Stensätra IF:s föreningshistorik
1940-talet
Beslutet att bilda en förening togs av några ungdomar från Sätra/Stensätra när man samlats bakom ”Nygårds ladan”.
Namnförslag var Storsjökamraterna, Norränges IF och Stensätra IF. Godkänt namnn hos Riksidrottsförbundet blev "Stensätra IF" som då registrerades år 1943.
Verksamheten skulle bestå av fotboll och skidåkning.
För att man skulle komma igång även med ekonomin så gjordes en insamling bland Sätraborna. Nobben fick man dock från Sätra Byamän, See Fabrik och Sandvikens Järnverk.
För att kunna anlägga en fotbollsplan så arrenderades en åker av bonden Gustaf Segerholm. Arrendekontraktet var på 10 år.
Första dräkten man anskaffade var röda tröjor, vita byxor och svarta strumpor med röd bård.
Innan den egna planen blev klar så spelades matcherna i Kungsgården.
Säsongen 1946/1947 vann man Gästrikeserien klass II och flyttades upp till klass I. Man spelade alltså höst/vår på den tiden. Då blev vår plan underkänd för klass I-spel och åter igen fick matcherna spelas i Kungsgården.
Sejouren i I:an blev ettårig varför den egna planen åter kunde nyttjas för seriespel.
I slutet på 40-talet lades skidverksamheten ned då det var ringa intresse.
1950-talet
Nu återupptog man skidåkning i verksamheten men den vara endast ett par år innan den åter igen lades ned.
1952/1953 vann man åter klass II men även denna gång blev sejouren ettårig.
En märklig histora inträffade 1953 då en tomt sålts granne till fotbollsplanen men tomten gick in en bit på ena hörnet av planen. Denne nya granne anlade ett potatisland i detta hörn kringgärdat av taggtråd. Det betydde att man fick spela matcherna på Jernvallens träningsplan samt i Åshammar.
1954 var det väldigt nära att föreningen lades ned på grund av dålig ekonomi och ingen egen matchduglig plan.
Ovansjö förstod allvaret i vår situation och såg till att vi fick möjlighet att anlägga en ny plan vilket blev nuvarande Skogsvallen.
Många frivilliga krafter såg till att planen blev klar och kunde invigas 7 augusti 1957. Ett 25-årigt arrendekontrakt skrevs med en avgift av 10 kr per år.
Nu ändrades färgen på dräkten till gula tröjor och svarta byxor.
1959 är historiskt år då föreningens första ungdomssektion bildades.
Bakom detta låg en mångårik ledare i Sandvikens AIK, nämligen Fritz ”Tarzan” Lindblom som flyttat till Stensätra och själv hade en son i ungdomsålder.
1960-talet
I takt med att den nya planen fanns ökade också intresset och verksamheten innehöll A-lag och B-lag seniorer, juniorlag och pojklag.
Ett rinkbandylag bildades och matcherna spelades i Årsunda som hade rink vilket vi ännu inte hade.
1963 bildades en damklubb vilken till största delen bestod av spelare- och ledarefruar/fästmöer. De hjälpte bl.a. till med att laga trasiga dräkter m.m.
Ekonomin blev nu väldigt ansträngd genom den utökade verksamheten. Därför startades bingospel i samarbete med Sätra NTO. Detta föll väl ut och räddade situationen.
Då det hittills inte funnits vatten och avlopp vid Skogsvallen så ansöktes om kommunala medel för att få detta indraget. Vi fick också medel för att göra om- och tillbyggnad av omklädningsrummen och i samband med detta byggdes det även en bastu. Även anslag till en ishockeybana söktes.
1966 inköptes sarg och belysning till isbanan och nu startade man två lag i rinkbandy. Ett lag i västra serien och ett lag i östra serien.
1966 vann vi serien när Jäderfors slogs tillbaka i finalen med 7-6.
1967 vann både A- och B-laget sina respektive serier.
1966 bildades en skidsektion som även skulle verka för att få till stånd ett elljusspår vilket blev verklighet i december samma år.
Redan 1968 bröt dock skidsektionen med IF och bildade Stensätra Skidklubb och övertog också elljusspåret.
1970-talet
1972 avancerade herrlaget för första gången till div. IV. Detta år vann herrarna serien överlägset och vann även lilla DM då man slog Åshammar i två finalmatcher. Båda matcherna slutade med seger 3-1. Även B-laget vann sin serie detta år och många påstår att 1972 års herrtrupp är den bästa genom tiderna.
