Utdrag ur verksmhetsberättelse 2022
Utdrag - med styrelse, gren Kpist, regelkommittén och slutord ur Svenska Skyttesportförbundet, Gevärssektionens verksamhetsberättelse 2022:
Styrelse
Mikael Svensson Ordförande, hemsida
Lars Lennartsson Vice ordförande, ansvarig Kpist och AK4
Emma Wallerström Sekreterare
Sven Johansson Ekonomiansvarig, ansvarig luftgevär/10 m
Marie Jannesson Ledamot
Roger Strandh Ledamot, ansvarig 6,5mm/300 m
Patrik Hjortskull Ledamot, ansvarig luftgevär/10 m, hemsida
Lolo Ramsing Ledamot, ansvarig korthåll/50 m
Marcus Olsson Ledamot, ansvarig för långhållsskyttet
Lovisa Bjare Ung ledamot
Hanna Johansson Ung ledamot
Rapporter från grenansvariga:
Nationellt - Kpist
Kpistskytte utgör en verksamhetsdel som bidrar till att SvSF är av betydelse för FM, vilket bl.a. framgår av utlåtande i ”Genomförande av 2017 års ändringsdirektiv till EU:s vapendirektiv”. Att SvSF är av betydelse för FM, är en avgörande förutsättning vid ansökan om tillstånd för innehav av Kpist. Mot denna bakgrund är det också extra betydelsefullt att SM nu kunde genomföras efter två års ”Corona-uppehåll”. En olycklig tid för all verksamhet, men som blev extra påfrestande för Kpist-skyttet, med två inställda SM. Nu kunde äntligen förberedelserna för Kpist-SM, som påbörjades 2019, omsättas i handling. Tävlingarna arrangerades under ordinarie veckoslut, d.v.s. den 2-4 september, av Östergötlands SF, Oxelösund skyttegille och Västra Husby skf med hjälp av bl.a. Norrköpings skyttegille. Ett föredömligt exempel på vad som kan åstadkommas, genom samarbete mellan olika distrikt och föreningar. Vill man så går det!
SM-dagarna inleddes med banskytte, som var förlagt till Oxelösunds skyttegilles banor strax norr om Oxelösund och fältskyttet till Västra Husby, söder om Norrköping. Tävlingsledare var Torbjörn Andersson Norrköping och tävlingssekreterare Bo Ohlsson Krokek, känd som SvSF:s styrelseordförande. Ansvarig för banskyttet var Per Andersson och för fältskyttet Kurt Harrström, som även var banläggare. Som alltid fanns även vapentekniker på plats och numera axlas den rollen av Sven Ola Jönsson efter ”Kpistdoktorn” Arvid Wägroth.
Vi fick uppleva trivsamma dagar i Oxelösund under banskyttet och som brukligt i Kpistskytte, för att lätta på arrangörens börda, fick deltagarna hjälpa till med att markera, skriva resultat och tjänstgöra som bankontrollanter. Avslutningsdagen bjöd på en fin fältskytterunda i Västra Husby, i terräng som skapad för fältskytte och ännu en gång signerad Kurt Harrström. Funktionärerna var i stor utsträckning gevärsskyttar, som klarade detta utmärkt och någon lovade prova på Kpistskytte därför att det verkade trevligt. Tänk vilket fantastiskt utbud med olika skyttegrenar och discipliner vi har i gevärssektionen.
En av deltagarna var flerfaldige Svenske mästaren Lars-Göran Stenberg som sade så här om deltagandet: ”Nja, tyckte jag ville inte missa SM, har ju varit med i alla sedan det första 1973”. Kan det vara någon mer som klarat av den bedriften? Själv missade jag första SM:et på Kungsängen.
Bana ställning
Fredagen ägnades åt ställningsskytte och innebar småluriga förhållanden under dagen, med skuggeffekter på tavlor och lättare vindstötar framförallt på morgonen och i delar av finalskyttet. Därmed nådde endast totalt tre skyttar över den klassiska 400-gränsen, efter finalskyttet i de båda mästerskapen. Tävlingen genomfördes enligt alternativa programmet och samlade totalt 84 deltagare.
Svensk mästare blev Daniel Lindblad, Skällinge på 407 poäng, efter ledarposition under hela tävlingen. Silvret gick till klubbkompisen Henrik Andersson på 405 poäng och bronsmedaljör blev Lars-Olof Gerhardsson, Löftadalen på 401 poäng.
Svensk veteranmästare blev Gunilla Norbäck, Stenkumla på 395 poäng, efter stark finalskjutning och avancemang från tredje plats i grundomgången. Silvret gick till Lars Lennartsson, Löderup på 393 poäng och bronsmedaljen till Stefan Marksved, Ale på 392 poäng.
Svenska mästare förbundslag blev Hallands skyttesportförbund på 1315 poäng, vilket var hela 36 poängs marginal till Skåne och Svenska mästare föreningslag blev Skällinge skytteförening, med 22 poäng tillgodo på Rommehed.
Bana liggande
Andra dagens skytte innebar liggandemästerskap och detta samlar deltagare från alla åtta klasser enligt Regelbok Nationellt skytte. Väderleksmässigt var förhållandena likartade gårdagens och även här var det alternativa programmet som gällde. Störst deltagande med 93 skyttar, noterades som brukligt i denna disciplin.
