Dela nyhet
Årskrönika 2022
31 dec 2022 5 kommentarer
2022. Vad var det för år egentligen? Det beror såklart på vem man frågar. På det privata planet kan stora händelser ha skett. Jag personligen har till exempel blivit farbror! Andra har blivit föräldrar, syskon, gift sig, tagit studenten, fått sitt första jobb, börjat skolan etc. På makro-nivå ur ett samhälleligt perspektiv var det förstås ett skitår av sällan skådat slag. En pandemi som fortsatte att gäcka världen och som ännu inte släppt sitt grepp, krig och lidande, inflation, hat och polarisering. Detta lär dock avhandlas i diverse krönikor och texter runt om på diverse plattformar där året ska summeras. En parad-gren tycks vara att inte bara vältra sig i nuvarande elände utan även i det elände som eventuellt kommer att komma framöver. El-priser som eventuellt kommer bli gigantiska är ett exempel.
Så nu lämnar vi detta därhän och fokuserar på 2022 ur Fritsla Hockeyklubbs perspektiv. För OJ vilket år det har varit! Utan att ha studerat evidens i ärendet drar jag mig till minnes hur vi ofta i dessa årskrönikor summerat ett år som “Det mest händelserika i klubbens historia”. Ibland kanske tillspetsat, men oftast med fog för påståendet då klubben ständigt vuxit i rasande fart. 2022 kan dock sannerligen sägas vara det mest händelserika året i klubbens nu 18-åriga (på dagen i skrivande stund, dvs 30/12) historia! Det har väl knappast undgått någon vilken förvandling rinken genomgått från sliten träsarg utan rinnande vatten till dagens funktionella året runt-anläggning med läktare, omlädningsrum, toalett, sarg med plexiglas och mycket mer. När vi inledde 2022 fanns dock inte ett spår av detta annat än i klubbens ambitiösa planer. Minns ni hur det började?
Jo, året inleddes med en verksamhet i full blom sedan en dryg månad tillbaka (29 november 2021 närmare bestämt), men alltjämt under stenhårda Covid-restriktioner och med den gamla klassiska träsargen som ramade in rinken. U11, U14, Dam, Tre Kronors Hockeyskola och seniorer tränade på flitigt. Lördagen 23 januari var det så dags för säsongens första poolspel, det första efter 2 års pandemi-paus.
öreningens U11-lag begav sig till Marks Ishall för att spela mot Fotskäl, Ulricehamn, LN70 och Borås.
För många av spelarna var det deras första hockeymatcher någonsin.
Laget gjorde en kanoninsats och bjöd på många snygga mål och uppoffrande försvarsspel. Målvakterna för dagen, Joel och Algot Larsson, gjorde bägge två strålande insatser i buren.
Laget ställdes mot duktiga lag och man fick både vinna och förlora under dagen. Men oavsett utgång i matcherna kämpade laget hela tiden på och gjorde sitt bästa. Föredömligt!
Trots att många av ledarna i klubben engagerades i detta poolspel, och trots en intensiv Covid 19-period, kunde vi samtidigt bedriva både skridskoskola och hockeyskola på hemmaplan parallellt med poolspelet, vilket visar vilka kliv föreningen tagit organisatoriskt och mobiliserings-mässigt.
Redan helgen därpå, lördagen 29/1 var det dags för nytt poolspel för U11. Denna gång i Nittorps Ishall. En fin kämpainsats trots att många saknades pga sjukdom, karantän mm. Tyvärr blev motståndet för svårt, men några fina mål kunde göras och vi fick till en jämn match mot värdföreningen Nittorps IK i sista matchen!
I slutet av januari började Covid-vågen ebba ut, det aviserades om hävda restriktioner från och med 9/2 och därmed valde klubben att offentliggöra planerna på att ännu en gång arrangera Fritsla Outdoor Games: spontanhockeyturneringen med anor från 2009 som samlat både seniorer och juniorer från hela bygden. För 2a gången kunde man anmäla både ett eget lag eller anmäla sig själv enskilt och bli inlottad i ett lag. Anmälningarna rasslade in i snabb takt.
Under vecka 7 var det för andra året i rad dags för sportlovsaktiviteter i samarbete med Marks Bostad. Detta skedde onsdag, torsdag och fredag under sportlovsveckan i vår del av landet. Vi tillhandahöll utrustning för de som ville låna, fanns till hands under dagen samt bjöd på fika.
