Ung Fritid
Det geografiska läget, mellan stadsdelarna Kronogården och Lextorp gör att
98 % av klubbens aktiva har invandrarbakgrund. För dessa är IFK Trollhättan ofta den första kontakten med föreningslivet, vilket betyder att föreningen bidrar med sportslig-, språkmässig- och social inlärning. Ung Fritid startades 2010, som projekt finansierat av Ungdomsstyrelsen. Sedan 2011 arbetar vi på uppdrag av Kultur och fritidförvaltningen (föreningsstöd) under ett avtal som förnyas varje år. Syftet är i första hand att uppmuntra och stödja olika former av insatser som bidrar till tolerans och förståelse. Dessutom ska man stimulera underrepresenterade grupper, i första hand barn och ungdomar, till ökat deltagande i fritids- och kulturlivet. Projektet ska även bidra till integration och kontakt med såväl svenska språket och svensk kultur som andra kulturer och språk.
Avtal som förnyas varje år utefter stadens uppdrag, men huvudsakligt innehåll är följande:
På uppdrag av Kultur och fritidsförvaltningen/Föreningsstöd
• Särskilda insatser för flickor/unga kvinnor
• Nätverka med föreningslivet i Trollhättan i syfte att skapa intresse för målgruppen
• Hitta former för, samt utveckla samarbetsprojekt
• Skapa kontakt samt etablera nätverk med andra aktörer såsom fritidsgårdar, skolor, Bostadsbolag, förvaltningar, polis m fl
• Medverka till ökat antal ledare i föreningslivet.
• Arbeta med attityder och värdegrundsfrågor
Metoder:
- Informera - bl.a. på SFI och Introduktionscentrum om Svenskt föreningsliv
- Uppsökande verksamhet - vi är där folket är (skola/fritidsgård/i området) dag som kväll.
- Relationer - genom ständig närvaro samt genom att fånga upp personer med goda relationer i området.
- Förebilder - Våra äldre ungdomar samt de som har ett stort nätverk.
- Prova på-aktiviteter
- Samverkan
Ung Fritid är samverkan
Våra mål är att alla ska ha en meningsfull fritidssysselsättning, oavsett val av detta. Vi samverkar med andra Idrottsföreningar, Kronan kulturhus samt N3 – bl.a. med att anordna prova-på-aktiviteter för att sedan lotsa ungdomarna vidare till befintliga verksamheter när intresse uppstår. Bakom varje aktivitet finns det alltid en eller flera föreningar/organisationer.
Exempel på aktiviteter:
Sommarfotbollsskola
Under tre veckor på sommarlovet arrangerar IFK Trollhättan, i samarbete med Kultur- och fritidsförvaltningen, en gratis fotbollsskola på dagtid. Deltagarna är mestadels nyanlända barn, som aldrig kommer ifrån området på sommaren. Fotbollsskolan handlar till viss del om fotboll, men den största delen handlar om uppfostran.
Street Soccer for Tolerance
I samarbete med SISU och Trollhättans Stad, kultur- och fritidsförvaltningen har IFK Trollhättan drivit projektet ”Street soccer for tolerance” sedan sommaren 2009. Det är ett socialt projekt som bygger på speciella regler som handlar om värderingar. Syftet var främst att genom idrotten, nå ut/ fånga upp ungdomar som ”spontanidrottar”- dvs. de som inte redan deltar i en föreningsstyrd verksamhet. Detta för att testa tankarna med hur fair-playinslag kan främja och utveckla ungdomars förmåga att lära sig att delta i diskussioner, lyssna på andras argument och själv bemöta sina med- och motspelare på ett respektfullt sätt. Genom åren har Street Soccern utvecklat, bl.a. genom en återkommande turnering på Drottningtorget/Fallens Dagar men även till internationellt samarbete. Street soccern både som ”verktyg” och sport, växer i Europa och IFK har bl.a. varit i Belgien med 8 ungdomar och planerar för ett nytt utbyte 2015.
Mötesplats för kvinnor
Ung Fritids arbete är brett. Som nämnts tidigare så skapar man relationer och upptäcker behov på vägen. Syftet med ”Mötesplats för kvinnor” är att stärka kvinnor som lever i ett socialt och ekonomiskt utanförskap. Genom att informera, utbilda samt aktivt stötta och engagera, skapar man förutsättningar som främjar kvinnors självkänsla som sedan förs vidare till nästa generation.
Ex på aktiviteter för kvinnor: Cykelkurs, simning, temakvällar med alltifrån ”kvinna i världen” till politik, informationskvällar med t.ex. områdespolis, Västra Götalandsregionen m.fl.
Ung Fritid - ”en spindel i nätet”
Genom vår breda samverkan har vi del i de flesta organiserade aktiviteterna som sker i området på ett eller annat sätt. Skolsamverkan, Kronan arrangörsgrupp, fritidsgårdar m fl. Är vi inte med och arrangerar så hjälper vi till med marknadsföring samt lotsning dit. Vi har goda relationer med boende i området, invandrarföreningar, bostadsbolag, polis, fältenhet, studieförbund m.fl. Dessutom kan man alltid vända sig till oss vid behov av kontakt eller spridning av information.