Dela nyhet
TEAM race och 100 m sprint
30 jun 2024 0 kommentarer
Det här är den sista artikeln i en artikelserie på 3 delar om Sports Clubs deltagande på EM i Folgaria. Denna del handlar om Team race och 100 m sprint.
TEAM race
På söndagen avgjordes Team race. Banan var 9 km och drygt 400 höjdmeter med 29 stycken hinder.
Bansträckningen var ungefär densamma som Standard Course, bortsätt från en drygt 3 km hindertät loop inkluderat bland annat OCR-block.
Unika hinder för Team race var:
- Team wall: En drygt 4 m hög sluttande vägg som hela laget skulle hjälpa varann upp för
- Sled pull: En person sitter på släden, två lagmedlemmar drar
- Log carry: En lagmedlem hänger på stocken, de andra två bär
- Floor is lava: Två lastpallar som laget ska använda för att förflytta sig en utmarkerad sträcka utan att nudda marken
- Tire carry: Ett 60 kg däck som ska bäras
Sverige hade 3 lag i pro-klasserna:
Ett mixlag bestående av Malin Dahlbäck, Martin Bäckström och Tobias Jäger.
Ett damlag bestående av Karin Abrahamsson, Sara Bäckström och Linnea Stenson (ersättare för Maja Wellner).
Ett paralag bestående av Gustav Syrén, Fredrik Stenbeck och Elias Erdtman.
Dagen slutade med guld till paralaget och ett fanstastiskt silver till mixlaget. För damerna blev det en 6:e plats.
Linnea berättar: “Vi gjorde ett fanstastiskt race med bra samspel och fin kommunikation. Vi var först med att nå målområdet med danska dameliten hack i häl.”
”Sista hindret som bestod av en hög och hal ramp kastade dock om ställningen helt. Det var en arrangörsmiss att väggen skulle fungera bra som ett team-hinder. Efter många försök kom vi på att vi kunde skippa hindret genom att lämna ett armband. Danskarna gjorde densamma. De lag som hade startat i startgruppen efter fick tips av funktionären att de kunde skippa hindret, så de fick naturligtvis en bättre sluttid bara därför.”
”Förutom ett tråkigt avslut var det ett underbart roligt lopp. Jag gillade verkligen konceptet att springa tillsammans i ett lag. Vi tre tjejer var bra på helt olika saker, och istället för att låta våra svagheter begränsa laget fick våra styrkor lyfta oss. Det var en väldigt fin upplevelse!”
100 m sprint
Under hela helgen pågick också en tävling i 100 m sprint. Det startade lite smått på redan onsdagen när banan var öppen i 4 timmar för träning. Under torsdagen och fredagen avgjordes kvalrundorna som sedan ledde upp till finaler på lördagen och söndagen.
Banan består av 11 stycken hinder, bland annat väggar, balansgång, armgång, ringar och spinning wheels. Man har två kvalrundor som man kan köra när man vill under torsdagen och fredagen. Endast den bästa tiden räknas. De 16 bästa i varje klass går vidare till finalslutspelen, där utslagsdueller körs.
Från Sports Club deltog Jonathan Stiig, Maximilliam Claesson och Linnea Stenson.
Jonathan Stiig slog officiellt nordiskt rekord 35 s under torsdagens kvalrunda, och inofficiellt nordiskt rekord 31 s under onsdagens träningstillfälle. För att gå vidare till åttondelsfinal hade dock en tid på under 30 s krävts.
Han känner sig inte nöjd med resultatet. ”Jag var sjuk så det gick inte riktigt som jag hade tänkt mig. Det var tråkigt att min testrunda var mitt bästa försök. Men nordiskt rekord ger en motivation av att veta att jag kan prestera i framtiden. Nu sätter jag siktet på Spartan VM i oktober!”
Linnea Stenson gjorde sin första tävling på banan. ”Det var sjukt nervöst! Allt går så fort, man hinner knappt tänka. Jag är nöjd med mitt flow genom riggarna, men jag ramlade på både quadstep och balansgången vilket gjorde att min tid inte räckte till någon vidare placering. Jag är sjukt imponerad av alla som flyger genom banan!”