Allmäna Frågor
Vart vänder man sig?
Man kan kontakta sin husläkare, som skriver remiss till ett koagulationscentrum för vidare utredning. Personer som misstänks ha ITP remitteras till närmaste hematologmottagning. Om husläkaren är tveksam stå på dig du har rätt att få en vidare utredning. Om man är gravid eller har fått missfall med stora blödningar kan man kontakta specialistmödravården direkt genom att skriva eller ringa. Specialistmödravården finns på alla regionsjukhus i landet. Hör med din barnmorskemottaning (MVC) var din närmaste specialistmödravård finns.
Hur vet man om man har någon form av blödarsjuka?
Genom att ta ett antal prover på koagulationscentrum som via dem kan fastställa grad och variant av faktorförändring i blodet (Hemofili och von Willebrand). På vårdcentralen kan man via blodprovet fastställa trombocythalten (ITP).
Hur vet man om man är anlagsbärare?
För att ta reda på om man är anlagsbärare bör man vända sig till någon av de tre koagulationscentra som finns i Sverige. Där kan man med hjälp av blodprov och DNA-diagnos fastställa såväl blödningssymtom som anlag. Det finns idag inga generella rekommendationer vid vilken ålder man bör testa sig eller sin dotter.
Finns det läkemedel man bör undvika?
Om man har lätt för att blöda bör man undvika läkemedel med acetylcalicylsyra som t ex Magnecyl, Treo, Albyl och Ipren eftersom dessa ökar blödningsbenägenheten. Använd hellre Alvedon och Panodil.
Tips vid mycket näsblod?
Det finns ett antal receptfria läkemedel som kan vara bra att använda för att tex minska näsblod. Ett exempel är nosoil, en olja som är en nässpray och som mjukar upp de sköra slemhinnorna i näsan och minskar risken för blödning. Ett annat receptfritt läkemedel som man kan använda vid näsblod är Stop-Hemo, ett blodstillande vadd som stoppar blödningen genom att påskynda koaguleringen.
Menstruation
Hur mycket är normalt att blöda vid menstruation?
Om man blöder mer än 80 ml per månad anses det för mycket, 25-40 ml anses normalt. Mängden kan verka lite, men när man beräknar den är det rent blod som avses. Mensblodet är uppblandat med en hel del andra vätskor.
För att få hjälp med att beräkna hur mycket du blöder så kan fylla i ett sk blödningschema som du sedan tar med till din gynekolog/barnmorska för en gemensam diskussion.
Vilken hjälp finns att få om man har stora menstruationer?
Cyklokapron, östrogenpreparat, Octostim (dock bör man ha konsulterat en läkare innan man tar detta)
Preventivmedel
Vilka preventivmedel för kvinnor med blödarsjuka är att föredra?
- kombinerade p-piller
- hormonspiral
- p-plåster (evra-plåster)
- p-ring ( nuva-ring)
Rådgör alltid med din gynekolog om vad som är bäst för dig.
Graviditet
Hur är det – skapar själva ägglossningen i sig en blödning?
När äggblåsan (på äggstocken) spricker och kastar ut ägget som ska fångas upp av äggledaren, kan en blödning uppstå. Hos ”vanliga” kvinnor blir det bara någon enstaka droppe blod, men hos blödarsjuka kan det ibland bli mer. Det blodet samlas längs ned i bukhålan, mellan livmodern och ändtarmen. Blodansamlingen kan irritera bukhinnan så att kvinnan får mycket ont i magen. Den här blödningen ger inte en menstruations-blödning utan blodet stannar i magen.
Hur märker man om man har ägglossning om man samtidigt blöder?
Många kvinnor märker inte av sin ägglossning oavsett om de har blödarsjuka eller inte. Andra känner av att de får ont i magen i samband med ägglossning eller att humöret förändras. Vissa får t ex ökad sexuell lust i samband med ägglossning (så vist av naturen)! En längtan efter att para sig vid ägglossning ökar ju möjligheten till graviditet, och därmed artens bestånd. De blödarsjuka som får en liten blödning i äggstocken i samband med ägglossning kan få mycket ont i magen.
Klimakteriet
Vad händer i klimakteriet med kvinnor som har blödningsrubbningar?
Det samma som med kvinnor utan blödningsrubbningar. Dock ska det inte glömmas bort att oväntad blödning i klimakteriet kan vara allvarligare sjukdom så en första bedömning av gynekolog kan behövas. Cyklokapron kan hjälpa mot blödningar.