Välkommen till Björknäs-Gummarö Samfällighetsförening
Björknäs – Gummaröns fritidsområde, en kort information om verksamheten.
Föreningen är en samfällighetsförening som automatiskt knyter fastigheterna till sig. Fullständigt namn är Björknäs-Gummaröns samfällighetsförening. Vi i styrelsen hälsar dig hjärtligt välkommen till vårt område. Vi bor i ett underbart område där trivseln är hög och där vi alla tar ansvar för våra gemensamma tillgångar.
Verksamheten bedrivs sektionsvis med en tomt- (inkluderandes sommarvatten), en väg-, och en båt/bryggsektion. Varje sektion har en huvudansvarig i styrelsen. Föreningen är lagfaren ägare till samtliga grönområden (allmänningar) runt våra områden.
Områdesvården är fördelad på två arbetsdagar på hösten och en arbetsdag på våren. Se anslagstavlor och hemsidan. Årsstämman har beslutat att dessa dagar skall vara andra lördagen i maj, sista lördagen i september och den andra lördagen i oktober.
Alla medlemmar ombeds att deltaga 8 timmar per fastighet. För medlem som väljer att avstå utgår en avgift, se avsnittet avgifter i denna folder. Man kan således välja att deltaga för att undvika avgiften
Föreningen äger en lada som är belägen inom Björknäsområdet. Denna lada används sommartid till olika aktiviteter. Det finns även möjlighet för medlemmar i föreningen att hyra ladan för privata arrangemang, detta måste då meddelas de omkringboende i god tid. (Se Avgifter till Björknäs – Gummaröns samfällighetsförening). Bokning via ladan-ansvarig. På midsommarafton ansvarar olika vägar i föreningen för midsommarfirandet. Se nedan för ordningen;
2024 Gummarö Strandväg, Brudgrundstigen
2025 Mossvägen Myrtegsvägen
2026 Gummarövägen, Ängsstigen
2027 Långkärrsvägen, Backvägen. Norrgårdsvägen
2028 Båtmansvägen, Issöbacken, Skogshillsvägen, Björkstigen
2029 Jan Ers Väg, Badstigen, Bergstigen, Östergårdsstigen
Samtliga vägar inom området är enskilda vägar för vilka särskilda bestämmelser och avgifter gäller. Vägen från Vreta Handel till vårt område ingår i en större vägförening, Vreta-Högtorp vägförening, Till denna är ett flertal områden anslutna förutom vårt eget, bl. a Kaggeboda, Backa Gård, Sollarö. Kostnaden för att hålla våra vägar i gott skick är betydande. För att hålla kostnaden på en rimlig nivå krävs att alla hjälps åt. Kör försiktigt och respektera hastighetsbegränsningarna! Detta är av vikt av såväl säkerhets-, som kost-nadsskäl. Det är varje fastighetsägares uppgift att hålla vägren och diken utanför den egna tomten fria från buskar och sly samt hålla eventuella vägtrummor fria från skräp. Vägverkets krav är fyra metersFRI sikt från vägkanten.
Det finns tre anlagda bad inom området. Ett vid Björknäs intill båtbryggorna, det är ett bad med sandstrand och flytbryggor. På Gummarö finns två bad, ett barnvänligt vid Harströmmen med sandstrand och flytbrygga samt ett vid Hattsundet på öns östra sida. Detta bad rekommenderas dock endast för simkunniga. Båtsektionen förvaltar för närvarande 150 båtplatser fördelat på fyra bryggor, en större i Björknäs och tre mindre på Gummarö. Vid Björknäsbryggan finns, förutom en låst grind, en vägbom för att försvåra stölder och skadegörelse. I styrelsen ingår en huvudansvarig för båtsektionen (se Styrelsen) som till sin hjälp har en eller två bryggfogdar för varje brygga. Kontakta alltid bryggfogden för frågor gällande båtplatser och bryggor.
Vattensystemet är ett sommarvattensystem som är tillkopplat hela den frostfria delen av året, vanligen fr.o.m. Valborg t.o.m. Allhelgonahelgen. Vintertappställen finns i Björknäs och på Gummarö. Att hålla vattenanläggingen i gott skick är en av föreningens viktigaste arbetsuppgifter. Vattenuttaget per fastighet är begränsat till max 300 liter/dygn. Det är angeläget att påpeka att det inte är tillåtet att tillgodoräkna sig vatten från tid/dygn då vattenuttaget varit mindre än 300 liter. Detta uttag är anpassat till vattensystemets och pumparnas kapacitet . Systemet klarar helt enkelt inte högre belastning. Bevattningsförbud med vattenspridare råder hela året! För att minska slitaget och ge hushållen ett jämnare vattentryck under dagen finns det stora tankar vid huvudpumphusen som ska fyllas upp kvällar och nätter då uttaget är lågt eller obefintligt. Genom att bryta mot bevattningsförbudet med spridare saboteras den planerade uppfyllningen. Styrelsen har beslutat att medlem som bryter mot bevattningsförbudet kan komma att avstängas från vatten vid tomtgräns under kortare eller längre tid. Då detta är en ytterst drastisk åtgärd har vi försökt att undvika avstängning då vi vet vad det kan innebära för hushållet. Vi hoppas att detta förtydligande av reglerna ska få alla att förstå vikten av dessa och respektera dem. Bevattning med vatten från egen borrad brunn kan inte styrelsen förbjuda. Under normala förhållanden inträffar det dock då och då att grundvattnet blir så lågt att brunnarna sinar, då måste alla ta sitt ansvar. Vid sådana tillfällen kommer tydliga anslag att sättas upp med uppmaning till yttersta sparsamhet av vatten. Om något är oklart tveka inte att kontakta vattenansvarig. (Se Styrelsen).