Här finns svar på några av de frågor som vi återkommande får till oss på Sportkontoret.
Sportkontoret har två anställda, Nina och Peter, och är öppet vardagar kl 8-17. Även ofta bemannat flera kvällar per vecka och då och då helgtid.
Nina är klubbkoordinator och arbetar med föreningsadministration. Hennes uppgifter består i bland annat i att anmäla lag till seriespel/sammandrag/cup, boka plantid, boka domare, betala ut domararvoden, admin juniorcoacher, föreningsförsäljning, arrangemang och bistå ledare/föräldrar.
Peter är klubbchef och är ansvarig för driften av verksamheten. Hans uppgifter består bland annat i att leda och strukturera verksamheten, sponsorer, kontakt med tränare och föräldrar, ledarutbildning mm.
Om man jämför oss med andra föreningen har vi historiskt varit underbemannade och med tanke på vår storlek borde vi utöver nuvarande positioner även ha en fotbollsutvecklare och några tränare anställda.
I föreningen så har vi en säljaktivitet varje år som alla medlemmar deltar i, från de yngsta lagen till de äldsta. För tillfället är det att varje medlem säljer 5 st bingokalendrar i nov/dec.
Intäkten från denna försäljningen går till föreningens löpande verksamhet.
Många frågor som kommer till styrelse/sportkontor är angående föreningens ekonomi och medlemsavgifter.
Föreningen har bra koll på ekonomin och är sedan mars 2023 helt skuldfria. Ledningen arbetar med årets budget och 5 årsplanen för att ta rätt beslut här och nu för att styra mot det långsiktiga målet. I oktober varje år hålls en extra föreningsstämma där budget för nästkommande år presenteras. Har man specifika frågor så se till att gå på detta möte och diskutera med kassören och styrelsen.
Föreningens medlemsavgifter är inte högst i Göteborgsområdet men vi ligger över medel. Anledningen till att avgifterna är över medel är att vi driver våra anläggningar själva. Detta kostar föreningen ca 1 MSEK mer än om vi hade nyttjat planer ägda och driftade av kommunen. I styrelsens långsiktiga arbete pågår en dialog med kommunen om att det skall finnas åtminstonde en kommunal plan i vårt område.
För att alla spelare som spelar i Hovås BIlldal IF skall ha en liknande upplevelse så har föreningen upprättat en spelarutbildningsplan (SUP) som alla tränarna skall utgå ifrån.
Spelarutbildningsplanen diskuteras och utvärderas årsvis på föreningens ledarkonferens.
SUP baseras på förbundets rekommendationer med tillägg och förtydliganden som föreningen vill arbeta med.
Våra lag är ofta väldigt stora grupper, ofta runt 100 barn i ett lag när man startar upp.
Vi vill inte begränsa lagen til 30-40 personer och ha kö för att spelare skall komma in utan vill att alla skall kunna vara med. Om det finns tillräckligt med ledare och man arbetar enligt Supercoach så kan man hålla bra kvalite på träningarna även för stora grupper.
Från 13 år så får nya spelare provspela för att se om de passar i gruppen. Beslut om antagning tas på storlek på trupp, antal ledare, geografi (man bor i upptagningsområde) och gruppens nivå. Tränarna tar beslut i samråd med ansvarig på Sportkontoret.
Föreningen eftersträvar jämställdhet på ledarsidan, dvs att det finns både kvinnliga och manliga ledare i alla våra lag. Föreningen är med och startar upp grupperna och försöker rekrytera så det blir en jämn fördelning mellan kvinnliga och manliga ledare. Tyvärr är det oftast så att det är mer manliga ledare i våra pojklag, så här är viktigt att vi hjälps åt att arbeta med detta.
Vi följer förbundets riktlinjer kring speltid, så kallad speltidsgaranti.
När man spelare 3mot3 och 5mot5 så kallas alla till match och alla spelar lika mycket.
Vid spel 7mot7 och 9mot9 så skall alla som kallas till match spela minst 2/3 av matchen.
Spel 11mot11 så spelar varje spelare minst en halvlek.
Läs mer om speltidsgaranti på förbundets hemsida i aktuell tävlingsmatris.
Många diskuterar nivåindelning och nivåanpassning.
I Hovås Billdal så nivåindelar vi inte barnen, detta är inte en metod som fungerar enligt forskning och förbundets rekommendationer. Nivåindelning blir ofta baserad på fysisk utveckling och inte nivå på fotbollskunskaper.
Nivåanpassning kan användas i mindre omfattning om man aldrig gör det i statiska indelningar.
Vi tränar på HBA (konstgräs med belysning) och på Billdalsvallen (naturgräs ingen belysning).
Vintersäsong (okt-april) så är det väldigt trångt på HBA och många lag har vill ha mer träningar eller en bättre träningstid. Här har vi en utmaning, ledningen arbetar för att vi skall få till ytterligare en konstgränsplan på Billdalsvallen för att komma tillrätta med problemet. Tyvärr tar detta tid då det behöver justeras till idrottsområde.
Under sommarsäsongen (maj-sept) så finns ytor och tider till alla lag i och med att vi kan nyttja naturgräset på Billdalsvallen.
Föräldrar undrar ofta vilka krav föreningen har på att ledare utbildar sig eller hur föreningen säkerställer att ledarna har rätt utbildning.
Vi arbetar aktivt med att våra ledare, framförallt huvudledare, utbildare sig i förbundets utbildningar. Föreningen håller även utbildningar i egen regi för att underlätta för tränare att gå utbildningar. Förbundet har sedan 2023 börjat med kravställan att i yngre lag att tränarna skall gå grundutbildning, denna kravställan är på väg att införas upp i ålder så inom några år så kommer utbildning vara ett krav från både föreningen och förbundet i alla åldrar.