Att bilda lag
Vid varje årsskifte bildar vi ett nytt U-lag i Göta Traneberg med spelare från Hockeyskolan. Med stöd av kansli och sportchef hjälps föräldragruppen sätta strukturen för det som senare kommer bli vårt U9-lag. Våra lag drivs ideellt av spelarnas föräldrar. För att bilda ett lag måste gruppen tillsätta följande roller.
- 1 st huvudtränare som har det övergripande sportsliga ansvaret och koordinerar med sportchef.
- 1 st lagledare som koordinerar den administrativa delen av lagbygget, det vill säga kallelser till träningar och matcher, kontakt med kansli samt kontakt med andra föreningar.
- Tränare – man brukar vilja ha minst 1 tränare per 10 barn på is, men alla tränare kan inte närvara jämt så försök tillsätta 2 tränare per 10 barn. Så en trupp på 30 barn bör ha runt 5-6 tränare (inklusive huvudtränare).
- 1 st kassör
- Materialare – varje lag behöver ett par materialare som kan hålla koll på lagets gemensamma utrustning (träningströjor, MV-utrustning, m.m) samt slipa skridskor.
Sätt tidigt upp ett gemensamt regelverk för vad som gäller på och utanför is och förankra det med både barn och föräldrar. Nedan är grunden för ett regelverk.
- Vi är alltid bra kompisar – lagkamrater och motståndare gör ingen skillnad.
- Vi lyssnar på ledarna! När tränare blåser i visselpipan på isen så samlas man direkt runt ledare och går ned på ett knä (att gå ned på ett knä motverkar att barnen åker runt på isen när tränaren pratar).
- Mobilförbud i omklädningsrum och i anslutning till träningar och matcher.
- Godis- och läskförbud i omklädningsrum och i anslutning till träningar och matcher.
- Ingen mat i omklädningsrummen.
- Vårdat språk bland ledare, föräldrar och barn. Låt oss alla fundera på hur vi utrycker oss.
- Alla ledare i GT skall inlämna utdrag ur belastningsregister till kansliet. Detta är obligatoriskt. Lämnar man inte in detta kommer man ej få vara ledare i GT. Detta omfattar alltså inte bara tränare utan alla ledare.
- Vi följer styrdokument ”Vi är Göta Traneberg” och Stockholms Ishockeyförbunds Hemmaplansmodellen.
Barnen bör kunna ta på sig all utrustning och knyta sina skridskor själva från cirka 9 års ålder. Öva hemma! Barnen kan om de vill, lär dem bli självständiga i omklädningsrummet. När barnen lärt sig ta på sig sin utrustning själva bör laget införa begränsningar för föräldrar i omklädningsrummet.
Ishockey är en sport som kräver en del av föräldrarna. Det är mycket skjutsande, utrustning som man ska lära barnen hålla reda på och annan markservice. Försök gruppera er efter stadsdel/bostadsområde/skola så ni kan hjälpa varandra med skjuts och annat, så underlättar det vardagen.