Bakgrund
Befintligt underlag i båda våra ridhus är gammalt och utslitet sedan länge. Behovet att byta ut det är direkt nödvändigt av många anledningar. Säkerheten är en viktig faktor både vid träning och tävling, främst vid hoppaktiviteter och när våra barn och unga använder ridhusen. Med befintligt underlag är det inte möjligt att genomföra hopptävlingar då halkrisken är för stor. Det är även många yngre ungdomar som tränar med mindre erfarenhet och då är det än viktigare med så bra och säkert underlag som möjligt. Detta påverkar negativt för Trolleholms rykte, ryttare väljer tävlingar på andra ridanläggningar samt leder till stor risk att både träningstillfällen minskar och att medlemmar flyttar till andra ryttarföreningar med bättre underlag i sina ridhus.
Miljön i ridhuset påverkas också starkt av underlaget, gammalt underlag dammar och måste vattnas oftare än nytt. Det finns även mögelsporer i ett gammalt underlag. Detta påverkar negativt både för våra hästar, tränare som håller i träningar och våra medlemmar som tränar och rider i ridhusen regelbundet. Även åskådare blir negativt påverkade av den dammiga miljön. För att i möjligaste mån förebygga detta måste gruppen som underhåller ridhusunderlagen i nuläget arbeta ofta och länge för att preparera underlagen. Detta kostar mycket tid av ideellt arbete som ändå inte räcker till då underlaget är i så dåligt skick. Utöver det måste underlaget bearbetas med traktor som drivs av diesel både vid harvning och vattning av ridhusen.
Med hjälp av ett bevattningssystem så förbättrar vi inte bara miljön för de som vistas i ridhuset utan minskar även arbetstimmarna, och framför allt klimatet vad gäller underhållningsarbetet som beräknas minska med två tredjedelar av arbetet med nytt underlag.
Med respekt för både miljön och alla medlemmars värde, så ska vi inte slita ut ett fåtal som med stor kunskap och engagemang sköter om underlagen i ridhusen så väl.
Och med största respekt för våra hästar som rids på underlaget skulle man ta hänsyn till deras behov och den säkerhetsmässiga biten vad gäller nytt underlag, istället för ett gammalt och utslitet, där halkrisken och därmed skaderisken både för häst och ryttare är övervägande.