Kållered Sportklubbs historia
Kållered SK bildas på 1930-talet. Då var Kållered en liten kommun med ungefär 1 000 invånare, en egen järnvägsstation, en mängd bondgårdar samt två livaktiga föreningar - Kållereds Skytteförening och Kållereds Bollklubb. Kållereds Bollklubb höll till på ängen mitt i samhället, ungefär där Coop finns idag och klädde om i Texacomacken som låg ungefär där man idag kliver på bussen för att åka till Mölndal och Göteborg. Tävlingsdräkten bestod av grön tröja och vita byxor.
I den första serien som spelades deltog fyra lag - Billdal, Järnbrott, Sandlyckan och Kållereds BK. Men intresset rann ut och under många år därefter spelades endast fotboll på skolgården vid skolan vid Ekansås och "Luddeplan" inne i skogen inte så långt från den nuvarande ishallen. Ett tag spelades en serie mellan "bydelarna" Helgered, Stationen, Vommedal och Tulebo. Men inte bara fotboll lockade idrottsintresserade Kålleredsungdomar. Allmän idrott var också populärt. 1936 anordnades till och med en tävling mellan "Kållered centrum" och "Tulebo". Grenarna var löpning 60 meter, längdhopp, höjdhopp, stavhopp och kulstötning. Någon idrottsplats fanns inte. Tävlingarna ägde rum på en någorlunda jämn gräsplätt vid Livered damm, alldeles i närheten av Sagåsen.
Ett gäng grabbar , bland annat Gösta Melin, som varit ordförande i den saligen avsomnade Kållereds Bollklubb ansåg emellertid att det var dags att börja spela bandy. Tulebosjön brukade ju frysa till ordentligt under vintrarna så den 9 december 1938 samlades ett sällskap på Lundbergs kafé mitt i Kållered (nuvarande pizza Perlan) för att dryfta frågan. Bertil Nilsson , som sedemera bytte namn till Tärnevald, stormade in på kaféet , viftade med en blankett och sa: "Denna skall in till Valler på bandyförbundet omgående om vi skall kunna delta i seriespel redan denna säsong". Sagt och gjort. Blanketten tog Bertil Nilsson med till förbundet och Kållereds Bandyklubb var född. Första ordentliga mötet hölls den 16 december 1938, namnet bestämdes till Kållereds Bandyklubb och en ansökan om medlemskap skickades iväg till Svenska Bandyförbundet. Men redan 3 mars 1939 ville en del yngre medlemmar att verksamheten skulle breddas och att både fri idrott och orientering skulle stå på programmet. Då ändrades klubbens namn till Kållereds Sportklubb och mötet beslöt ansöka om medlemskap i Riksidrottsförbundet. KSK var fött om än i två omgångar. I alla år har dock klubbens tillblivelse räknats från det datum, den 9 december 1938, då grabbarna samlades på Lundbergs kafé.