Coacha i levlar och 6-manna volleyboll
SVC-upplägget - så här funkar det
(Och ungefär likadant på andra cuper)
När vi tävlar i Stockholm Volley Cup har spelarna anmält att de vill vara med via Svenska lag-appen. Ledarna anmäler en antal lag och "färger" till tävlingen senast onsdag kväll. Därefter gör SVCs tävlingsledning ett spelschema, vilket kan ta lite olika tid att bli klart. Detta för att få ihop halltiderna, antal planer, lag och klasser på ett så bra sätt som möjligt. Ibland innebär det lite kommunikation med föreningarna om möjligheten att flytta ngt lag för att få ett fungerande spelschema. Torsdag eller ibland fredag kommer sedan spelschemat ut i PROFIXIO. Profixio-appen är viktig att ladda ner för spelare och ledare för att kunna se spelschema och följa resultaten. OBS! Ibland kan ändringar ske sent, så det är bra att hålla lite koll.
Vad händer på plats?
När vi kommer till hallen där tävlingen spelas kollar vi att alla kommit och delar ut tröjor. Vi spikar sällan lagen i förväg eftersom det kan förändras när spelare blir sjuka.
Ca 30 minuter innan start (ofta kl 9) brukar arrangören ha ett tekniskt möte/samling av alla spelare/ledare, ibland bara med ledare. Då bestäms om man spelar 2 eller 3 set, om man börjar på noll eller tex 5 p. Detta för att hinna med slutspelen. Vanligt är 2 set i gruppspel och 3 set i slutspel, men det kan variera med antal lag.
Uppvärmning på planen
Därefter värmer lagen upp på de planer som de ska spela på. Motståndarna värmer upp på var sin planhalva. Det brukar ske i ordningen 1) "inbollning", 2) In-Spike och 3) Serve.
Under tiden gör dömande laget iordning protokollen och ber lagkaptener (bra ett spelarna turas om att vara lagkapten) för respektive lag att lotta om serven. Den som inte får serven kan välja sida.
Under matchen
När matchen dragit igång står coachen/ledaren vid sidan (samma sida som huvuddomaren). Men det är lagkaptenen som pratar med domaren om det är oklarheter. Ledaren kan dock ta time-out (2 st/set) och ber då domaren om det. Time-out tar man tex om laget behöver ändra ngt, om humöret går ner, för att bryta motståndarnas "flow" osv. Time-outen är 30 sekunder. Coachen får också prata med laget/spelarna under matchen och får hjälpa till med att säga "Ut"/"in" osv.
Matcherna spelas till 25 och, om det är ett tredje set, till 15. (I divisionsmatcherna är det 5 set, varav det sista till 15). Man måste vinna med 2 poäng.
I Level 5 är det dock lite annorlunda. Där spelas det på tid 2*12 minuter, och om det står lika i ett set när tiden är slut så spelas en boll till. Under seten är det "tyst" och när seten tar slut startar musik. När man är klar tar man sig snabbt till nästa match, eller dömning för att inte missa matchstart.
När första set är slut byter lagen sida. Om det blir ett tredje sett så lottas det igen.
När matchen är slut ställer sig lagen på rad på var sin sida och tackar varandra och domaren för matchen. Lagkaptenen tar ett steg framåt och gör det.
Skillnader 4-manna och sexmanna
- I 4-manna får man serva max 4 gånger i sträck innan man roterar till nästa servare. I 6-manna finns inga sådana begränsningar
- I 4-manna roterar man in spelare "löpande" om man har avbytare, medan man i 6-manna bara tillåts 6 byten, där man får byta ut en startspelare mot en annan och sen tillbaka igen. Domaren noterar bytena i protokollet. Man kan också ha en libero, men denne har "fria" byten och får bara spela i bakplanen. Den som roterar in i 4-manna gör det till serve-positionen, dvs börjar med att serva när den kommer in.
- I 6-manna lämnar coachen in en rotationslapp med rotationsordningen. Domaren kollar sedan att man vid serveögonblicket står i rätt ordning. Gör man inte det så förlorar man poängen på "uppställningsfel". Rätt person måste också serva. I annat fall förlorar laget poängen. På SVC brukar vi vara generösa med att lagen får öva på sina rotationer och ta lite tid på sig att ställa upp rätt. Efter ett tag lär man sig hur man ska stå.
- I 4-manna gör alla spelare allt, dvs passar, tar mottag och anfaller. I 6-manna har normalt olika personer olika funktioner och ställer då upp på planen utifrån något passarsystem som vi valt. Det kan vara olika system beroende på hur mkt man lärt sig, vilka spelare man har och annat som inverkar. Normalt försöker vi få till att alla lär sig alla positioner, men visa är enklare att börja med än andra.
Dömning
I SVC dömer lagen varandra. Vi uppmanar numera barnen/ungdomarna att införskaffa sig en egen visselpipa till sin "volleybollutrustning", då vi i samband med pandemin slutat att hålla med det från arrangörerna.
Att döma är är ett bra sätt att lära sig reglerna. Helst vill vi att en vuxen finns med, även om barnen snabbt blir duktiga på att döma. Det kan också bli lite känslosamt när poäng står på spel och då kan det vara bra att får stöd av en vuxen. Blir man osäker på vad som faktiskt har hänt kan man alltid döma "omboll", eftersom vi inte vill ha "gissningar". Domarens ord gäller dock. Blir man osäker på reglerna finns oftast några riktigt erfarna ledare på plats att fråga.
Priser och slutspel
I SVC är varje tävling en ny tävling, förutom sista tävlingen på säsongen då det tävlas om medaljer i "slutspel". I den yngsta klassen (kids volley) får alla medaljer, medan guld till brons delas ut i övriga klasser i svart nivå, respektive guld i övriga färger. Slutspelen brukar bli roliga tävlingar, med lite högre puls än annars.