Utrustningsguide
Att åka skidor i IF Hudik Alpin ska vara roligt och säkert. Vi har därför upprättat en utrustningsguide för dig som förälder. Det innebär inte att ni nödvändigtvis ska ha det senaste på marknaden utan ska ses som råd om ni går i tankarna att köpa utrustning till ert barn. Det finns massor av bra grupper på tex Facebook eller på klubbens skidbytardag där ni kan hitta bra begagnade skidor och utrustning.
Om du har några frågor så ställ dem gärna till barnets ledare som vid behov tar hjälp av klubbens material ansvariga.
Men är det något som du som föräldrar kan göra, förutom att peppa och stötta våra barn, för att ge barnet goda förutsättningar så är det att hålla skidornas kanter vassa, oavsett typ av skida! Klubben brukar årligen erbjuda dig som förälder en enklare kurs men är du osäker så prata med barnets ledare, finns även mer information här.
U8
De krav klubben ställer är att samtliga som deltar i träning har:
- Hjälm utan båge
- Ryggskydd
Hjälmen ska vara fri från sprickor, helst ska man veta att den inte kraschats med. Ett sätt att testa om hjälmen sitter på ett bra sätt är att hålla fast hjälmen med bägge händerna och be barnet försöka vrida huvudet farm och tillbaka. Rör sig inte huvudet i hjälmen så är passningen bra. För de yngre barnen behöver inte hjälmen vara FIS-godkänd men ska inte ha någon båge som kan fastna i skogsåkning eller orsaka skador i högre hastigheter och hopp.
Det viktigaste med ryggskyddet är att det inte är för långt så det går upp mot nacken då det också kan orsaka skador vid en olycka.
Pjäxor:
Pjäxan ska sitta bra på foten, vilket betyder att foten skall sitta fast i hälen när pjäxan är spänd, och det ska inte göra ont. Det kan verkligen döda skidglädjen. Pjäxans hårdhet eller flex mäts i siffror från 50 och uppåt. Barnets teknik och vikt avgör vilken hårdhet man ska ha men generaliserat så kan man säga att U8 kör på flex mellan 50-65 beroende på ålder, vikt och färdighet.
Skidor:
För barnen i U8-gruppen rekommenderar vi att för de första året/åren använder ett par skidor av slalomkaraktär med svängradie 7,5-11,5 meter. Det brukar stå på skidan exempelvis R = 7,5 som innebär 7,5 meters svängradie. En Slalomskida underlättar som sagt när barnet ska lära sig tekniken men för U8 kan Twin-Tip skidor fungera lika bra.
Skidan bör vara 5-10 cm kortare än barnets längd. En för kort skida kan innebära att barnet får problem med balansen medan en för lång skida att ”växa i” ofta är förödande för inlärningen och skidglädjen.
Stavar:
När du ska köpa stavar ska du tänka på att de inte ska vara för långa. Vänd staven upp och ner och håll i spetsen på staven, ha armen i 90 graders vinkel när den hålls mot kroppen, då bör ni ha en lämplig längd på staven. Pjäxor och skidor ska vara på vid testet.
Stavarna behöver inte ha ”punschskydd”, skydd vid greppet på staven, då barnen åker korta käppar och inte kommer boxa käpparna.
Bra att ha:
- Goggles, skidglasögon
- Bekväma skidkläder, fartdräkt ger inte barnet bättre åkteknik och upplevs ofta som kalla
- Tumvantar och handskar utifrån temperatur (Vantar håller ofta värmen bättre på yngre åkare)
- Ett glatt humör och massor av skidglädje
Sammanfattning:
Det du behöver ha:
- Hjälm utan båge = Krav
- Ryggskydd = Krav
- Skidor
- Pjäxor
Bra att ha:
- Skidkläder
- Vantar
- Goggles
- Stavar
- Och ett glatt humör