Internt utbildningsmaterial
Derby har ett eget internt utbildningsmaterial tillgängligt för medlemmar.
Derby har ett eget internt utbildningsmaterial tillgängligt för medlemmar.
Derby Bandy erbjuder både nya och erfarna tränare möjlighet till tränar- och ledarskapsutbildningar på begäran. Utbildningar som tillhandahålls är:
Kontakta kansli om ni ser ett behov av utbildning för i ert lag.
Som inloggad medlem finner du här underrubriken internt utbildningsmaterial som ger dig en bra grund för genomförande av både träning och match.
Derby Bandy sköter interna utbildningar för slipare. Slutförd utbildning är ett krav för tillgång och nyttjande av det gemensamma sliprummet. Utbildningen är ca 2h lång och hålls på begäran.
Föräldrar till spelare från ungdomslagen och bandykul grupp 1 erbjuds möjlighet till utbildning för att hantera slipning inom laget.
Derby Bandy erbjuder våra medlemmar möjlighet att gå domarutbildning för föreningsdomare och distriktsdomare. Dessa utbildningar hålls en gång per säsong i samarbete med Svenska Bandyförbundet. Meddela vårt kansli om du är intresserad av att gå en domarutbildning.
Stöd i samband med utbildningsinsatser i klubben finns att få från lite olika håll. Här följer ett axplock av aktuella val för kommande år: RF-SISU ger bidrag råd och hjälp till föreningar som vill jobba med konceptet "Lärgrupp och lärgruppsledare", mer info finns på: https://www.rfsisu.se/
Lärgruppen är till exempel en bra verksamhetsform för att skapa samtal om föreningens framtid och värdegrund. En bra form för att utveckla och skapa samstämmighet i ledarnas tankar om idrotten och dess utformning av träning och tävling men även för att öka kunskap inom angelägna områden för föreningens verksamhet. En lärgrupp riktar sig till ledare, tränare, föräldrar eller utövare och kan i stort sett utgå ifrån vilket tema som helst.
Exempel på möjliga lärgruppstillfällen i en förening
Här hittar du ett stort antal samtalsunderlag samlade. Dessa underlag kan användas som en guide som stimulerar till samtal kring ett specifikt tema samt hjälpa er att sortera era idéer och tankar och samtidigt skapa en plan för ert fortsatta arbete.
Enkla minnesregler när ni ska rapportera en lärgrupp
JA (sammankomster som ofta kan vara en lärgrupp)
NEJ (sammankomster som inte kan vara en lärgrupp)
Deltagare från 7 år kan delta under förutsättning att verksamheten är pedagogiskt och tidsmässigt anpassat för målgruppen.
Stöd från RF-SISU
RF-SISU Östergötland kan stå för hela eller delar av kostnader som uppkommer i samband med utbildningsverksamhet. Prata med er konsulent för mer information.
Exempel på stöd är: litteratur, expertmedverkan, studiebesök, pedagogiska hjälpmedel, kost & logi, fikakostnader vid lärgruppsträffar, utbildningar.
Idrottskonsulent för Derby/Linköping Bandyklubb är Maria Nilsson, tel 010-476 42 01.
Andra stöd och bidrag man kan söka är t ex:
"Projektstöd IF Barn- och ungdomsidrott 2024-2025", https://www.
Idrottsföreningar kan också söka projektstöd hos sitt specialidrottsförbund
Kontakta er idrottskonsulent eller specialidrottsförbund för att få veta mer.
Bandyförbundet satsning inför 2025 inom Projektstöd IF (https://foreningsinfo.
Inkludering av underrepresenterade grupper
Allas rätt att vara med är en del av idrottsrörelsens gemensamma värdegrund. Idag vet vi dock att föreningsidrotten inte är lika tillgänglig och öppen för alla. Projektstödet ska användas för att bidra till att barn- och ungdomsbandyn blir mer jämlik genom att skapa möjlighet för underrepresenterade grupper att delta, leda och påverka sin idrott. Det innebär insatser för att ta bort olika former av hinder för delaktighet och insatser för att göra barn- och ungdomsbandyn mer självklar och välkomnande för de som idag inte är en del av/eller avviker mot bandyns normer.
Svenska Bandyförbundet beviljar stöd till:
Bandis Skridskokul
Utgångspunkten för det sökbara området är att implementera det nya material och koncept som Bandis skridskokul står för.
Behålla 10–19 åringar
Utgångspunkten för det sökbara området är idrottsrörelsens gemensamma utmaning med att många slutar idrotta redan i elvaårsåldern. I svensk bandy ser vi en särskild utmaning i att behålla ungdomar i åldern 10–19 år. Projektstödet ska således bidra till att bandyföreningar erbjuder och genomför särskilda satsningar som bidrar till att målgruppen stannar inom svensk bandy.
Svenska Bandyförbundet beviljar stöd till:
Tränarutbildningar barn och ungdom
Majoriteten av bandyns tränare och ledare är ideella. Det är därför viktigt att tränare och ledare har tillgång till utbildning för att utveckla kompetenser som behövs för att bedriva verksamheten i linje med dom anvisningar, policyer och riktlinjer som svensk bandy har satt upp.
Svenska Bandyförbundet beviljar stöd till:
Stöd från Swedbank, https://www.rfsisu.
Syftet är att stödja idrottsligt utvecklingsarbete i föreningar med breddverksamhet för barn och ungdomar. Föreningarna ska vara anslutna till Riksidrottsförbundet. I samråd med RF-SISU Östergötland har stiftelsen beslutat att prioritera stöd inom tre områden under 2024:
I Östergötland riktar sig stödet till föreningar i Boxholm, Finspång, Linköping, Mjölby, Motala, Norrköping, Söderköping och Ödeshög kommun.
Så söker föreningar stödet
Ta kontakt med RF-SISU Östergötlands idrottsstrateg Johan Råsbrink för att bolla idéer, johan.rasbrink@rfsisu.se , 010-476 50 70