Kom och spela beachvolley och ha kul med oss!
Vi i Övik Beachvolley Club finns vanligtvis på Övik Beachvolley Arena Vikingavallen, Gullvik Beachvolley Arena eller på någon av Höga Kustens vackraste naturstränder.
Bakgrund - Varför är det så viktigt att snabbt visa stort behov av organiserad beachvolley?
Vår klubb som tidigare hette IF Änget Beach var ca 250 medlemmar och bedrev sin verksamhet på banorna i strandparken. Dessa banor försvann till förmån för skejtparken så Örnsköldsvik har varit helt utan centrala beachvolleybanor under perioden 2013-2022. Till utomhussäsongen 2023 fick vi åter 4 st beachvolleybanor centralt i vår stad av Örnsköldsviks kommun. Klubben startar från scratch. Denna gång är dock arenan premium och syns tydligt från E4 så vi har mycket stor synlighet i staden eller när sommartrafiken passerar staden. Det är Örnsköldsviks kommun som äger och har gjort investeringen för Övik Beachvolley Arena Vikingavallen. Där ordförande Tobias Hahlin var projektledare i ca 5 månader under 2021 och 2022 både kravställt bygget och säkrade att arenan byggdes på rätt sätt tillsammans med några av klubbens spelare. Det viktigaste vi som klubb och du som individ är nu kan uppnå för att visa för oss själva, Örnsköldsviks kommun, staden och våra besökare är i prioritet:
- Att Övik Beachvolley Club snabbt får är att få upp ett betydande medlemsantal i alla åldrar. Action: Så bli medlem och tipsa alla intresserade att göra detsamma.
- Den näst viktigaste saken du sedan som medlem kan göra är att skapa eller delta på aktiviteter som närvaroregistera. Action: Tipsa hela familjer att gå med i klubben. Om alla i familjegänget är medlemmar får man tillgång till bollar, kan reservera en bana och då kan du som självorganiserande förälder eller ung ledare 15 år eller äldre också närvaroregistrera alla tillfällen, även vårt spontanspel oavsett vart vi spelar i länet eller om vi gör en "övrig aktivitet".
Nästa delmål: Större arena på Vikingavallen aktiverar och inkluderar fler utanför beachvolley
Hur spontanspelet för beachvolley blir på Vikingavallen är det inte mycket vi som klubb kan påverka. Det är redan populärt varma dagar. Men ju snabbare vi som klubb visar stora siffror på dessa mättal ovan dvs. organiserar verksamhet, desto enklare blir det att förhandla med Örnsköldsviks kommun om att utöka arenans sandyta att få sand och sarg för 6 banor + 3 minibanor på Vikingavallen. Det är vår viktigaste nästa milsten. Varför? Jo, av följande anledningar:
- Det är redan sedan förra sommaren stort tryck både från kommunen och andra parter att kunna reservera bantider. Om banbokningar släpps fritt på våra 4 beachvolleybanor hindrar detta kraftigt ÖBV att återhämta sig till de över 200 medlemmar klubben hade tidigare och det hindrar också ÖBV:s att bedriva sin organiserade beachvolleyverksamhet primärt under maj och juni. Med 6 eller 8 centrala beachvolleybanor minskas denna risk avsevärt på följande sätt:
- Vi kan tillåta banbokningar av privata, företag, grupper och andra aktörer som t.ex. sportcenter att både utföra beachvolley men också en mängd andra aktiviteter på sand.
- En fullstor Beach Soccer bana eller tre Beach handbollsbanor/mindre beach soccer banor går att temporärt sättas upp för tex. event, prova på, träningsläger eller SM-kval.
- Örnsköldsvik kan årligen återkommande bjuda in Beachvolley Sverige och världen till en träningsläger vecka med en massa turneringar och spel. Då får vi en massa inspiration och kunskap från duktiga spelare och de bästa tränarna.
Vikingavallen som rörelserik mötesplats för alla
Om du vill veta mer varför det är så här, läs följande avsnitt i Projektplan Övik Beach Arena:
- 5. Tjänsteutbud sidan 9
- 6. Behov av sandytor i Örnsköldsvik för beachvolley sidan 12
- Avsnitt "Vikingavallen - Outdoor Multi Sport Center potential" på sidan 20
- Vikingavallen Alt.2 4 banor.pdf - vår nuvarande beachvolley arena.
