Dela nyhet
Obligatoriskt att läsa för alla vuxna i föreningen!
22 aug, 11:42 3 kommentarer
Hej, vad kul att du/ni är en del av vår förening!
Nedan kommer lite information om hur det är att vara med i Stråssa DGF Lindesberg.
Medlemsavgift
Medlemsavgiften betalas via faktura som skickas ut av föreningen två gånger om året.
Gymnasten/dansaren får prova att träna tre gånger, fortsätter gymnasten/dansaren efter det tredje träningstillfället ska medlemsavgiften betalas, detta även om gymnasten/dansaren senare bestämmer sig för att sluta.
Även om gymnasten/dansaren börjar träna en bit in på terminen ska hela terminsavgiften betalas.
Inga föräldrar eller kompisar i träningslokalen. När det gäller de yngre barnen kan en förälder vara med några gånger i början.
Hemsidan
Alla gymnaster/dansare ska lämna namn, personnummer, mailadress och telefonnummer till ledaren. Varje gymnast/dansare får en egen sida på hemsidan där man kan ändra uppgifter som telefonnummer mm. Information till gymnasterna/dansarna kommer att skickas direkt från hemsidan. Information om gymnasterna/dansarna är inte synlig på hemsidan.
All information finns på hemsidan: www.svenskalag.se/strassagf
Alla de olika grupperna inom föreningen har en egen flik där information läggs ut av respektive ledare.
Kalendern med alla evenemang för året ligger på hemsidan.
Fotografering
Vi fotograferar ibland på träningar och uppvisningar bilderna kan komma att användas på Stråssa DGF Lindesbergs sociala kanaler i marknadsföringssyfte (vi skriver aldrig ut några namn). Vill man inte det så behöver man höra av sig till strassagflindesberg@hotmail.com
Föreningsjobb
När man har ett barn/ungdom som tränar i Stråssa DGF Lindesberg ingår det förutom medlemsavgiften att ställa upp på:
- Vid evenemang ordnade av Stråssa DGF Lindesberg:
Cafeteria, städning, matlagning, bakning, dekoration och iordningställande av lokaler. Varje grupp kommer att tilldelas ett ansvarsområde. Tid och plats tilldelas, om man inte har möjlighet är det upp till föräldern att ordna ersättare. - Försäljning av olika saker, tex New Body.
Alla vuxna i föreningen har tagit del av och förhåller sig till vår ”policy för ätstörningar” samt ”policy för selektering och gruppindelning”
Vi hoppas på ett härligt gymnastik- och dans år tillsammans med våra duktiga gymnaster och dansare i alla åldrar.
Väl mött,
Stråssa DGF Lindesberg
FN:s barnkonvention Barnkonventionen är svensk lag sedan 1 januari 2020 och ett grundläggande folkrättsligt dokument som listar barns rättigheter. Som barn räknas i konventionen varje människa under 18 år och syftet med barnkonventionen är att påverka och förbättra situationen för barn runt om i världen. Sedan dess omfattas all verksamhet för barn och ungdomar inom den svenska idrottsrörelsen av barnkonventionen. Barnkonventionen kompletterar och stärker idrottens värdegrund. För att säkerställa att barnkonventionens grundprinciper efterlevs kan man ställa sig följande frågor; Vilka barn och ungdomar hörs? Vilka grupper av barn och ungdomar lyssnar vi på? Har vi beaktat barnets/ungdomens bästa? Vad gör vi vuxna med informationen och kunskapen vi får från barn och unga? Är vi beredda att förändra vår syn på hur idrotten ska bedrivas utifrån barns och ungdomars åsikter?
Stråssa DGF Lindesberg policy för selektering och gruppindelning.
Stråssa DGF Lindesberg följer svenska gymnastikförbundets stadgar, bestämmelser samt hänvisningar.
Därmed sker ingen selektering alls i föreningen innan det år idrottaren fyller 13 år. Detta innebär att alla idrottare ska ha samma möjlighet och rätt att delta på uppvisningar och tävlingar som föreningen deltar i förutsatt att idrottaren själv vill delta. Om idrottaren vill delta men tränaren av olika anledningar anser att detta är olämpligt bör samtal ske/kontakt tas med både vårdnadshavare, gymnast och styrelse.
