Seriespel och poolspel i Bandyförbundets regi börjar runt andra helgen i november och fortsätter sedan till första eller andra helgen i mars. Under samma period pågår skridsko- och bandykul i Derbys egen regi. Båda aktiviteterna gör uppehåll för jul och nyår. Åldersgrupperna U15-U19 spelar seriespel medans de yngre lagen spelar poolspel.
Bandysäsongen är för Derby den del av året då åkbar is finns på Stångebro bandybana. Man siktar på att ha is från och med höstlovet till och med andra helgen i mars. Dock ställer det allt varmare klimatet ofta till problem i början av säsongen och det har blivit vanligt att behöva vänta ett par veckor till innan isen är färdig. Under bandysäsongen tränar de äldre lagen 3 ggr i veckan och de yngsta 1-2 ggr i veckan. Matcher spelas företrädelsevis på helgerna, men en och annan träningstid på vardagar kan också behöva gå till matchspel. Bandysäsongen är kort och mycket intensiv. Vid nyår och på sportlovet hålls det populära skridskodiscot på Stångebro bandyplan.
Bandysäsongen avslutas lämpligtvis med någon slags festlighet, t ex restaurang, bowling, mat i klubbstugan, föräldramatch, vänskapsmatch med grillning, utflykt, övernattning, åka på cup, ed.
Efter bandysäsongens slut följer Påsklovet, som är den period, fram till efter påsk, då bandyn tar helt ledigt och pustar ut efter en intensiv vinter.
Under tidiga och sena försäsongen anordnas rinkträningspass på söndagar och fysträningspass två gånger i veckan på vardagar. Dessa aktiviteter arrangeras lagöverskridande och anpassas för olika åldrar beroende på deltagare. Det vanliga är dock att åtminstone de yngre ungdomarna har en kompletterande sommarsport att ägna sig åt istället för bandyfys.
Sista april ska verksamhetsberättelsen vara klar. Varje ungdomslag skriver varsin del av denna.
Efter påsklovet är det viktigt att direkt, medans minnet är färskt, försöka utvärdera året som gått och inventera vilka spelare som lagen sannolikt har kvar eller får nya till hösten. Bra också om man kan få en bild av hur dessa ungdomar önskar att laget ska se ut nästa år. Vill man ingå i ett lag av två årskullar med många spelare, eller föredrar man att delas upp på två mindre lag, och därmed ges möjlighet att spela mer matcher. Samtidigt med laginventeringen är det bra att även göra en preliminär ledarinventering. Det är ännu tidigt att säga något om lagledare till nästa bandysäsong, men ganska direkt nu behövs ett litet gäng barmarkstränare för fysträningspassen två gånger i veckan.
Ledare från alla ungdomslagen träffas i april vid två möten för att diskutera och besluta hur man bäst fördelar tillgängliga ungdomar på olika lag, t ex Bandykul, U11/U12, U13/U14, U15, U16 och U19. Målet är förstås att alla ungdomar ska få spela i det lag där de trivs bäst och har roligast. I mitten på maj ska laganmälan vara gjord till Bandyförbundet, dvs vilka lag som Derby kommer ha i seriespel och poolspel nästa säsong. Under maj-juni meddelas preliminära istiderna för kommande bandysäsong.
Under juli månad tar de flesta semester och därför görs ett uppehåll för fysträningen och rinkträningen. Dessa aktiviteter drar igång igen ungefär vecka 33-34.
Medlemsavgifter ska vara betalda sista augusti och det är dags att börja bygga lagtrupperna. Truppen behöver vara slutgiltigt definierad i mitten på oktober då det är dags att ansöka hos bandyförbundet om eventuella dispenser för överåriga spelare. Dispenserna ska vara godkända vid seriestart.
Under augusti och september är det dags att börja samla laget och bygga truppen för kommande säsong. Lagträff hålls under trevliga sociala former, t ex möte med grillning och lekar. Man pratar om planerna för kommande säsong och planerar för någon form av försäsongsläger. Ett försäsongsläger kan vara ett dagläger eller ett helgläger då man åker med laget till någon isbana och tränar och har roligt ihop. De yngre lagen kan med god behållning åka till en hockeyrink, medans de äldre ungdomarna som ska spela 9-mot-9 eller 11-mot-11 hellre hyr tid i en bandyhall. Bra hockeyrinkar att hyra med möjligheter till övernattning är Skärblacka och Vadstena. Bandyhallar att hyra in sig i finns t ex i Katrineholm och Vetlanda. Det blir snabbt fullbokat i hallarna, så det är viktigt att här vara ute i god tid.
På samma sätt som man nu bygger lagen, behöver man också bygga en bra ledarstab. Föreningen håller en ledarträff med utbildning i ungdomsledarskap och information om vad som förväntas av just Derbys ungdomsledare. Om det skulle vara ont om ledare i något lag är det nu hög tid att föreningen gemensamt försöker lösa det problemet. Förhoppningsvis kan man locka fler föräldrar att ta en ledarroll under hösten. Dessa nytillkomna behöver också få en introduktion och ledarträffen med information kan behöva upprepas.
Under september håller Bandyförbundet domarkurser för de som vill bli föreningsdomare och distriktsdomare.
I oktober drar ett intensivt planeringsarbete igång. Redan första oktober ska ansökan om dispenser för överåriga spelare lämnas in för U19 som önskar delta i Svenska cupen. Alla lagens trupper måste nu definieras och dispensansökningar till vinterns seriespel behöver lämnas in runt sista oktober för att vara godkända till seriestart. Föreningens årsmöte hålls i oktober till november.
I början av oktober kommer seriematchförslaget från bandyförbundet. Detta är upptakten till vad som mest kan liknas vid ”Hela havet stormar”. Nu är det upp till alla serielagen att sinsemellan, per mej, sätta alla matchdatum för säsongen, så att alla med största sannolikhet kan spela sina matcher. Detta är intensiva 2-4 veckor för ungdomslagsledaren och det är viktigt att kommunikationen går fort mellan lagen, om resultatet ska bli bra. Hänsyn behöver tas till att de flesta lagen delar spelare med lag i andra serier, t ex ett yngre lag. Dessa vill inte ha match på samma dag, för då får man kanske inte ihop en full matchtrupp när förkylningarna härjar i februari.
Bandysäsongen startar direkt när isen på Stångebro bandybana är åkbar. Då är det också lämpligt att så fort som möjligt, om det inte redan är gjort, hålla ett föräldramöte, där man informerar om träning, matchspel och andra händelser under kommande säsong. Man behöver också definiera alla roller hörande till laget, såsom ledare, tränare, slipare, materialare, m fl, samt informera om nödvändiga ideella insatser som behövs för föreningen under åtet.
Bandysäsongen är för många mycket intensiv. Ungdomarna kommer att behöva skjuts till matcher och träningar. Seriematcher hålls för de äldre ungdomarna nästan varje helg från november till början på mars, endast med uppehåll för jul och nyår. Att stå över en match, kan bli dyrt för föreningen, och det är därför viktigt att ställa upp så gott man kan. Dock är bandysäsongen kort, och man gör vad man kan för att alla ska ha roligt så länge den varar.
Vid nyår och på sportlovet arrangerar Derby det mycket populära skridskodisco, som har ett par tusen besökare varje gång. Här behövs ideellt arbete, liksom med att sälja bingolotter runt jul och nyår och hjälpa till vid Linköpings konserter under sommaren.