Om klubben
IFK Nyköping är den största ungdomsföreningen i Nyköping. Vi har fotboll och handboll på programmet och har cirka1732 medlemmar. De flesta av våra medlemmar är barn och ungdomar. Vi har även seniorlag som utgör föreningens spets och fungerar som förebilder för de yngre. Vi är en jämställd förening där tjejer och killar ska ges samma förutsättningar för sitt idrottande. IFK Nyköping är även en av samhällets viktigaste aktörer när det gäller folkhälsa och integration. Då trycket är stort på att komma med i föreningen och flera lag har tvingats till att upprätta köer ser vi fram emot kommunens och statens planer på ett ökat antal arenor för idrott.
Historia
IFK Nyköping bildades 25 mars 1904 och vid starten hade man 23 medlemmar. I början kunde inte vem som helst bli medlem i IFK. Först måste man skriva en ansökan till huvudstyrelsen om inträde. För att sedan bli antagen krävdes att två ordinarie medlemmar godkände ansökan. Ekonomiskt var också IFK-rörelsen känd som ”bättre mans klubb” där det inte var vem som helst förunnat att få erlägga medlemsavgiften. Alla medlemmar kunde inte betala den föreskrivna avgiften utan det var stor omsättning på medlemmar i början. Prövningsrätten för att bli medlem i IFK försvann i slutet av 1940-talet och idag kan alla intresserade bli medlemmar. Genom åren har många idrotter utövats och totalt har föreningen haft 16 olika sektioner av de mest skiftande slag. Skridskor, skidor, gång, boxning och friidrott är några av idrotterna som funnits i föreningen. Den senaste sektionen som försvann från föreningen var volleybollen som lades ned 2018. Idag har man två idrotter – fotboll och handboll.
Herrfotboll Fotbollen började redan i föreningen vid bildandet 1904. Under de första åren spelade man på Kreaturstorget(vid nuvarande Brandstationen) innan Folkungavallen blev hemmaarena 1919. Seriespel började man med 1924. Mellan 1927-1931 hade IFK svårt att mönstra lag och fotbollen existerade inte. 1931 gjorde man ett försök att få fart på fotbollen genom att starta upp ett juniorlag. Denna verksamhet pågick till 1936 varefter fotbollen av olika orsaker somnade in. 1951 drog fotbollen åter igång med ett pojklag och det kan sägas vara starten till dagens verksamhet. 1953 fick man en välbehövlig injektion när Nyköpings FF gick upp i IFK. I och med detta lades en stabil ekonomisk och idrottslig grund för fortsättningen. Det bästa med fusionen var Bertil”Skommis”Karlsson entré i IFK, en av de största ledarna genom tiderna i klubben. Marschen uppåt i seriesystemet började och 1961 vann IFK div IV med fyra poäng tillgodo på tvåan. Man spelade sedan i div III under fyra säsonger innan det blev nedflyttning. Bland motståndarna dessa säsonger fanns bland annat Nyköpings AIK och Nyköpings SK. Mycket av framgångarna under denna period kan tillskrivas de många värvningar som gjordes. En säsong värvades inte mindre än tjugotalet spelare. 1965 blev det nedflyttning till fyran efter förlust i den sista matchen. Sejouren i div IV blev bara ettårig. Spelet i trean året därpå slutade med en sistaplats och IFK spelade div IV fram till 1972. Nedflyttningen från div IV 1972 blev inledningen på en mycket mörk period i IFK:s moderna fotbollshistoria. Degradering följde på degradering och 1976 återfanns föreningen i Sörmlands lägsta serie - div VII. IFK-fotbollens existens hängde på en skör tråd hösten 1975 och var nedläggningshotad. Det var dåvarande fotbollsordföranden Lennart Dahl som tillsammans med klubbens handbollspelare röstade vid ett dramatiskt möte att fotbollen skulle leva vidare. 1977 vann IFK sjuan och året därpå sexan. Sedan spelade man i div V fram till 1986 för att därefter pendla mellan femman och sexan. 2002 vanns div sex och året efter vanns även div 5. Efter en hel del upp och nergångar så är fotbollen återigen med i div 4 och siktar uppåt. Sedan 2019 är IFK Herr ett topplag i Div 4 och försökte kvala till Div 3 under hösten 2022, dock utan framgång den gången. Efter många decennier avancerade herrarnas A-lag 2023 till div 3! En bred trupp med en hög och jämn nivå lade grunden till den historiska uppflyttningen. Vägen till div 3 gick genom 14 segrar, 4 förluster och 1 oavgjord match. Truppen bestod nästan uteslutande av spelare fostrade i IFK Nyköping. IFK Herr U har haft ett tufft år. Laget blev av med sina bästa spelare som flyttades upp till A laget. Bredden som laget hade räckte inte till att klara kontraktet i div 5. Med 5 vinster och 13 förluster räckte det till elfte plats i serien som betyder spel i div 6 under 2024.
