Dela nyhet
Alnö IF har verkat i hundra år.
31 jul, 23:52 0 kommentarer
Alnö IF har verkat i hundra år.
Från 1924 till 2024. Här är tretton punkter för dig som vill veta mer om föreningen.
Sågverken
Under åren runt förra sekelskiftet betraktades Sundsvallsområdet som världens mest koncentrerade trävarudistrikt. På Alnö fanns som mest nitton sågverk, tretton var fortfarande i drift när Alnö IF bildades 1924. Vid sågverkssamhällena fanns en djup rotad föreningstradition; frikyrkor, nykterhetsloger, fackliga organisationer och idrottsföreningar. De kom att samspela med Alnö IF både vid bildandet och under resan vidare. Befolkningsexplosionen kring sekelskiftet följdes av 1930-talets lågkonjunktur och först i och med brons tillkomst 1964 växte Alnö på nytt.
Stiftarna
Åtta unga män, de flesta ännu inte fyllda trettio, kom att ta initiativ till föreningens bildande i april 1924. Platsen för bildandet var ett café i Wi och några dagar senare hölls det första protokollförda styrelsemötet i vestibulen på biografen Palladium. Under de kommande fem åren startar man oförväget en lång rad sektioner. Ambitionen var att ”genom utövning av idrotts- och friluftsliv verka för andlig och fysisk fostran samt för främjande av god kamrat- och idrottsanda”. Mentor för den unga gruppen var Henrik Samuelsson; folkskollärare, organist och klockare, uppskattad föreläsare och en genuin folkbildare. Han blev också föreningens förste ordförande.
Skidåkarna
Som för många andra föreningar i början av förra seklet startades skidor som första verksamhet. Det fanns gott om skidklubbar i distriktet före Alnö IF. På Alnö var de knutna till sågverkssamhällena innan de togs upp i Alnö IF. Volger Sahlin, Gösta Olsson, Ragnar Åhlin och Sven Österlund gjorde avtryck i spåren och resultatlistorna under de första decennierna. Starkotterspelen var under drygt trettio år föreningens stora skidevenemang och lockade storåkare från hela Norrland.
Kraftsporterna
Brottning och boxning kom tidigt med som sektioner. Klassiska arbetaridrotter som naturligtvis lockade utövare bland sågverksarbetarna. De idrotterna är också de enda där Alnö IF kan stoltsera med svenska mästare på seniornivå. Boxaren Gunnar Gerdsdorff blev svensk mästare 1949. Den unge brottaren Kent Jonsson gjorde det unika att bli junior- och seniormästare samma år (1966). I början av 60-talet var Alnö IF en av landets bästa brottningsklubbar på ungdomsnivå.
De många sektionerna
De första tio åren efter föreningens bildande startades fem sektioner förutom skidåkning, boxning, brottning, fotboll. De var gymnastik, allmän idrott, gång, cykel och simning. Lusten att prova på olika idrotter var stor hos föreningens styrelse och utmaningar sågs inte som hinder. Viss skjuts fick man av att sågverk lades ned och som konsekvens då oftast även nedläggning av idrottsföreningen som var knuten till sågverksområdet. Medlemmarna och de aktiva från dessa föreningar välkomnades till Alnö IF.
Fotbollen
Herrfotbollen startade upp redan 1931 och fick en bra start genom att fotbollslaget i Nacka önskade uppgå i Alnö IF. Toppåren var sannolikt slutet av 80- och början av 90-talet med många minnesvärda matcher i serie och cup men även i form av vänskapsmatcher mot internationellt motstånd. Damlaget startade verksamheten i början av 70-talet och blev redan tio år senare ett lag att räkna med på nationell nivå. Damlaget har haft många spelare i olika landslag med Karin Ödlund som den mest framträdande. Numera är fotbollen föreningens enda verksamhet.
