi tror absolut att det finns utrymme för en Ljusfestival även i Vänersborg. Vi fastnade för Skräckleparken, eftersom det är en helt unik miljö som ska bli spännande att belysa på ett nytt sätt, säger Martin Vesterlund.
Ett bantat premiärevenemang
Coronapandemin skapade förstås osäkerhet i vårens och sommarens planeringsarbete, men efter moget övervägande bestämdes nyligen att fullfölja festivalen utifrån de förutsättningar som gäller.
- Det är ett utearrangemang med gott om plats som gör att vi känner oss trygga att ändå sjösätta Ljusfestivalen i år. Och vi har haft en bra dialog med berörda myndigheter och polisen och kommer att organisera besöksflödet så att alla regler efterlevs, understryker Vänersborgs evenemangsutvecklare Stefan Leijon, som tycker att Ljusfestivalen på ett bra sätt kompletterar floran av evenemang som redan finns i Vänersborg.
Samspel med Kulturveckan
- Skräckleparken symboliserar verkligen Vänersborg och möjligheten finns också att lyfta fram både lokal historia och kultur. Den två veckor långa Kulturveckan med start 17 oktober kommer därför att influera Ljusfestivalen 23-24 oktober på ett spännande sätt den. Det känns roligt att två så positiva evenemang kan samspela, påpekar Stefan.
Mindre omfattning första året
Även om förstaårsupplagen av Vänersborgs Ljusfestival nu blir ett mindre format jämfört med ursprungsplanerna, så kommer besöket i ett ljusfyllt Skräckleparken förhoppningsvis att kittla många sinnen hos besökarna.
- Förutom ljussättningen, som förstås är kärnan i hela evenemanget, så kommer vi att ha upplevelser för hela familjen på olika sätt, säger Martin Vesterlund, som konstaterar att det nu väntar ett intensivt förberedelsearbete för Vänersborgs IF med bemanning och programplanering i detalj.
Kan behövas fler föreningar
- Men vi känner att det är ett roligt projekt att jobba med, på samma sätt som vi är med och lägger mycket engagemang och många arbetstimmar på exempelvis Aqua Blå eller vårt arrangemang Jul i stan. På sikt tror och hoppas vi att Vänersborgs Ljusfestival ska växa och att vi kan behöva vara fler föreningar som samverkar för att genomföra evenemanget, säger Martin.
Stöd av Evenemangsfonden
Under 2020 blir arrangemanget i extra tätt samspel med kommunen och Sisu, då det förstås finns ett ekonomiskt risktagande med en hel del fasta kostnader. Riskkapital har också sökts och beviljats ut Forum Vänersborgs Evenemangsfond, som är ett resultat av Vänersborgsgalan.
- Första året handlar nu om att sätta själva konceptet i ett mindre format, och så får vi ta det vidare nästa år med kanske större artister och fler kringarrangemang, säger Martin Vesterlund.
Samma helg som oktobermarknaden
Ljusfestivalen infaller samma helg som årets Oktobermarknad skulle ha varit. Och så är tanken att det ska vara varje år.
- Oktobermarknaden är en stor hemvändardag, men med Vänersborgs Ljusfestival kompletterar vi det dagevenemanget och skapar evenemang under flera dagar. På sikt tänker jag att festivalen kan pågå i åtminstone tre dagar, från fredag till söndag, resonerar Lasse Halma, som är glad över att hans idé om Vänersborgs Ljusfestival nu äntligen blir av.
"Roligt att lysa upp tillvaron"
Sandra Björkstrand, projektledare vid Kultur- och fritidsförvaltningen är en av spindlarna i arrangörsnätet.
- Jag ser fram emot att bokstavligt talat skapa ännu en möjlighet att visa Vänersborg från den ljusa sidan. Och efter ett jobbigt och annorlunda år för alla känns det roligt att få lysa upp tillvaron lite extra denna hösten. Självklart hoppas vi att vädergudarna är med festivalen under premiäråret, men lite regn och blåst kan faktiskt göra själva ljusupplevelsen ännu häftigare. Ingen kommer ju att glömma när Diggiloo gästade Vänersborg i storm och ösregn för några somrar sedan. Fast riktigt så blåsigt och blött vill vi kanske inte ha det, säger Sandra.
OBS! Detaljplaneringen för VIF-bemanningen pågår nu och schema till alla lag kommer att skickas ut inom kort. Reservera helgen!