Vårt dagliga vatten
Frågan om vårt sommarvatten har varit ett ständigt återkommande ämne på våra möten. Vid kontakter med våra medlemmar kan man konstatera att det finns olika uppfattningar hur man ska tolka reglerna för max uttag av vatten per dygn. Reglerna säger att varje fastighet (medlem) har rätt till ett begränsat vatten uttag, 300 liter per dygn från föreningens vatten system, all bevattning med vattenspridare är förbjuden. Det är inte tillåtet att "spara" vatten och ta ut det retroaktivt med ett större uttag, begränsningen gäller för det specifika dygnet.
Jamen va’ då, säger någon, om jag vattnar sent på kvällen när andra sover spelar det väl ingen roll om jag överskrider mina 300 liter och vattnar min gräsmatta med vattenspridare.
En annan säger, det här med ett begränsat vattenuttag säkert beror på den låga grundvatten nivån som alla talar om och varnar för. Men det kan väl ändå inte vara så farligt med grundvattnet när vi varje år har så stora översvämningar både här och där i landet.
Ingen av dessa uppfattningar är relevanta till föreningens vatten regler dessa är anpassade till vatten systemets kapacitet och slitage på pumparna, det klarar helt enkelt inte högre belastning. För att minska slitaget och ge hushållen ett jämnare vattentryck under dagen installerades det stora tankar vid huvudpumphusen som är tänkt att fyllas upp kvällar och nätter då uttaget är lågt eller inte alls. Genom att bryta mot bevattningsförbudet med spridare saboteras den planerade uppfyllningen som i sin förlängning betyder att vissa högt belägna fastigheter kommer att sakna vatten helt eller delvist mot kvällningen plus att pumparna aldrig får vila.
Varje fastighet som är ansluten som medlem till föreningen och betalar för vatten i den årliga tomtavgiften har enligt stadgarna rätt till hushållssommarvatten den frysfria delen av året, vanligen 1 maj till Allhelgona helgen, det ingår i styrelsens förvaltningsuppdrag att uppfylla denna rättighet. Genom åren har vi på olika sätt vädjat till medlemmarna att respektera vatten bestämmelserna men tyvärr med klent resultat.
Styrelsen beslutade för några år sedan 00-07-08 att medlem som bryter mot bevattningsförbudet kan komma att avstängas från vatten vid tomtgräns under kortare eller längre tid. Då detta är en ytterst drastisk åtgärd har vi försökt att undvika avstängning då vi vet vad det kan innebära för hushållet. Vi hoppas att detta förtydligande av reglerna ska få alla att förstå vikten av dessa och respektera dem så vi som en sista åtgärd slipper intvingas i något vi inte vill. Bevattning med vatten från egen borrad brunn kan inte styrelsen förbjuda under normala förhållanden, dock inträffar det då och då att grundvattnet blir så lågt att brunnarna sinar, då måste alla ta sitt ansvar. Vid sådana tillfällen kommer tydliga anslag att sättas upp med uppmaning till yttersta sparsamhet av vatten.
Om något är oklart tveka inte att kontakta Vattenansvarig, se under fliken Styrelsen.