Spelformer
Spel- & startgaranti
Inom UIK har vi inställningen att matchen är ett inlärningstillfälle där man får möjlighet att träna på sådant man övat på träningarna. Deltagande i tävlings- och träningsmatcher ska utgå från barnens perspektiv - inte utifrån de vuxnas villkor. Det innebär att ledarna även måste se till att alla spelare känner sig utvalda, sedda och kompetenta. Resultatet ska aldrig ses som en måttstock för hur bra verksamheten är.
I Ursvik IK är spel- och startgaranti för alla spelare en självklarhet. Spelgaranti innebär att alla spelare som är kallade till match även spelar i matchen. Startgaranti innebär att alla spelare regelbundet under året ska få spela från start.
Inga cementerade färdighetsuppdelande lag före 15 års ålder
Individanpassning vid matchspel ska utgå från spelarnas nuvarande spelnivå utan att cementera strukturer eller att vissa får mer eller mindre tid på spelplanen (jmf ”toppning”).
All utbildning av barn och ungdomar måste utgå från spelarens perspektiv och förmåga samt vilka kunskaper och färdigheter spelaren är mogen att ta till sig. Varje barns utvecklingstrappa är individuell och den idrottsliga utvecklingen sker parallellt med den allmänna utvecklingen. Ett barn som är 9 år kan exempelvis ha en fotbollsmotorisk ålder på 11 år men vara 8 år vad gäller spelförståelse. Ett år senare kan situationen vara helt annorlunda för samma barn.
Verksamheten måste därför belasta spelare efter deras mognadsgrad, utan att använda jämförelse med andra eller utslagning som ett sätt att ”bevisa” om spelare kan nå långt eller ej. I Ursvik IK tillämpar vi därför inte ”akademilag” eller färdighetsuppdelade lag. Cementerade lag är inte tillåtet i Ursvik IK före 15 års ålder. Om vi cementerar grupper så hindrar vi dels barnen från att spela tillsammans och umgås, dels tar vi inte hänsyn till att barnen utvecklas och mognar i olika takt, vilket gör att vi tappar spelare som skulle kunna blomma senare.
I barnfotboll (upp till och med 12 år) ska barnen leka och lära sig fotboll. Det är viktigt att i möjligaste mån hålla ihop barnen inom en träningsgrupp så att alla barn i gruppen känner tillhörighet och trygghet oavsett vilka de tränar och spelar match med. Första året när vi anmäler lag till seriespel i olika nivåer rekommenderas att lagen anmäls till samma nivå (första året på 7v7). Därefter rekommenderas att lagen anmäls till samma eller till angränsande nivåer för att undvika att truppen segregeras. Sedan på match är det viktigt att alla får delta lika mycket, prova på olika platser i laget och turas om att vara lagkapten. Matchresultat får inte styra utan ska spela en mycket underordnad roll.
Från det år man fyller 13 år och börjar spela 9-9 slår vi ihop eventuella träningsgrupper inom årskullen till en gemensam grupp. I ungdomsfotbollen ägnas nu mer tid åt färdighetsutveckling och det blir ännu viktigare att individanpassa träning och matchplanering till den enskilda individen. Ju äldre spelarna blir, desto mer kan de behöva öva på några specifika roller i laget. Fortsatt rekommenderas att lagen anmäls till samma eller till angränsande nivåer för att undvika att truppen segregeras. Cementerade färdighetsuppdelade lag är inte tillåtet i Ursvik IK före 15 års ålder. Före 15 år används också alltid olika färger för att skilja olika lag inom samma årskull åt och inte en numrering av lagen.
Ingen toppning
I Ursvik IK tar vi också avstånd från all form av toppning. Med toppning menar vi att de spelare som är längre fram i utvecklingen, de som anses ”bäst”, får mer speltid än andra under match för att nå kortsiktig framgång (vinna matchen eller cupen). Toppning riskerar direkt motverka vårt syfte att få så många som möjligt att finna glädje i fotbollen och därav fortsätta så länge som möjligt. Detta anser vi gäller såväl de som skulle mer speltid, som de som skulle få spela mindre. De spelare som ligger längst fram just nu utvecklas initialt men får samtidigt en enorm press och riskerar tappa motivation när andra passerar dem i utvecklingen. De spelare som just nu ligger längst bak får inte samma utvecklingsmöjligheter och känner inte att de bidrar eller är en del av gruppen. Dessutom är fotboll en lagsport och inte en individuell idrott. Toppning riskerar att segregera laget och skapar sämre social trygghet både på och utanför fotbollsplanen.