År 2009 bildades Sala Silverstaden IBK Ungdom, syftet var att vara en Ungdomsförening till Sala Silverstaden IBK och möjliggöra fler seniorlag i seriespel, främst på damsidan och föreningan hade 4 lag D2-F00. Inför säsongen 14/15 så flyttades alla lag utom Dam Div 1 och Herr Div 1 från Sala Silverstaden IBK till Sala Silverstaden IBK Ungdom, det för att få en renodlad elitsatsning samt att skydda ungdomslagen vid en eventuell ekonomisk kris.
Namnbytet till IBK SALA blev för att särskilja och påvisa att vi nu är en egen förening utan sammanbindningar eller kopplingar till Sala Silverstaden IBK.
Inom ramen för utveckling av spelare sätter vi stort värde att utveckla och fostra spelare.
En spelare som visar den rätta Salaandan. Man ger aldrig upp och är en god kamrat som samtidigt är individuellt skicklig, insiktsfull och ödmjuk i alla lägen.
Dessutom, kanske viktigast av allt, att det är spelare med passion för innebandy och har ett hjärta för IBK SALA.
Utvecklingen av IBK SALAs sportsliga verksamhet är ett mycket viktigt grundfundament till de mål som föreningen går mot. I arbetet med spelarutveckling följer vi noga de bedömningskriterier som avgör en spelares aktuella spelarnivå. Att bedöma och profilera en
spelare är utgångspunkten i IBK SALA. Vi ställer oss bakom Svenska Innebandyförbundets SIU‐modell och försöker så gott det går att låta spelaren spela på den nivå den hör hemma. Väl utbildade ledare är här en mycket viktig parameter. Verksamheten i IBK SALA kan delas upp i tre delar som har synergieffekter och som är direkt hopkopplade.
Barn och initiering till innebandy genom bl.a. RIK aktiviteter där lek är en viktig drivkraft. Olika former av enkel riktad träning för de allra yngsta åldersindelningarna. De något äldre barngrupperna ges mer riktad träning. Viktigt att alla involverade tränarna/ledarna har rätt utbildningsnivå och att grupperna har rätt utrustning för att bedriva sin verksamhet. Dessa skall också ges en stor möjlighet till cupdeltagande som i sig stärker gruppkänslan och är en mycket
viktig del i den individuella utvecklingen. I denna grupp ska man fånga det odlade intresset som skall stödjas när individen går upp till ungdomsnivån. Där kommer ytterligare stegringar ske inom kvalitet och kompetens. Att vara och känna att man är en viktig del i gruppen och att man tar ansvar samt visar hänsyn. Olika insatser ska ske från föreningen för att utvecklingen av individer, så väl spelare som ledare, samt utveckling för föreningen ska uppmuntras.
Målet för IBK SALA är att kunna utveckla alla våra ”talanger” till att en dag representera på högsta nivå. Det innebär att vi, så långt det någonsin är möjligt, ska ta vara på det arbete och de personer som är verksamma inom vår förening.
Det ska alltid finnas ett internt IBK SALA ‐ alternativ när man ska rekrytera nya spelare till A‐truppen och det samma gäller när man ska tillsätta ny tränare, sportchef, lagledare eller någon annan av de funktioner som finns inom vår organisation. En spelare eller ledare som får ett nytt jobb eller inte har den möjligheten att satsa så mycket som ett representations kontrakt kräver, då ska man kunna gå ned i serietrappan och spela med eller leda andra av IBK SALAs lag.
IBK SALA har som målsättning att vara en attraktiv förening att utvecklas i och känna delaktighet. I föreningen finns inte den ultimata elitsatsning som innebär konkurrens med spelare som ansluter från andra orter. Avsikten är att göda ”egna” individer så att de får rätt
”skolning”.
Föreningarna har att nå ett optimalt samarbetsklimat där ingen konkurrens kan skapas som blir tärande på varandras verksamheter. Tekniska samarbetesavtal och modeller bör utformas.
Ekonomiska samarbeten får inte förekomma om de involverade på något sätt inte är helt överenskomna där samarbetet har direkta synergieffekter och där båda parter är vinnare.
Ekonomiska medel ska endast kunna föras över mellan föreningar om det överförande laget har de ekonomiska möjligheterna. Skriftligt, tidsbegränsat avtal skall upprättas om utbyte av tjänster eller kapital skall genomföras. Avtal skall vara unika för var händelse. Avtalet upprättas av den ekonomiskt starka parten. Avtal skall skapas före säsong och skall gälla maximalt ett år.
Lagindelning För att få ett underlag och bedriva en optimal utveckling av föreningen och skapa optimala förutsättningar för medlemmarna/spelarna omfattar underlaget barn födda 2010(gäller
för 2015/16) fram till och med div. 2 nivå både inom herr och dam. Således kan man med detta upplägg möjliggöra den bästa förutsättning för att utveckla spelare/ledare samt föreningen. Insatser för att kunna nå målen kvalitet och kvantitet kan därmed utnyttjas till fullo.
Föreningens syfte och mål blir därmed att intressegöra innebandy för barnen. Leda in dem i utvecklingstrappan som individ och grupp. Skapa träningsmodeller för fysisk och mental rätt utveckling i samarbete med väl utbildade ledare. Vid behov för att stötta grupp utföra vissa riktade åtgärder. Att tillsammans med andra parter lyfta fram t.ex. näringslära eller balansövningar eller styrketräning på rätt nivå för rätt ålder. Synliggöra och åtgärda uppkomna problemområden, t.ex. fot och knäskador. I arbetet med barn/Ungdom/Ledare kunna optimera
verksamheterna till sitt yttersta och bli ett föredöme och vara ett gott exempel inom idrottsföreningsvärlden.
Ungdomslagen
Vi ska satsa på ungdomslagen för att bli självförsörjande av spelare. Vi når dit genom att värna om alla spelare i enlighet med RF s riktlinjer ”IDROTTEN VILL” och att utbilda våra ledare till att vara Barn och Ungdomsledare.
Vi jobbar enligt SIU-modellen som är Svensk Innebandys Utvecklingsmodell, ladda ner och läs mer i den här pdf
IBK SALAs ledord:
Glädje – Det ska vara roligt att spela Innebandy i IBK SALA. Det är därför vi spelar.
Värdighet – Det innebär att vi inte fuskar, slåss eller säger fula ord.
Respekt – Vi respekterar våra motståndare, medspelare, domare, ledare och publik – alla!