Dela nyhet
Ge oss de svar vi förtjänar!
21 maj, 12:00
För mer än 40 år sedan inträffade en av de största läkemedelskatastroferna i Sveriges historia, en händelse som också drabbade blödarsjuka världen över.
Våra livsnödvändiga läkemedel var kontaminerade med virus, vilket ledde till att 104 personer smittades med hiv och drygt 400 med hepatit C i Sverige.
Ännu fler i världen. Omkring 70 av våra vänner som blev hiv-infekterade har avlidit, och många andra av dem har dött av sjukdomar orsakade av hepatit. Katastrofen har präglat de blödarsjukas tillvaro och de har kämpat mot fördomar, sjukdom och död, samt mot myndigheter och läkemedelsförsäkringar. Denna kamp pågår fortfarande och får inte glömmas bort.
Förbundet Blödarsjuka i Sverige har publicerat en bok där de drabbade och deras anhöriga berättar om katastrofens konsekvenser. Boken innehåller även vittnesmål från ansvariga myndigheter, politiker, tjänstemän, sjukvårdspersonal och förbundsstyrelsen.
Boken "Katastrof på recept", som kan laddas ner här, är nu mer aktuell än någonsin då den brittiska regeringen nyligen erkände katastrofen som en av de värsta i sitt slag.
Förbundet Blödarsjuka i Sveriges uppdrag är att stödja medlemmarna och kräva god vård och social trygghet för de blödarsjuka och deras anhöriga. Förbundet kan i efterhand av situationen i Sverige säga att vi själva inte hanterade situationen bra men gjorde detta med de förutsättningar vi då hade. Myndigheterna och läkemedelsföretag betraktade inte situationen för de blödarsjuka ur ett katastrofperspektiv och hanterade situationen dåligt. Trots att förbundet under lång tid har varit öppna med detta, har vi inte fått några svar eller ursäkter.
Det mest beklagliga är att vi, trots upprepade försök att få svar från olika regeringar och politiska block, har mötts av tystnad. Inget svar och ingen ursäkt. Tiden för tystnad är förbi. Vi väljer nu att stå upp för oss själva och rättvisan. Vi står upp för de som betalat med sina liv, för de familjer som slets sönder och för de anhöriga som aldrig fick några svar. Förbundet Blödarsjuka i Sverige uppmanar er nu att möta oss med respekt och att ge oss de svar vi förtjänar!
Ge oss svar på de brev vi skickade till er på Socialdepartementet 2013, 2016 och på det Ex Gratia-brev som skickades in 2017 och som vi upprepade gånger har efterlyst svar på.
Förbundet Blödarsjuka i Sverige
Brev som skickat till departementet
Har ni frågor kontakta Therese Backus, kanslichef@fbis.se