Historia 1950-59
Ett A-lag 1950-51 på Karl Johans Torg. Harald Andreasson, Filip Ågren, Karl Erik Bogfors, Robert Andréasson, Rune Nordström, Rolf Thorn, Osborne Mattiasson, Stig Johansson, Lars Leo, Kurt Kallkopf, Bengt Nilsson och Kurt Persson.
1950-51
kom vi på undre halvan i Klass II Västra. 50-årsskriften berättar: ”Vi tränade måndagar på Majvallen utan boll och fredagar på Slottsskogsvallen med boll. Vi köpte 11 par fotbollskängor.” Tränare: Robert Andréasson.
”En klubbfest beslöts att hållas söndagen den 17.9 i lokalen, smörgås och pilsner skulle medtagas.” – ”Beslut fattades att varje medlem skulle iordningsställa sina fotbollskängor, för vinterförvaring.”
Handbollslaget kom tvåa i Klass III A.
1951-52
klarade vi oss kvar i Klass II Västra med två poängs marginal, kom sjua av tio lag. Kanske inte så konstigt att laget hade problem. Försäsongsträning var helt klart något okänt: ”På möte den 25 april bestämdes att uteträningen skulle startas snarast möjligt. Tränaren rekommenderade medlemmarna att börja med långpromenader på kvällarna.”
Även handbollen hade bekymmer:”Vid ett medlemsmöte begärde en medlem förklaring till varför A-laget i handboll förlorat flera seriematcher. Lagl. Karl Pettersson bad honom uppsöka respektive motståndarlag för att få denna förklaring.” ...
”En extra uttaxering av 2:- kr. per medlem under november månad, för inköp av fotogenelement, blev beslutat, efter omröstning.” ...
”Lars Leo poängterade att det skulle passa med en julklapp till klubbens egen så att säga allt i allo, I. Andersson. En livlig diskussion uppstod, där Ivar Juliusson å ena sidan menade att det behövdes inte alls, för Andersson hade inte blivit ombedd att göra detta, varken att städa eller att elda. Lars Leo påpekade då att när Andersson ändå brydde sig om detta och utan betalning gjorde det på ett respektabelt sätt, så borde en uppmuntran vara på sin plats. Efter en fortsatt livlig diskussion begärdes votering. Lars Leos förslag gick igenom med stor majoritet, en lista skulle uppsättas, och en minnessak inköpas.”
1952-53
var marginalen till nedflyttning bara en poäng. Vi kom näst sist i Klass II Västra men slapp ändå degradering. 20-årsjubileet firades med en lyckad medlemsfest i Folkets Hus D-sal.
Ur mötesprotokollen detta år: ”Lagledaren för B-laget i fotboll, Osborn Nilsson tillsade spelarna att medtaga en handduk per man, så dom slapp torka sig på tröjorna. ... Ivar Juliusson fick en tillsägelse för olämpligt uppträdande.”
”Robert Andreasson tyckte att man redan nu på ett tidigt stadium (15 februari) skulle kontakta klubbar för träningsmatcher i fotboll så att laget inte var för otränat när serien började.”
Handboll: trea i Klass III A.
1953-54
klarade vi oss åter med en poängs marginal. Näst sist i Klass II Västra, men ingen nedflyttning. En nybildad stödförening av Gamla MBK:are skänkte ett standar, en fotboll och ett matchställ. Intitiativtagaren Folke Andrén började träna ett antal nyreryterade ungdomar i Fjällskolan redan i februari. Nya tider verkar vara på väg i klubben! Veteranföreningens styrelse invaldes som hedersmedlemmar: Harald Andréasson, Bertil Hjortberg, Evert Sjöberg och Folke Andrén.
Handbollslaget vann Klass III A efter sju segrar av sju möliga.
”En utträdesansökan av Ivar Johansson avslogs efter livligt diskuterande på grund av att den sökande inte varit fullt kapabel vid dess skrivande.” ...
”Karl Pettersson ansåg att vi absolut måste få tvättat det gula stället, Folke Andrén åtog sig att göra detta.” ...
”Kontingentfrågan var åter på tapeten. Styrelsen fick en hel del kritik för sitt sätt att sköta densamma. Beslut fattades att avgiften skulle bestå av 2.50 i mån, 1 kr i årsavgift. Men 50 öre utav dessa skulle gå till en sjukkassa som skulle träda i kraft om ett år. … Respittiden för kontingent höjdes från 4 till 6 veckor.” ...
”Folke Andrén kom med den glädjande rapporten att ett antal ungdom anskaffats."
1954-55
fick Stig ”Gangstern” Johansson priset som bäste spelare. Tränare Robert Andréasson och A-laget var två poäng från degradering i sexan (då fortfarande kallad Klass II Västra), kom näst sist av tio lag men slapp ändå nedflyttning.
Handboll: sexa i Klass II A.
Årsmötet 1955: ”Robert Andrésson framhöll att klubben fått två st. pojklag. … Rune Strandberg framhöll att ungdomssektionen skulle kunna sälja en hel del lotter. … Ordf. framlade förslag om att pojklagsspelarna skulle hjälpa till att städa lokalen en dag på man, förslaget godkändes.”
1955-56
blev vi trea från slutet, åtta av tio lag i Klass II Västra. ”Det går bättre och bättre”, som det heter det i 50-årsskriften. Två pojklag startades, lag 1 vann sin serie och det gjorde också juniorerna.