Då en klubblokal saknades så samlades man oftast hemma hos lagledaren Birger Jansson men sedan hyrdes en lokal på Polhemsgatan i Örta. Efter ett kort tag så flyttades klubblokalen till övervåningen på Erikssons Tryckeri i Stensätra.
Nu hade ungdomssidan växt så att 85 st pojkar och flickor deltog i vår verksamhet.
1975 anmäldes ett damlag för första gången då Birger Jansson övertalades av intresserade tjejer att hålla i detta.
1977 skänkte kommunen två hus på Skyttevägen i Örta som fraktades upp till Skogsvallen och byggdes ihop med befintliga omklädnadspaviljongen och äntligen fick vi kök och klubbrum samt fler omklädningsrum.
Samma år ordnades "Fotbollens Dag" för första gången.
1979 anställdes en vaktmästare/kanslist vilket avlastade många ideellt arbetande medlemmar.
1979 deltog för första gången ett damlag i rinkbandy.
1980-talet
Under 80-talet är det värt att notera många framgångar för föreningens flicklag.
1985 avancerade herrlaget till div. IV igen från vilken man ramlade ur 1980.
1986 började en del inledande arbeten med att få till två stycken nya planer.
1987 investerades i en traktor för att klara större arbeten vid Skogsvallen samt att själva klara snöröjning på vintern.
1989 låg två nya planer klara i väntan på att bli invigda.
Damlaget blev tvåa i div. III och flyttades upp till div. II.
1990 invigdes de nya planerna. I samband med invigningen spelades en match mellan TV-laget och ett hemmakomponerat lag. Många kändisar i TV-laget och i hemmalaget deltog flera gamla och unga idrottsprofiler från Sandvikenområdet. Ca 3000 personer fanns på plats vid invigningen.
1991 kom staket upp vid Skogsvallen samt en takläktare som erhölls från Åshammar.
1992 drogs Fotbollsskola igång och som har fortsatt varje år sedan dess.
1996 kom ett dråpslag för föreningen då Sandvikens Kommun över en natt halverade drift- och underhållsbidraget från 300 000 kr till 150 000 kr. Vi hade tack och lov en god ekonomi innan detta hände men borde i alla fall ha satt in kraftigare åtgärder på en gång för att balansera upp detta betydande inkomstbortfall.
När vi 1998-1999 konstaterade att ekonomin var körd i bott fick vi dra igång ett tufft jobb som innebar att bearbeta kommunen, öka bingolottoförsäljningen, starta sponsorgrupp, se över kostnadsutvecklingen m.m. Samtidigt gick damlaget upp till div. 1 med matcher som längst bort i Piteå och Boden. Vi gav oss dock sjutton på att den utvecklingen ville vi inte stoppa utan fick jobba ännu hårdare för att få det att gå runt.
Damlaget fanns i div. 1 i två år och sedan i div. II i två år.
Herrlaget rasade rätt igenom serierna från div. IV ned till div. VI.
2000-talet
Nu var det damlagets tur att rasa i seriesystemet så att efter 2 år i div. 1 och två år i div. II så var man nu i div. III. Herrlaget kom dock tillbaka och avancerade till div. IV igen.
Efter damlagets ras så valde de bästa spelarna att gå till Hedesunda för att få fortsätta spela div. II – fotboll. Detta innebar att damlaget fick starta om med orutinerade spelare och 2002 kom man sist i div. III men fick i alla fall fortsätta i den serien. 2003 vann man div. III och kom tillbaka till div. II. Damernas B-lag vann samma år div. IV.
Samma år vann även B-laget sin serie, div. IV.
Båda lagen ramlade tyvärr ur sina respektive serier per omgående 2004.
Under åren 2007-2008 var man tillbaka i div. II. Efter att ha blivit fin trea i Södra Norrland 2007 så ramlade man ur serien Norra Svealand 2008.
Det märkliga uppstod då att inför 2009 hade vi tre damlag i div. III vilket naturligtvis inte var tillåtet varför ett lag i resp. div. III, IV och V anmäldes.
Herrlaget balanserar år från år mellan att vara ett mittenlag eller klara sig ovanför nedflyttningsstrecket i div IV.
Den stora ungdomsverksamhet vi redan tidigare har fortsatt att expandera och då i första hand på flicksidan. Det är även där de största framgångarna kan ses med seriesegrar och diverse Cup-vinster.