Trolleholms ryttarförening bildades den 14 maj 1933 och till ordförande valdes Birger Olsson. Föreningen hade 30 medlemmar, som betalade 3 kronor i årsavgift. Ryttarföreningen gick med i Svenska lantliga ryttarföreningarna som förening nummer 8.
All verksamhet bedrevs utomhus nära Trolleholms slott. Redan andra året började man visa upp ridavdelning med gott resultat. Tidigt insåg man vikten av träning och 1935 instiftades ett flitpris för väl utförd träning.
Efter att ha gått på sparlåga under krigsåren tog verksamheten fart igen och 1951 blev ett gyllene år då Trolleholmsryttare bl.a. deltog i internationella tävlingar i Bellahöj i Danmark.
1953 representerades Sverige av ett lag bestående av sju Trolleholmsryttare och en Flyingeryttare vid en lantlig landskamp i Bad Segeberg i Tyskland, mellan Tyskland, Holland, Danmark och Sverige med 500 deltagande hästar. Laget slutade på en andraplats.
SLRC:s höjdhoppningsrekord togs samma år av Tore Svärd med imponerande 193 cm. Detta år avgick Birger Olsson som ordförande och efterträddes av sin bror Knut Wigrup.
De första ponnyryttarna kom till Trolleholms ryttarförening 1964. Frågan om inomhusträning under vintern löstes genom att man 1965 tillfälligt började träna hemma hos familjen Wigrup på Widtskövlegården.
1968 anordnade ryttarföreningen den första ponnytävlingen i Nackarpsdalen för 1000 åskådare och samma år deltog 3 ekipage i SM i ponnyfälttävlan och 3 ekipage i SM i ponnyhoppning. Wiweka Johansson vann hoppningen på Lucky Boy och blev föreningens första svenska mästare.
Föreningen fick sin första svenska mästare på häst när Göran Bengtsson vann SM i fälttävlan på Iller 1971. Ekipaget tog även en 3:e plats vid lantliga EM i Holland. Diskussioner om ridhusbygge börjar föras.
Ponnyryttarna var så aktiva att en särskild ponnysektion bildats året innan och denna arrangerade SM i ponnyfälttävlan i Trolleholms vackra skogar första gången 1971.
Efter 20 år på ordförandeposten och sammanlagt 36 år som styrelseledamot lämnade Knut Wigrup 1974 över klubban till Göran Bengtsson. Planerna på ett ridhus var nu långt framskridna och den lämpligaste platsen att bygga på var invid Gryttinge skola och i december 1975 invigdes ridhuset (Gamla).
Jan-Eric Bengtsson efterträdde sin bror som ordförande 1994. Föreningens ryttare fortsatte att göra bra ifrån sig på tävlingsarenorna. Det var åter dags att börja fundera på ett ridhusbygge. Detta skulle byggas större eftersom reglerna för inomhustävlingar krävde större hoppbana än tidigare.
1998 valdes Agne Bergquist som ordförande. Eftersom föreningen inte längre disponerade den vackra terrängbanan i Trolleholm för fälttävlan och hoppbanans underlag inte var det allra bästa beslutade ryttarföreningen och ridhusföreningen att tillsammans satsa på en ny anläggning i Gryttinge i anslutning till det befintliga ridhuset.
Där finns nu ett modernt ridhus med måtten 27 x 65 m. Utebanor är anlagda och ekar är planterade. Förhoppningen är att det i framtiden kan anläggas terrängbana för att återuppta traditionen att arrangera fälttävlan.
2003 kom Stefan Lindstrand till föreningen som ordförande. Ambitionen är att fortsätta det goda arbete som gjorts, med att färdigställa servering på plan 2, läktare och de sista finjusteringarna. Utemiljön kommer också att påbörjas, där kommer vi att få hjälp från olika håll.
Föreningens syfte är att bedriva verksamhet för våra medlemmar såsom träningar och tävlingar för såväl barn, ungdomar som vuxna. När vi inom en snar framtid kommer att få en naturlig samlingspunkt i klubben kommer också sammanhållningen och vi-känslan. Eftersom TRF är en ideell förening så är medlemmarnas insatts i form av arbete mycket viktig och därför har vi ”Fixardag” den sista lördagen i varje månad.
Den 13 September 2003 invigdes Nya Ridhuset med stor pompa och ståt i samband med föreningens 70-års jubileum. Detta firades med stor uppvisning med inbjudna gäster under dagen och fortsatte med festligheter på kvällen.