- Vikingavallen Alt.3 6 banor.pdf - det alternativ som tillåter fler aktiviteter/sporter än beachvolley där sandytan kan nyttjas till bl.a. 3 stycken beachhandbollbanor eller en Beach Soccer tävlingsbana. Vi ser också att Vikingavallens grusplanen göra det möjligt att utöka till en sandyta som motsvarar 8 stycken beachvolleybanor söderut över tid utifall staden skulle skapa ännu mer behov av olika aktiviteter/sporter på sand. Men också de tre minibanorna som gör det möjligt för alla åldrar att spela beachvolley.
- 16. Nuläge Volleyboll och Beachvolley - enorm potential för livslång aktivitet sidan 26
- 17. Hur skapar vi en mötesplats för alla åldrar och fler intressen på sand? på sidan 31
- 18. Introduktion till Rörelserikedom på sidan 32 plus referenslänkarna i slutet av detta avsnitt
- 19. Idéförslag: Multi Sandsport Beach Arena sidan 38
Målsättning/Attraktionskraft/Målgrupper/Personer
Ca. 40% nyanlända och nysvenskar. Alla åldrar i en fördelning mellan 50% tjejer/damer och 50% killar/män. Tonvikt och naturligt störst dragningskraft på åldrarna 20-45 år. Inspirera invånare och besökare att aktivera sig genom beachvolley och gärna hitta andra träningsformer som komplement både i Övik och på Höga kustens vackraste naturstränder.
I ett samarbete mellan lokala volleybollföreningen, Örnsköldsvik kommun och HK destination med de nya spelplatserna Övik Beach Arena Vikingavallen med 4 centrala beachvolleybanor i Övik och de +20 banor som placeras ut på Höga kustens vackraste naturstränder kommer detta stärka Örnsköldsvik och Höga kusten som trendig modern sommardestination. Projektplan Övik Beach Arena nedan visar på att staden och volleybollföreningen med dessa nya förutsättningar kan växa till:
- 40 tävlingsspelare i beachvolley föreningen.
- 40-100 barn och ungdomar som aktiva beachvolley föreningsmedlemmar som spelar 2-4 gånger per vecka.
- 250 aktiva beachvolley föreningsmedlemmar som spelar 2-4 gånger per vecka och använder till stor del det mesta av hela tjänsteutbudet.
- 10 beachvolley instruktörer som är tränarutbildade via Svenska Volleybollförbundet som självständigt genomför träningsgrupper och bokningsbara beachvolleytjänster.
- 1300 återkommande aktiva invånare i Örnsköldsviks kommun
- 300 eller fler barn och ungdomar som 1-2 gånger per vecka aktiveras året runt i volleyboll och beachvolley relaterad lek eller aktivitet av kommunens personal som idrottslärare och förskolepedagoger om anpassningarna och förutsättningarna skapas som finns föreslagna i Barn och ungdoms avsnittet.
- 10 000 tals spontan spelande timmar där många individer inte hade blivit aktiverade annars. Detta är helt nödvändigt då det helt nyligen slogs fast att "Västernorrland är sämst på idrott för unga".
Nya spelplatser 2022
Övik Beachvolley har sommaren 2022 etablerat följande kvalitetssäkrade spelplatser i Övik och på Höga Kustens naturstränder:
- Gullviks havsbad (4 st fullstora banor + 3 minibanor)
- Vikingavallen (4 st fullstora banor + vi jobbar för att få till 3 minibanor på gräs till säsongen 2023)
- Salusands havsbad (2st)
- Köpmanholmens havsbad (1st)
- Storsand Norrfällsviken (1st)
Hur funkar det?
Mer info om hur allt funkar finns både som fysiska QR kod skyltar på banorna och delbar direktlänk till COURT INFO på både svenska och engelska.
Viktigaste beachvolley nyheterna och händelserna sommaren 2022:
11 juli Enkelt formulär för att låna eller skaffa boll, göra bokningsförfrågan på beachvolleytjänst, bli medlem i Övik Beachvolley
12 juli Worlds first Social Play Beachvolley ALL ages på Gullvik Beachvolley Arena
24 & 25 juli 2 st beachvolleybanor på Salusand och 1 st beachvolleybana på Köpmanholmens havsbad
28 juli 1 st beachvolleybana på Storsand Norrfällsviken
2 aug Hur man höjer och sänker brassenät? med länk till QR kod skyltar som skall sätts upp på alla Övik Beachvolleybanor som blivit etablerade denna sommar på nedanstående ställen
4 aug Övik Beachvolley Arena Vikingavallen i centrala Örnsköldsvik öppnad! Tack Örnsköldsvik kommun för att ni återetablerar beachvolley i vår stad.