Bakgrund
De utmaningar vi ställs inför på grund av naturens egen och människans ökade belastning på miljön och dess resurser är många. Den så kallade Overshoot day,´d.v.s. den dag på året då mänskligheten börja leva bortom gränsen för vad vårt ekologiska system tillåter, inträffar tidigare på året för varje år som går. Enligt Världsnaturfonden gör vi, på mindre än nio månader, av med resurser som det tar tolv månader för naturen att återskapa. De resterande månaderna på året samlar vi på oss en skuld genom att överutnyttja vårt naturkapital, samtidigt som vi samlar på oss mer och mer avfall. Om alla på jorden skulle leva som i Sverige skulle vi behöva nästan tre jordklot.
Klimatförändringarna är en av de största utmaningarna och den högst prioriterade miljöfrågan. Ökade utsläpp av växthusgaser har ökat atmosfärens växthuseffekt, d.v.s. att en del av solens instrålande värme inte reflekteras tillbaka ut i rymden, utan istället värmer upp jorden.
Som förening har vi ansvar för att göra vad vi kan för och bidra till minskad miljöpåverkan.
Riktlinjer för vårt miljöarbete
Miljö- och klimathänsyn ska ha hög prioritet vid drift och upphandling av produkter och tjänster.
Detta innebär bland annat
-
att vi har avtal om grön el och arbetar aktivt med att sänka vår energiförbrukning genom t.ex. användning av vattenblandare, termostater, timers och energisnåla vitvaror, ljuskällor och uppvärmningssystem
-
att vi använder energisnåla och miljöanpassade fordon och maskiner för drift och skötsel
-
att vi minimerar användningen av bekämpningsmedel, konstgödsel och fossila bränslen
-
att vi sparar på vattnet
-
att vi i största möjliga utsträckning använder kravmärkta/ekologiska livsmedel
-
att vi använder astma- och allergivänligt rengörings-, tvätt- och sköljmedel som är miljömärkta
-
att vi minimerar användningen av plastartiklar och engångsmaterial (t. ex. plastpåsar, plastbestick, plastglas och engångstallrikar)
-
att vi källsorterar hushållsavfall och lämnar annat avfall till återvinning. Användbart material lämnas för återanvändning
-
att vi uppmuntrar våra medlemmar att samåka till matcher och träningar om det är möjligt och att gå eller cykla vid kortare sträckor
-
att fysiska möten i samband med sammanträden, utbildningar m.m. i ökad utsträckning ersättas av telefon- och internetbaserade möten.
Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Naturval ska vara vägledande för att hitta de produkter och tjänster som har minst miljöpåverkan. Märkningen omfattar produkter (t. ex. diskmedel och rengöringsmedel) och tjänster (t. ex. el och transporter), och bygger på två grundidéer: att naturresurser måste sparas samt att den biologiska mångfalden och människans hälsa inte får hotas. Kontrollen sköts av Naturskyddsföreningen och externa revisorer. Märkningen är den enda i Sverige som drivs av en miljöorganisation.