Svensk mästare, blev Kristian Svensson, Vittsjö på 435 poäng, efter en sagolik finalskjutning med endast tre tappade poäng på de 15 skotten. Detta resulterade även i tangerat Svenskt rekord. Silvermedaljen erövrades av Göran Andersson, Svalöv på 430 poäng och bronset gick till Lars-Olof Gerhardsson, Löftadalen på 429 poäng.
Svensk veteranmästare blev Jonny Olsson, Hässleholm på 423 poäng, efter stabilt finalskytte och klättring från fjärde plats i finalfältet. Silvermedaljen gick till Bengt-Göran Olsson, Revinge på 419 poäng, efter starkt avancemang från 11 plats och bronsmedaljen till Olle Nilsson, Svalöv 119 poäng. M.a.o. topp tre från Skåne.
Svenska mästare förbundslag blev Hallands skyttesportförbund på 1410 poäng, sex poäng före Skåne och Svenska mästare föreningslag blev Skällinge skytteförening på 562 poäng, vilket var sju poäng före Svalöv.
Fältskytte
Fältskyttet genomfördes som avslutning på årets SM vilket innebar förflyttning till Västra Husby i Östergötland. Ännu en gång fick vi i den trakten uppleva en jättefin fältskjutning i utmärkt ny terräng. Lite småluriga vindar skapade extra utmaningar för en del. Västra Husby bygdegård var som vid tidigare tillfälle tävlingscentrum och 89 skyttar mötte upp.
Svensk mästare blev Dan Andersson, Orust Östra på utmärkta 57 träff. Silvret gick till Olle Eriksson, Forshälla-Herrestad-Torp och bronset till Lars-Olof Gerhardsson, Löftadalen båda med 55 träff och 20 innerträff, men Olle gick före med 10 mot 7 på sista station.
Svensk veteranmästare blev Inge Johansson, Skällinge på 52 träff. Så följde två skyttar från Stenkumla med 50 träff och 23 inner vardera. Tack vare 10 mot 7 på sista station blev det Silver för Gunilla Norbäck och brons till Lars Tofftén.
Riksmästare liggande blev Stig Ålgars, Strömsholm på 56 träffar. Silverplaketten gick till Arne Korsbäck, Strömsholm på 55 träff och bronset till Lars-Göran Stenberg, Oxelösund 51 träffar.
Svenska mästare förbundslag blev Hallands SF för tredje gången under detta SM, nu med 17 träffars marginal till Västsvenska. Svenska mästare föreningslag innebar fullbordad trippel för Skällinge skytteförening och ännu en gång det unika att silvret gick till samma förening, det här året med 1 poängs marginal.
Lars Lennartsson
Grenledare
Regelkommittén nationellt skytte
Kommittén har under 2022 bestått av:
Ordförande Lars Lennartsson grenledare Kpist/Ak4
Sekreterare Bo Ohlsson
Ledamot Marcus Olsson grenledare långhåll
Ledamot Roger Strandh grenledare gevär 6,5
Ledamot Lolo Ramsing grenledare korthåll
Ledamot Patrik Hjortskull grenledare luftgevär
Efter förra årets arbete med Regelbok Nationellt skytte, version 2021-10-17, och efter nära tre års omfattande arbete med Regelbok Långhållsskytte, version 2021-07-15, inför den grenens antagning, har 2022 års arbete präglats av återhämtning och utvärdering. Arbetet med våra tre regelböcker för nationella grenar har därmed koncentrerats kring sammanställning av inkomna synpunkter, förslag till justeringar och nu senast möjliga anpassningar till nya ISSF- regler. Arbete med sammanställning av materialet pågår genom undertecknads försorg, för att i närtid presenteras för och behandlas av Regelkommittén nationellt skytte. Materialet omfattar justeringar under ett 30-tal punkter i Regelbok Nationellt skytte och några punkter i Regelbok Långhållsskytte och Regelbok Ak4.
Inom ramen för nationellt skytte, enligt våra tre nationella regelböcker, har inga ansökningar om ”särskilt tillstånd” förekommit under året. Får betraktas som ovanligt och har endast inträffat två gånger sedan 2008 och senast var detta förra året. Kan det möjligen vara följden av viss anpassning i regelverket för äldre? Avsikten med särskilt tillstånd, är att ge berörda möjlighet till fortsatt aktivt deltagande i vårt nationella skytte och därmed, trots fysiska besvär, vara en del av den sociala gemenskap skyttet ger.
Lars Lennartsson
Ordförande RK
Slutordet
På slutet av en sådan här berättelse är det på sin plats att tacka alla inblandade för sina insatser i stort och smått. Det läggs många ideella timmar på alla nivåer i vår organisation.
I vår verksamhetsplan för 2023 står bland mycket annat att läsa om våra fokusområden rekrytera och bibehålla inom ramen för strategi 2025.
Med all den kompetens som finns i våra led, sunt bonnförnuft, dialog och förståelse för varandra kommer vi att lösa även framtida frågor.
Väl mött och lycka till i ert arbete under 2023!
Mikael Svensson, ordförande Gevärssektionen