Stor diskussion på ett medlemsmöte om bristande kommunikation mellan ungdomsledarna samt mellan ungdomssektionen och styrelsen. Många av de äldre efterlyste undervisning för de yngre om hur en förening sköts; de fick också kritik för sin bristande vilja att åta sej några uppdrag. ”På möte den 22 april frågade en medlem om fotbollsträningen startat för säsongen. Det hade den.”
Handbollslaget vann även tvåan och gick upp i ”Eliten”, Klass 1 B. Jan Schiller spelade i juniorernas stadsdelslag.
Årsmötet förbjöd spel om pengar i klubblokalen. ”På möte den 22 april frågade en medlem om fotbollsträningen startat för säsongen. Det hade den.”
1956-57
klarade vi oss kvar på bättre målskillnad, kom åter näst sist av tio lag men flyttades inte ner. A-lag, juniorer och pojklag gjorde en lyckad bussresa till Stockholm tre dar i juni med matcher mot Stureby i Enskede. Av brev från Stureby Sportklubb i Enskede framgår att deras ”junior- och pojklag skulle heller inget högre önska än att få spela mot ett Göteborgslag.”
MBK:s pojklag vann sin serie med blivande MBK-stjärnor som Dennis Börjesson och Kent Rylander; Kent gör A-lagsdebut.
Handbollslaget åkte ur Klass 1 B direkt, kom näst sist.
Jan Schiller fick pris för bästa idrottsprestation, kassören Lasse Leo för ”bästa organisatoriska och idrottsliga prestation”.
I revisionsberättelsen för 1956 finner vi att medlemavgifterna gav 225:88, försäljningen av läskedrycker 546:50, fotbollsmatcher 100 kr jämnt samt lotterier 304:95. Hyran belöpte sej till totalt 609:10, bränsle och el till 173 kr. I kassan fanns vid årets slut 225 kronor och 88 öre.
”Klubben kommer att erhålla Fjällskolans A-sal tisdagar och torsdagar mellan klockan 18.00-19.00 enligt erhållen skrivelse från Göteborgs Folkskolestyrelse. ... Kassören Lars Leo upptog även frågan om kontingenten och ville att alla medlemmarna skulle hjälpa till att betala sin kontingent. Kassören ville även att en avstängningsparagraf skulle tillämpas. I frågan uppstod diskussion varvid flera medlemmar yttrade sig. Mötet beslutade att en avstängningsparagraf gällande från 1 okt. skulle tillämpas. Medlem som efter denna dag resterar med kontingent äger ej rätt att deltaga i träning, gymnastik, handboll eller bordtennistävlingar.”
1957-58
lades seriesystemet om till kalenderår; därför omfattade det här spelåret höst-vår-höst. A-laget kom sjua i Klass II Västra. Pojklaget vann alla matcherna i sin serie och nu debuterade även Dennis Börjesson i A-laget.
25-årsjubileet firades i ”Tvättstugan” på Skepparegatan. ”Damer förgyllde festen som blev mycket trevlig.” Pojklagsspelaren Dennis Börjesson (som skulle bli en av klubbens stora profiler både som aktiv och ledare figurerar så här i protokollet från årsmötet i februari 1957: ”Lars Leo /kassören/ rapporterade att det i gymnastiksalen sönderslagits en ruta till ett värde av 12:- kr. och 25 öre och att detta gjorts i rent okynne, samt fordrade att dessa medlemmar skulle uteslutas ur klubben. Efter diskussion beslutade mötet att Dennis Börjesson samt Roger Lidman skulle få respit att betala rutan tills förste april, om den då ej var betald skulle vidare åtgärder vidtagas.”
I september rapporterar kassören att ekonomin är dålig och att viljan att betala medlemsavgiften är mycket dålig.Förbudet mot superier och pokerspel i lokalen har inte efterlevts; när anslag satts upp har de både ”nedrivits och nonchalerats. De medlemmarna som varit mest syndiga, och som visade sig ha med attentatet att göra, blev för styrelsen rapporterade” – och sen namnges tretton man.
En av dem är en annan blivande tongivande spelare och ledare, Sven-Erik Karlsson. Mötet avslog med kraft kassörens förslag att de syndiga skulle uteslutas. Inte ens om de fortsatte som förut! En lokalkommitté tillsattes.
Handbollslaget kom sexa i Klass II C.
1959
spelade vi innefotboll i Fjällskolan och det skulle vi fortsätta med i många år. A-laget kom trea från slutet i Klass II Västra.
På årsmötet bifölls ENHÄLLIGT ett förslag att utesluta 1958 års ordförande och sekreterare!
I 1958-59 års Klass II C kom handbollslaget femma av åtta lag.
Pojklag, troligen sent 50-tal.
Stående från vänster Lars Erik "Plutten" Pärson, Kent Björk, Jan Erik "Sappo" Andersson, Sven-Erik "Ikke" ?, Stig Arne Johansson, Ove Karlsson och Stig "Julle "Johansson. Knästående Jan "Trädgårn" Pettersson, Ingvar Frisk, Hasse Konradsson, Kjell Albom och Sven Erik Andeen.
A-lag cirka 1957, 1958. På Karl Johans Torg.
Stående fr v Olle "Bagarn" Johansson, Lennart Andersson, Kurt Person, Stig "Gangstern" Johansson, Kent "Vissel" Andersson, Evert "Tadda" Olsson och Rune "Precken "Strandberg (en strålande pingisspelare). Knästående Osborne "Gobben" Mattiasson, Kent "Skepparn" Pettersson (troligen Pettersson!), Bengt Olsson (senare Stålberg), Kent "Ryllen" Svensson (senare Rylander) och Bengt "Hinda" Johansson.