Damfotboll Damfotbollen startades på initiativ av några handbollstjejer 1970 som ett komplement till sommarträningen. Södermanlands Nyheter startade en damserie med fem lag och IFK vann serien. 1971 spelade man i sydvästra damserien och kom trea. Dåvarande IFK-styrelsen visade inget större intresse och damfotbollen lades i malpåse under några år. 1975 fick Kent Karlsson anställning som ungdomskonsulent i IFK och han var den som på allvar startade upp damfotbollen. 1976 deltog man i sydöstra damserien B. 1978 debuterade IFK-tjejerna i div IV-sammanhang. Det blev serieseger direkt och det efterföljande kvalspelet innebar avancemang till trean. 1979-81 spelade man i trean, men man gjorde en ettårig sejour i div IV 1982. Från 1983 gick utvecklingen rakt uppåt och 1986 vann IFK trean men missade i kvalet mot Borensberg. Ny serieseger 1988 och äntligen uppflyttning till tvåan. Nu följde en oerhörd framgångsrik period för damfotbollen. Under de följande åtta åren var man inte sämre än fyra någon gång. Tre seriesegrar blev det åren 1992,-93 och –95. Tyvärr föll man i samtliga fall i kvalspelet och lyckades aldrig avancera till division ett. Efter kvalmissen 1995 slutade flertalet av de tongivande tjejerna och det blev 1997 respass till trean som följdes av en ytterligare degradering 1999. År 2000 lyckades dock tjejerna åter ta steget upp till div III. 2006 var det åter serieseger och uppflyttning till div II där man spelar idag. I de tidiga åren av damfotbollen var det handbollstjejerna som spelade fotboll på sommaren, men efterhand har flickfotbollen växt sig stark och i dagsläget är IFK en av länets tongivande föreningar inom flickfotbollen. En stor del i denna utveckling måste tillskrivas Kent Karlsson som var ansvarig för damfotbollen mellan 1976-1994 med undantag för två år!! Tyvärr så tvingades klubben att dra ur sitt damlag ur seriespel till säsongen 2020 men redan 2021 fanns verksamheten igång igen och spelar 2023 i Div 3 med ett ungt lag som till stor del består av egenfostrade juniorer. Damlaget har under 2023 haft en stor trupp med 38 spelare som spelat div 3 och div 4. Bägge lagen placerade sig stabilt i mitten av respektive serie. Spelarna i A-lagen kommer till mycket stor del från IFK Nyköping. Den framgångsrika satsningen på damfotboll har också skapat en spets som klubbar i högre divisioner visat stort intresse för. Flera spelare har tagits ut i Sörmlandslaget och några har varit på ungdomslandslagens samlingar. Vi hoppas att få se någon IFK-tjej på toppnivå inom kort.
