Tävla
Tävla i orientering
Alla tävlingar inom orientering finns på Eventor. Där kan man läsa inbjudan, PM och annan information. Kontakta någon av ledarna för få inloggning för anmälan. LVSK gör ett eget program för vilka tävlingar vi åker till, för det mesta med gemensam avresetid. På de flesta tävlingar finns även öppna banor/motionsbanor som man kan anmäla till på plats.
I denna folder finns information hur det går till på en orienteringstävling.
Börja tävla
Det är roligt att tävla!
Nästan varje helg finns det orienteringstävlingar. Alla kan vara med, det finns banor som passar alla. Inom orientering åker man på tävling för att orientera i andra skogar än hemmaskogen, se nya kartor och spännande terräng och umgås med varandra. Vi uppmuntrar ungdomarna att tävla, och lägger vikt på upplevelsen av banan i skogen, inte resultatet. Föräldrar uppmanas att göra detsamma! Och viktigast av allt är att ha roligt!
Vilken tävlingsklass ska jag välja?
Ledarna ger gärna råd om lämplig klass! Lättaste ungdomsklassen är Inskolning, som är en mycket lätt bana
(grön) med skyltar med glada och ledsna gubbar som markerar att man valt rätt eller fel väg. Det finns också Mycket lätt (vit svårighetsgrad). I Inskolning och Mycket lätt kan man springa flera tillsammans, och med någon som skuggar. Det finns också åldersklasser. Läs mer om tävlingsklasser på
https://www.orientering.se/utova-och-folj/tavla/discipliner-klasser/klasser-beraknade-segrartider-banlangder/klasser-svarighetsnivaer-segrartider-banlangder-i-ol/. Öppna klasser finns för alla åldrar. Där kan man springa tillsammans om man vill. Det finns oftast vit, gul, orange, röd, violett, blå och svart bana att välja på. Ett tips för den tävlingsovane är att välja en lättare bana på tävling än på träning.
Hur anmäler jag mig?
Anmälningssystemet heter Eventor. Kontakta någon ledare för att få egen inloggning dit. Inskolning, Mycket lätt och andra öppna klasser kan man anmäla till på tävlingsplatsen samma dag.
Vad tar jag med mig?
Ombyte, duschgrejor. Vattenflaska. Fika/matsäck eller pengar för att handla i kiosken. Regnkläder om vädret är ostadigt. Klä dig gärna i tävlingskläder + överdrag före avresan, och byt till orienteringsskor efter ankomst till tävlingen. Om du inte har klubbdräkt går det bra att tävla i vanliga träningskläder. Man måste ha byxor med långa ben. Glöm inte ta med kompass, sportidentpinne och orienteringsskor! En del tar med sig en liten campingstol att sitta på.
När och hur åker jag?
Vi brukar ha samling för samåkning från parkeringen vid Sparbanken Arena. Samlingstid står på hemsidan.
Vad kostar det?
Klubben betalar startavgifterna för ungdomar på tävlingar som är med i vårt tävlingsprogram.
Efteranmälningskostnader, avgifter för ej start och kostnader för att hyra sportidentpinne betalas av löparen.
Hela regelverket om tävlingsavgifter och reseersättningar