Att ingen selektering sker innan året idrottaren fyller 13 betyder inte att träningen inte kommer att individanpassas och om idrottaren behöver en större utmaning så kommer denne att få träna på ett sätt som gör att denne kan fortsätta utvecklas som idrottare. När idrottaren fått en plats i en grupp, är det ledarna som bestämmer när idrottaren är redo för en ny grupp, och då sker det automatiskt via ledarna inför varje terminsstart.
Om det kommer till förenings kännedom att det skett selektering i våra barngrupper kommer det att bli konsekvenser för berörd ledare.
Vid upplevelse av selektering mailar man till: strassagflindesberg@hotmail.com
Ett förtydligande från Gymnastikförbundets ”Anvisningar för Barn- och Ungdomsgymnastik”
Policy för hantering av misstänkt ätstörningsproblematik - Stråssa DGF Lindesberg.
Syfte
Föreningen ska i verksamheten uppmana och stimulera aktiva utövare till ökad förståelse och sunda värderingar kring kost och hälsa i relation till idrottsutövande och fysisk aktivitet.
Bakgrund
Forskning visar att det finns ett samband för vissa utövare mellan fysisk aktivitet och utvecklingen av ätstörning. En del kan även försämras i en redan existerande ätstörning på grund av sitt idrottsutövande. Ätstörningar är komplext då det innebär en sviktande hälsa i både det psykiska och fysiska måendet. Samt ordet ätstörningen sammanfattar en rad olika diagnoser och inte bara de två mest välkända diagnoserna som är anorexia och bulimi. Symtom behöver inte alltid vara kroppsligt synliga som viktminskning, avmagring, trötthet och förlust av muskelmassa/styrka. Symtom kan också te sig som humörsvängningar, undvikande beteende gällande frågor om mående, eller tvärtom ett överengagemang av träning i form av kompensationsträning för det dagliga kaloriintaget dvs hetsträning. Detta kommer till följd påverka utövarens förmåga att prestera och utöva sin idrott på en hälsosam nivå. Inom idrott där vikt, figur och estetiskt utförande har en framträdande roll visar forskning att utövaren har en högre risk att utveckla ätstörning. Samt högre risk vid elitsatsning eller idrottsutövande på hög nivå.
Föreningen uppmanar sina tränare att skapa en professionell relation till sina utövare för att kunna upptäcka avvikande mönster och skapa en dialog med den drabbade och vårdnadshavare vid misstanke om ätstörningsproblematik.
Dock visar forskning att idrott och aktivitet EJ ska ses som en riskfaktor i sig för att utveckla ätstörning. I många fall fungerar den fysiska aktiviteten som en skyddsfaktor. Skyddsfaktorer som uppstår tack vare att idrotten ger en ökad självkänsla och positiv kroppsbild. Det har också visat att ett tryggt och uppmuntrande träningsklimat förstärker utövarens psykosociala perspektiv och sociala sammanhang som leder till ett förbättrat psykiskt välmående.
Stråssa DGF Lindesberg tar detta ämne på största allvar och upprättar därför en handlingsplan angående verksamhetens ansvar och hantering kring idrottsutövare med misstänkt ätstörningsproblematik.
Handlingsplan
Föreningen strävar efter att:
- Skapa ett tryggt och uppmuntrande träningsklimat
- Fånga upp utövaren vid misstanke om problematik
- Kontakta vårdnadshavare och uppmuntra till professionell hjälp via vården
- Upprätta en handlingsplan för utövarens idrottssatsning om problematik finns/uppstår
- Ta hänsyn till utövarnas olika fysiska och psykiska förutsättningar
- EJ uppmuntra till bantning i syfte att gå ner i vikt
- EJ värdera mat som ex “bra-” och “dålig mat”
- Uppmuntra till förståelse gällande energi och matens funktion i relation till utövarens träning och idrottssatsning.
All faktainfo är hämtad från Karolinska institutets forskning om samband mellan idrott och ätstörningar.
Kommentarer
Linnéa Henningsson 22 aug, 12:17
Hej, Vet man redan nu datum för Julshowen? Vi lägger schema för den perioden nu och vore roligt att se😄👌🏼
Matilda Persson 22 aug, 12:19
Hej Linnea, preliminärt datum för showen är 1 december 🙂
Josefin Holmstedt 22 aug, 12:30
Tack för info 😊🙏🏼