Herrhandboll Handbollen i IFK startade 1932 på initiativ av några läroverksungdomar. De första åren höll man till i Läroverkets gymnastiksal och spelade lokala matcher mot lag som NSK och SGU. 1934 kom man in i Tennishallen och fick spela sina matcher där fram till 1950-51 när man blev utkastad därifrån. Efter stort besvär och hårda förhandlingar fick man tillstånd att under en säsong spela sina matcher i F-11-hallen (nuvarande Skavstahallen). Året därpå fick IFK åter spela i Tennishallen. Det stora lyftet för handbollen kom 1960 i och med Sporthallens tillkomst. Det var först nu som handbollen fick en riktig anläggning att träna och spela i. Under de första åren förde man en tynande tillvaro. Det var först på 1940-talet som man fick ordentlig fart på verksamheten. Man spelade i div III och närmast div II-spel var man säsongen 1949/50. Tyvärr föll man i den avgörande kvalmatchen mot Hallstahammar. 1953/54 fick IFK sitt välförtjänta avancemang till tvåan. Med nyförvärv från lokalkonkurrenten F 11 lyckades man avancera till div II. Nu spelade man i tvåan fram till säsongen 1959 som blev mycket dyster. Alla etablerade spelare slutade och laget blev kraftigt decimerat. Resultatet blev endast två inspelade poäng och respass till trean. Under 1960-talet pendlade laget mellan tvåan och trean. Handbollen var på väg mot något riktigt stort när Lennart Eriksson kom fram. Lennart lämnade dock IFK för allsvenskt spel 1967 och laget tappade stor slagkraft i och med detta. I början av 1970-talet tände det till igen när en kull lovande spelare födda 1953-54 kom fram. 1972-73 blev det serieseger i trean och året därpå som nykomlingar en fjärdeplats i div II. Detta resultat är IFK Nyköpings bästa placering i seriespel genom åren. Ett flertal säsonger i tvåan följde. Handbollsserierna lades dock om och idag motsvarar division I dåtidens div II. En storsatsning på handbollens gjordes i slutet på 1980-talet. Spelare värvades för att uppnå div I-status. Sportsligt sett blev det en viss framgång men tyvärr räckte man inte till i de avgörande kvalmatcherna. Ekonomin blev lidande och det blev efter två år spelarflykt. Det blev respass till div III med de spelare som var kvar.
IFK-handbollen fick starta om i div III med egna produkter och lyckades 1996/97 under Rolf Westerlings ledning avancera till div II där man håller till idag. Sedan 2018 spelar IFK Nyköpings herrlag i Division 1 igen med ett lag som nästan uteslutande består av egenfostrade unga spelare. Herrlaget slutade på en fin 6:e plats i div2 säsongen 22/23. Det var en ganska strulig säsong som inte riktigt blev som tänkt på grund av skador, men det ordnade till sig och kontraktet för ytterligare ett år i div 2 säkrades ändå ganska tidigt på året. Med det resultatet i ryggen gick A-truppen in i säsongen 23/24 med full tillförsikt om att klättra ytterligare några placeringar i div 2. Tyvärr har denna nuvarande säsong även den varit tuff med skador och avhopp.
Damhandboll IFK:s damhandboll spelade säsongerna 1955-1971 i en av de fyra div I-grupper som fanns. Säsongen därpå blev det en högsta serie där IFK kom trea premiäråret. Efter femteplatsen i allsvenskan 1973/74 aviserade flera av de etablerade spelarna att de skulle sluta. IFK-ledningen tog då beslutet att dra sig ur allsvenskan och börja om i div IV. Det vår många åsikter och hårda ord när detta beslut fattades. Insändarna på sportsidorna i SN var många och engagerade. Det unga lag som började om i div IV säsongen 1974/75 vann serien och avancerade till trean. Det gick sedan bara uppåt och under fem i år i mitten av åttiotalet återfanns man i div I. 1987/88 spelade man åter i tvåan under några år. Två år senare vann man serien men föll i kvalet till div I. Säsongen 1990/91 blev den sista säsongen i tvåan trots en topplacering. Per Lindkvist hoppade av som tränare inför 1991/92 och gick till Norrköping. Flera tjejer följde honom och IFK ville bli nedflyttade en serie då spelarmaterialet inte räckte till för spel i tvåan. Östergötlands HF gick ej med på detta utan IFK fick börja om i div V som man vann ganska lätt. 1994/95 blev det seger i fyran och avancemang till trean. Säsongen 04/05 vann man trean men åkte 05/06 ur denna serie omg. I dagsläget håller damlaget till i div 3 och det finns A-flickor och damjuniorer som är på väg in i seniorhandbollen, så inom en snar framtid hoppas vi på avancemang. Damlaget hamnade på 8:e plats i Dam3 säsongen 22/23.