Även Fritslaskolans fritids utnyttjade rinken flitigt i olika konstellationer under sportlovsveckan.
Lördag 19/2 var en riktigt intensiv och härlig hockeydag i Fritsla när vårt U11-lag (med några överåriga) tog emot Nittorps IK i en vänskapsmatch på rinken! Härlig stämning både på och utanför isen och ett helt fantastiskt jobb av ideella krafter för att säkerställa en åkbar is trots snöblandat regn under natten. Hemmalaget fick revansch för förlusten i poolspelet mot Nittorp och knep segern denna gång. Möjligen i kraft av högre medelålder och störra vana vid utomhus-is.En riktig hockeypropaganda bjöds och samtliga spelare i båda lagen var helnöjda efteråt !
Även skridskoskolan och hockeyskolan gick att genomföra samma morgon trots det rikliga snöandet. Stort tack till alla som bidrog med isskötsel, sekretariat, kiosk, grill mm. Stort tack till alla tillresta från Nittorp som verkligen förgyllde eftermiddagen med härligt humör. Stort tack till de föräldrar under skridskoskolan som ställde upp med isskrapning. Stort tack till Mårten Larsson och Jonny Ladeborn som ställde upp och dömde matchen. Stort tack till Mårten Johansson som ställde upp med traktor till vår portabla ismaskin som fick visa upp sig på styva linan och rädda eventet.
Snacka om intensiv hockeyhelg, för redan dagen därpå, söndag 20/2, var det så dags för nyss nämnda Fritsla Outdoor Games! Det bjöds på härligt, gnistrande vår-vinter väder dagen till ära. Prispallen i de båda klasserna blev enligt följande:
Senior:
- Sarg ut
- Coacherna
- Benchwarmers
Junior:
- Two hobbits and a giant
- HAMMEL hockey
- Fritsla rookies
Skytteligorna (endast gruppspelet inräknat) vanns av Anton Stålnacke (senior) på 7 mål samt Liam Green (junior) på 8 mål.
Den eftertraktade platsen i hockeysoffan (ett initiativ från 75-årsjubilerande Västergötlands Hockeyförbund) plockades hem av Jan Einar Johansson. Ett antal personer fick under turneringens gång äran att sitta i denna sköna soffa placerad på en provisorisk byggställning högt över isen i nordöstra sarghörnet med perfekt vy över händelserna på isen. Tack för att ni kom och förgyllde denna söndag tillsammans med oss. Extra tack till turneringsgeneralen Carl Rajala Pettersson som höll i spakarna under hela dagen samt stod för spelschemat!
Lördag 26/2 var det dags för säsongens 3e och sista pool-spel för U11 som begav sig till Borås Ishall för möten med Borås HC Vit, LN70 HC Vit, Borås HC Röd samt Vänersborgs HC Gul. Rejäla kämpa-takter bjöd det för dagen väldigt unga FHK-laget på. De starka, ishalls-vana motståndarna lyckades man dock inte rå på denna gång.
Måndag 28/2 höll Fritslaskolans årskurs 7 och 8 sin friluftsdag på rinken. 7orna var där på förmiddagen då 8orna var i Kungabergshallen, och vice versa på eftermiddagen. Även detta skedde i riktigt härligt väder! Fritslaskolan nyttjade för övrigt rinken frekvent under hela vintern samtliga stadier och årskurser.
När februari övergick till mars började säsongsslutet skymtas i horisonten, och det var dags att avsluta de olika verksamheterna på effektfulla och roliga sätt för alla inblandade. Redan måndag 28/2 höll U14 avslutning med fika efteråt. Lördag 5/3 var det Skridskoskolans och Hockeyskolans tur. Det var dans-stopp, internmatch, diplomutdelning, korv och fika. Och vet ni vad? Även denna gång sken solen från en klarblå himmel! Ett genomgående tema under flertalet event under säsongen som ni märker.
Måndag 7/3 avslutade Damhockeyn med träning och pizza i boden. Tisdagen därpå, 8/3, var det U11s tur i form av en internmatch mot föräldrarna (som slutade oavgjort till allas glädje) och efterföljande korv och fika. Torsdag 10/3 avslutade seniorerna med ett härligt sista pass med bra fart, mängder med deltagare samt korv och fika efteråt. Säsongen 2021/2022 var över.