Ledarskapet
De hundra åren rymmer en lång rad ledargestalter som tog vidare det som Henrik Samuelsson och de övriga stiftarna startat. Sigurd Eklund var brottaren som utöver idrottsutövande uppbar i stort alla tänkbara funktioner i föreningen. Folke Bymark såg boxningen både som tävling och social fostran. Sten-Olof Öberg ägnade 60 år av sitt liv åt föreningen. Damfotbollens grand old lady var Gertrud Furberg. Hans Montelin skapade den stabila grunden för ungdomssektionen.
Sven Farm
Han var en duktig fotbollsmålvakt på 40-talet, som både räddade och slog straffar, och han tog även på sig ordförandeskapet i föreningen under några år. Men för alnöborna är Sven Farm mest känd som tecknare. Med sitt vassa ritstift porträtterade han under drygt femtio år hundratals idrottsmän och kända personer i distriktet. Teckningarna - eller karikatyrerna som han själv sa - växte ibland ut till hela seriestrippar som berättade om aktuella händelser i föreningens historia.
Idrottens Dag
Idrottens dag var under närmare ett halvsekel ett årligt tvådagarsarrangemang. Det var förlagt till Slädavikens IP i början av juli där sport och nöje giftes samman till alnöbornas och sundsvallsditos stora uppskattning. Boxning och brottning fanns ofta på programmet, liksom lokala fotbollsmatcher. Men lika viktigt vara den festliga inramningen. Dans naturligtvis på dansrotundan Hawaii. Gästspel av artister som Truxa och Ulla-Bella Gabrielsson. Under de femtio år som Idrottens Dag arrangerades var den en av föreningens viktigaste inkomstkällor.
Anläggningarna
Tidigt bestämde de ansvariga i föreningen att satsa på egna anläggningar. Redan 1929 köpte föreningen en godtemplarlokal som kom att bli känd som Gamla Idrottsborgen eller bara Borgen. Den härbärgerade brottare och boxare men användes även för att kunna arrangeras dans, teater och andra fester. Lokalen revs så småningom och det dröjde ett antal år innan den kunde ersättas av en införskaffad militärbarack från Armasjärvi i Norrbotten. Idag används den som serveringslokal vid Slädavikens IP, som tillkom som ett statskommunalt beredskapsarbete på 1930-talet. Mitt i byn finns föreningens ungdomsanläggning Äppellunda.
De internationella minnena
När Alnö IF:s duktiga damlag 1984 bjuds in att spela fotboll i Sotji vid Svarta havet är det första gången som damfotboll spelas på sovjetisk mark. Alnö möter Vittangi på Leninstadion inför drygt 7 000 åskådare. När Alnö IF:s herrlag tar emot storlaget Benfica från portugisiska Lissabon en julikväll 1991 lockar det drygt 4 000 åskådare till Släda. På planen finns tre tongivande svenska spelare - Mats Magnusson, Stefan Schwarz och Jonas Thern - och vid sidlinjen tränaren Sven-Göran Eriksson tillsammans med den största stjärnan av dem alla, Eusebio. Åren innan gästspelade de engelska ligalagen Stoke City och Crystal Palace.
Ungdomsföreningen
Dagens Alnö IF är den breda ungdomsföreningen. Men närmare 700 aktiva spelare fördelade på 25 lag, varav 21 finns inom ungdomssektionen, och nära 200 ledare är det en av länet absolut största idrottsföreningar. Av de många sporter som vandrat genom föreningens historia återstår endast fotboll. Utmaningarna är dock i många fall desamma; hitta lokaler och planer, engagera ledare, få ekonomin att gå ihop.
Jubileumsboken
Under åren fram till hundraårsjubileet 2024 arbetade en särskild grupp bland veteranerna i föreningen med att dokumentera föreningens historia i bokform. Boken gavs ut i november 2023, den består av drygt 250 sidor och är rikligt illustrerad med mängder av bilder i svartvitt och fyrfärg samt teckningar. Boken finns att köpa på Alnö IF:s kansli. Priset är 200 kronor.