Skridskor som passar foten och åkarens nivå är en förutsättning i konståkning. Då barns fötter växer i en rasande fart behöver skridskorna bytas ut med jämna mellanrum. Tänk på att låta ert barn prova sina skridskor under sommaren så att ni hinner köpa nya inför säsongsstart ifall de hunnit växa ur dem.
Riktiga konståkningsskridskor rekommenderas från år 2 i klubben. Om ditt barn precis har börjat och åker i skridskoskola hittar du info om nybörjarskridskor här.
Att välja rätt sko
Fråga gärna våra tränare om råd innan ni köper skridskor. Barnet ska även berätta för tränaren om hen har nya skridskor så att tränaren kan vara uppmärksam på hur de funkar för barnet. Nya skridskor kan kännas dyrt men skridskorna har ofta ett bra andrahandsvärde. Begagnade skridskor finns att köpa i olika köp- och sälj-grupper på Facebook. Klubben anordnar även en årlig köp och sälj-dag.
Edea är den vanligaste skon i Sverige och för åkare som tränar på enkelhopp är Overture eller Motivo den sko som passar bäst. När åkaren börjar träna på dubbelhopp passar det bra att byta upp sig till Chorus. Efter Chorus kommer de hårdare skorna Concerto, Ice fly och Piano. Dessa skor är gjorda för att kunna stötta foten i landningar av trippel och kvadruppelhopp. De bör därför inte användas av barn, åkare som är lätta i kroppen eller åkare som inte hoppar alla dubbelhopp. Övriga skridskomärken (Risport, Jackson, Graf, Wifa) har motsvarande nivåer av skridskor som Edea. Tinas Figure Skating Shop har bra beskrivningar av varje sko.
Om ni köper begagnade skridskor ska ni noga kontrollera att lädret i skaftet är hårt och kraftigt samt att vristen helst ska vara utan veck. De vanligaste skridskomärkena på marknaden är Edea, Jackson, Risport, Graf och Wifa. Alla dessa tillverkare har skor för olika nivåer: åkare som tränar på enkelhopp, dubbelhopp och trippelhopp.
Välja rätt skena
De vanligaste skenorna är John Wilson, MK Blades och Jackson Ultima.
Åkare som tränar på enkelhopp eller börjat träna på dubbelhopp ska leta efter Coronation Ice, MK Professional, Ultima Protege, Ultima Mirage eller Legacy. Åkare som hoppar dubbel- och trippelhopp kan åka på Gold Seal, Pattern 99, Phantom, Gold star, Supreme eller Elite.
Att knyta skridskor korrekt
Vi ser ofta att åkares skridskor är för hårt åtdragna. Att tänka på vid snörning av skridskor är att knyta lösare längst fram så att det inte blir för trångt för tårna. Mitt på ska den vara mer åtdragen så att hälen ligger mot kängan och sedan en något lösare knytning högst upp. En riktlinje är att det ska gå att trycka ner två fingrar mellan smalbenet och tungan på skridskon. Man bör snöra ovanför hakarna och sedan ner under hakarna.
Ett misstag som många gör vid skridskoknytning är att de drar åt snörerna hårt överallt. Detta kan leda till att skon tappar stadga och känns lös snabbare (vilket i sin tur leder till att man oftare knyter om, vilket förvärrar problemet och skon slits ut snabbare). Detta leder även till att barnen tror att de inte kan knyta sina skridskor tillräckligt hårt själva, vilket sällan stämmer. Här är en länk till en film om skridskoknytning.
Här kan ni bl a hitta nya skridskor:
- Klubben har en köp- och säljdag en gång varje höst
- I Facebookgruppen Konståkning Köp & Sälj Värmland kan man hitta begagnade skridskor. Det finns även grupper för hela Sverige.
- Tinas Konståkningsshop i Örebro har webbshop men man kan även prova skridskor i butiken
- MP Skating i Stenungsund har webbshop men man kan även prova skridskor i butiken
- Norrköpings skateshop
- Teijas Skateshop
Skridskovård
- Hårda skenskydd bör alltid sitta på skridskorna när man går till och från isen.
- Innan du lägger skridskorna i väskan, torka skenan torr med en handduk som du har i väskan.
- Skaffa gärna mjuka skenskydd att ha på när skridskorna är i väskan. Sätt inte på de hårda skydden igen då de är blöta och skenan då kan rosta.
- Ha inte skridskorna i en stängd väska mellan träningspassen då de kan vara fuktiga.
- Välslipade skridskor är viktigt, läs mer om slipning här.
- Kontrollera då och då att skruvar inte sitter löst under foten.
- Knyta lösare längst fram så att det inte blir för trångt för tårna. Mitt på ska den vara mer åtdragen så att hälen ligger mot kängan och sedan en något lösare knytning högst upp. Man bör snöra ovanför hakarna och sedan ner under hakarna.
- När man byter skridskor behöver de åkas in, och det är det inte ovanligt att man får skav eller kramp under de första veckorna. Detta går i de flesta fall över.