Lappspringare, iputtare, musikmästare, ...
Som funktionär på en konstsimstävling sitter, står eller springer man på första parkett. Man får en bra introduktion till sporten, får tillfälle att se vad domarna gör och träffar andra föräldrar. Förutom terminsavslutningarna är tävlingar sportens sociala höjdpunkt, och som funktionär är man den mest uppskattade personen av alla! Alla är välkomna att hjälpa till – nyblivna såväl som erfarna föräldrar, gamla och nya aktiva och tränare!
En konstsimstävling har två olika delar: figurer och musikprogram. Under figursimningen så simmar de tävlande fram till en domarpanel och gör en specifik rörelse - figur - som domarna sätter poäng på. Musikprogrammen ska vara en viss längd och kan vara antingen tekniska musikprogram, där vissa rörelser måste ingå, eller fria, där man tränaren och den aktive själva bestämmer vad man gör för rörelser.
Under figurtävlingen har funktionärerna två uppgifter – dels att se till så att de tävlande simmar fram i rätt ordning (iputtare), dels att se till så att rätt domarpoäng noteras (poängskrivare). För båda uppgifterna får man en lista att följa samt instruktioner om hur man gör. Det är inte svårt, men kräver lite fokus och noggrannhet. Under figurtävlingen har man en domarpanel per figur och för det mesta har vi två domarpaneler igång parallellt. För varje panel behövs 5 funktionärer (2 iputtare och 3 poängskrivare).
Under musikprogrammen har funktionärerna två andra uppgifter – dels att ta tid på hur länge de tävlande simmar (tidtagare), dels att hämta lapparna som domarna skiver de tävlandes poäng på (lappspringare). Även här kommer nyblivna funktionärer att få tydliga instruktioner. Här behövs det 3 tidtagare och 2-4 lappspringare. Lappspringare är en uppgift som små konstsimmare som inte börjat tävla ännu brukar tycka det är kul att hjälpa till med!
Under musiksimningen behövs också en speaker och musikmästare. Som speaker behöver man ha bra koll på tävlingsledaren och domarna, som musikmästare behöver man kunna sätta ihop en spellista av den musik som de tävlande ska simma till, spela upp den i rätt ordning och vid exakt rätt tidpunkt. Vi har en musikanläggning som kopplas till en dator, så lite koll på sladdar och kopplingar är också bra att ha.
Under hela tävlingens gång behövs två personer i sekretariatet – de som knappar in domarnas poäng i Excelprogrammet som används för att räkna ut slutpoängen. Här behöver vi en assistent och avlösare. Återigen inte en avancerad uppgift, men stor noggrannhet och snabba fingrar är ett måste.
Sist men inte minst behövs under hela tävlingens gång en fikagrupp. Till fikabordet kommer domare och funktionärer när de har paus, för att få kaffe, té, smörgås och kanske en eller annan bulle och kaka. Här handlar det dels om att förbereda så att allt finns, dels att fylla på och serva under tävlingens gång. Vill man verkligen bli populär så är det här man ska stå! Det brukar räcka med en person vid fikabordet när tävlingen väl är igång, men till förberedelserna är det bra att vara flera. På längre tävlingar har klubbarna och domarna ofta haft möjlighet att beställa lunch. Lunchen ska planeras, dukas fram och serveras till de som förbeställt. Till detta behövs ca 2 personer.