Konståkning är idrott och konst i skön förening och vi vill verkligen att varje barn i skridskoskolan ska få just en skön introduktion i detta! I skridskoskolan har ditt barn en chans att bli vän med isen och lära sig känna trygghet på isen – oavsett hur man sen vill använda den kunskapen.
Här finns det tips och råd för att för att alla barn – och inte minst ni föräldrar – ska trivas
- Klädsel: Klä inte barnen för varmt – det är bekväma kläder som gäller och kom ihåg att barnen behöver rörelsefrihet på isen och att handskarna inte är allt för stora.
- Hjälm: Se till att den sitter stadigt, en tunn mössa som sitter tajt under hjälmen kan vara bra. Märk hjälmen med barnets namn på en lapp som sitter framtill på hjälmen! Hjälm i skridskoskolan är obligatorisk!
- Skridskor: Det finns många olika skridskor att välja på som fungerar i skridskoskolan, men vi rekommenderar riktiga, stadiga skridskor med taggar och skär. De har lång hållbarhet och det går att köpa begagnade skridskor som fungerar utmärkt (titta t.ex. på klubbens Facebook-grupp). Det andra alternativet är enklare och billigare skridskor, med taggar, som finns att köpa i sportaffär.
- Skridskovård: När barnen kommer från isen, torka av skenorna med en trasa (för att undvika rost) och trä på mjuka skydd som förvaring till nästa pass. Till och från omklädningsrummet är det plastskydd som gäller på skridskorna. Varje promenad på annat underlag än is förstör skenorna och gör det mer eller mindre omöjliga att åka.
- Slipning: Skridskorna måste vara slipade för att barnet skall kunna röra sig rätt och lätt på isen. Man bör slipa skridskorna regelbundet. Klubben har en egen slipmaskin och slipar alla slags skridskor, för slipning maila slipning@luleakk.se
- Föräldrarnas plats under lektion: De första 2 – 3 gångerna på terminen kan en förälder vara med på isen – de allra minsta barnen kan ha svårt att överhuvudtaget stå på isen till att börja med. Föräldrarna ska då själva ha skridskor på sig, eftersom grus från skorna gör det svårt och till och med farligt att åka för barnen och tränarna. När barnene klarar att röra sig med skridskorna på isen bör föräldrarna lämna isen, sitt helst på läktaren och titta istället. Dessutom – barnen koncentrerar sig oftast bättre och lär sig mer om inte föräldrarna är på isen!
- Gruppindelning: De första lektionerna på terminen så delar vi enbart in barnen efter ålder. Allt eftersom tiden går kan gruppindelninar komma att ändras beroende på hur långt barnen hunnit i sin utveckling på isen, så att alla ska få ut så mycket som möjligt av sin skridskoskola.
- Medlemsregister: Man har genom sitt medlemskap godkänt att föreningen, och de förbund föreningen tillhör, registrerar, behandlar medlemmens personuppgifter som föreningen beslutat om i sin verksamhet.
- Försäkring: Barnet har automatiskt en olycksfallsförsäkring hos Folksam genom sitt medlemsskap. Se Folksams hemsida för mer information.
- Hemsidan: www.luleakk.se Där finns bra och viktig information, nyhetsbrev, bilder mm om sådant som händer i klubben.
- Möjlighet till utveckling: Efter 1-2 terminer i skridskoskolan kanske ditt barn vill fortsätta i konståkningsskola. Då börjar barnet introduceras i konståkningens grunder och får en chans att utveckla sig till isprinsessa/isprins!
Om ni vill anmäla barnet till konståkningsskola efter terminens slut skicka mail till skridskoskola@luleakk.se
Dessutom brukar vi årligen ha 1-2 shower för publik; isshower med olika tema som brukar vara magiska upplevelser för såväl publik som åkare. Även de minsta är med på isen och man riktigt ser hur självkänslan växer hos de små, som får visa upp sina färdigheter för publik!
I skridskoskolan och konståkningsskolan har barnen tränare som är utbildade inom Svenska konståkningsförbundet. De har kontroll på barnens utveckling och bedömer när det är dags att eventuellt flytta till en annan grupp. Alla tränare har stöd och hjälp av klubbens huvudtränare, som tränar LKK:s tävlingsåkare i olika åldrar.