Om tävling och cuper
Tävla är kul och utvecklande!
Många chanser att tävla!
I volleybollen finns många chanser att tävla, från det att du är helt ny upp till elit. I Hästhagen IF volleyboll tävlar vi i distriktets egen Stockholm volley cup , i seriespel och på SM och mästerskap och cuper. Anmälningsavgiften står klubben oftast för , medan kostnader för boende, resa mm tillkommer om vi åker iväg på en cup.
Hjälp från föräldrar uppskattat och nödvändigt!
När vi arrangerar egna tävlingar behövs hjälp i vår servering och med att handla och baka. Brukar vara väldigt trevligt att hjälpa till på plats, och inte komplicerat eller betungande. Särskilt inte om alla som kan turas om att hjälpa till. Bra sätt att lära känna andra föräldrar på också, och kanske hitta några man kan samordna skjuts med.
Vi behöver också hjälp av lagföräldrar. I de lägre klasserna kan det innebära att lära sig att coacha. Inte alls svårt och man behöver inte kunna volleyboll för det. Reglerna är enkla, barnen kan dem (eller lär sig snabbt) och det handlar mycket om att peppa och hålla energin uppe.
Ibland vill barnen inte att deras föräldrar ska vara med. Förklara gärna för dem att föräldrarna behövs för att träning och tävling ska bli av - och att det annars är andra barns föräldrar, eller ledarna, som måste hjälpa till ännu mer. Det brukar vara en förklaring som barnen förstår. Vi ledare älskar volleyboll men kan inte göra allt alltid, och vi är som i de flesta föreningar, ideellt engagerade och gör detta på vår fritid. Er hjälp är värdefull, uppskattad och nödvändig!
I 6-manna är det oftast volleybollkunniga tränare som coachar - eller föräldrar med vana från lagidrott som lärt sig att coacha volleyboll. Lagföräldrar är värdefulla ändå, och som i 4-manna kan det handla om att vara peppande, ha lite koll på att alla äter mellan matcherna, ha koll på matchschema, kanske hjälpa till med statistik eller annat.
Varför får man inte (alltid) reda på lagindelningen i förväg?
Vi har provat många varianter, och det finns för- och nackdelar med alla. Vi har landat i att det sammantaget blir bäst för alla om vi spikar lagindelningarna på plats - när det går att göra så. Ofta blir någon eller några sjuka, och vi behöver ändå göra om lagen. Om spelarna då redan ställt in sig på vilka de ska spela med så blir det ofta besvikelser och en tråkig start - även om det också finns de som blev nöjda med förändringen. Ibland måste vi sätta lagen i förväg - t.ex. om det är en fördelning för/eftermiddag mellan olika nivåer (grön-svart).
Om jag blir sjuk
Kan du inte komma så måste det meddelas till ledare asap, och det är ditt ansvar att säkerställa att ledaren får informationen. Det räcker inte att kryssa bort sig i kallelsen eller qtt inye dyka upp.Vi anmäler lag efter hur många spelare som anmält sig, och om du inte kommer kan det få stora konsekvenser för föreningen, för dina kompisar och för arrangören. Man kan såklart bli sjuk, i övrigt måste man komma om man anmält sig. Det är också bra att lära sig att ta ansvar för att fullfölja det som man åtagit sig.
På cuper har vi satt avgifter utifrån antalet anmälda. Se till att ha en reseförsäkring så att du kan få pengar tillbaka - Hästhagen har inte möjlighet att betala för dem som inte deltar. Ibland kan vi få in en reserv som tar över kostnaden, men det kan man inte räkna med.
Vid SM och U16-mästerskapet i volleyboll görs laguttagningar
När det är SM-klasser är det normalt en kval-tävling och kommer man med till SM så får man ha ett lag i SM-klassen. Ofta är det också en öppen klass där föreningarna kan delta om det inte kvalat in, eller med extra lag.
För deltagande i SM/mästerskap och SM-kval gör vi en uttagning, och det kan vara första gången för många i och med att vi inte gör uttagningar på det sättet i Stockholm Volley Cup. Kom ihåg att det är väldigt roligt att vara på ett SM/mästerskap oavsett vilket lag an kommer med i. Och lagindelningen kvarstår inte efter ett mästerskap.
Så här resonerar vi vid uttagningen av lag: Ledarna tar ut lag både efter spelarnas spelförmåga, erfarenhet och vilka positioner som behövs. En yngre spelare kan tas ut före en äldre i ungdomsklasserna. Om valet står mellan en äldre och en yngre spelare har dock den äldre företräde (baserat på att den yngre har fler möjligheter kvar).
I U16-mästerskapen känner vi igen oss i färgerna grön till svart, även om nivån på lagen generellt är högre än i Stockholm Volley Cup. Där prioriterar vi fler lag framför att ha många avbytare i den svarta klassen (där ibland endast ett lag tillåts). I SM-klasserna (Ungdoms- och junior-SM) kan en större trupp tas ut, och alla spelare får då kanske inte lika mycket speltid - men man får erfarenheten av att vara med på ett SM.
Heja på alla och domaren dömer!
Som förälder på tävling hejar du såklart på alla barn/ungdomar I laget och är vänlig och hövlig även mot motståndare. Respektera också att det är coachen som coachar, bestämmer vilka som är på planen osv. Kom ihåg att domaren dömer, vilken ofta är barn. Det kommer att bli fel-dömningar och också "våra" barn kommer att döma fel. Det är enbart lagkapten som får prata med domaren. Matcher är spännande att titta på och det kan vara jobbigt att se att en boll döms som ute, när man är säker på att den satt. Men vi får lägga band på oss ändå :-) .
Vi hoppas att få se barn, ungdomar och föräldrar på många, många, tävlingar framöver! Läs mer om de olika tävlingarna på våra tävlings-sidor, vilka vi bygger på efterhand.