Här brukar normalt sett följa en period av relativ stiltje runt klubben och det brukar vara först mot sommaren lite sporadiska insatser görs inför kommande säsong. Alla ideella krafter tar en välbehövlig och välförtjänt paus och pustar ut efter en lång säsong. Så var verkligen inte fallet i år. Med utbyggnads-projekten och dess ansökningar som låg i slutfasen var det en spänd förväntan. Skulle allting gå i lås så vi kunde trycka på start-knappen i tillräckligt god tid så att det kunde bli klart till kommande säsong? Omvärldsläget med tilltagande inflation spädde på osäkerheten.
29/3 kunde klubben gå ut med att man beviljats 400.000 kronor från Riksidrottsförbundet till ombyggnationen, att man där och då hade passerat 2,5 miljoner till projektet samt att Crowd-fundingen översteg 100.000 kronor med bred marginal.
En knapp månad senare, 25/4 meddelade vi att även ICA-stiftelsen beviljat pengar till ombyggnationen. Detta med 300.000 kronor. 11 maj fyllde vi på med Leader Sjuhärad som även de gick in med 300.000 kronor.
Tisdag 31/5 hölls traditionsenligt Årsmöte i Fritslaskolans samlingssal. Flera nyfikna ville höra läget om ombyggnationen och Borås Tidning var där och gjorde ett reportage.
Mitt i sommarens varma dagar, nämligen 17 juni, kunde vi i versaler basunera ut: OMBYGGNADEN AV RINKEN KAN STARTA! Detta sedan Marks Kommun skjutit till 1 000 000 kronor samt Birger och Maria Wingqvistes stiftelse gått in med 50.000 kronor. 4-miljonersgränsen var passerad med marginal och inte bara första utan även andra delmålet var uppnått. I samma meddelande gick vi också ut med en reservation om att vissa delar av projektet kunde få revideras på grund av kraftiga prisökningar och reviderade offert-underlag som ansökningarna grundats på. I samma inlägg lades för första gången också upp en detaljerad tidsplan månad för månad hur projektet, både ideellt och professionellt, skulle fortskrida från där och då fram till färdigställandet.
19 juni gick klubben också ut med det sorgliga beskedet att Fritsla Ishockeyklubbs starke man, ordförande och lagledare Sven-Olof “Svenne” Andersson lämnat jordelivet. En man som även stöttat FHK i vår framfart. Vila i frid!
Veckan före midsommar drog arbetet igång med rivning av den gamla trä-sargen, fällning av träd mm. Vissa delar av sargen kom till användning för privat bruk av personer som fick ett stycke hockeyhistoria på köpet (gratis så klart). Efter midsommar tömde kyl-entrepenören också kyl-systemet.
I juli rullades så de gamla kylslangarna upp på vindor vilket var en blöt och lerig historia. En separat facebook-grupp med namnet “Arbete vid rinken” startades, vilken kom att användas flitigt under hösten. I augusti levererades gruset, stamrören flyttades och träd på södra kortsidan fälldes.
Lördag 17/9 var det så dags för isolering av mark-ytan i form av utläggning av cellplast. En välbehövlig och energisparande åtgärd som ska få kylan att stanna i marken under vintern när vi har på aggregatet.
Söndag 18/9 anordnade klubben en träningsdag i Nittorp för våra dam- och ungdomslag, vilket blev en riktig succé med hela 19 deltagare. Issäsongen var därmed smygstartad!
Söndag 25/9 mottog styrelse-medlemmen, spelaren och eldsjälen Carl Rajala Pettersson Hugo Levin-stipendiaten. Priset delas ut i syfte att bevara minnet av idrottsmannen, idrottsledaren, idrottsorganisatören och idrottsredaktören Hugo Levin 1886 –1918. Priset ska alltid tillfalla en person som är 32 år eller yngre då Hugo dog vid 32 års ålder. Carl tilldelades priset för sitt arbete för Fritsla-idrottens bästa i både Fritsla Idrottsförening och Fritsla Hockeyklubb. På plats fanns Birgitta Andersson från Kultur- o Fritidsnämnden, Tomas Ekberg lokal kommunpolitiker från Kommunstyrelsen, Oskar Larsson-Kilén från Svenska Ishockeyförbundet som alla tog till orda och uppmuntrade föreningens anläggningssatsning vid detta officiella byggstartsevent.
På plats fanns också Henrik från Ica Nära som lokal representant för ICA-stiftelsen Folke och bjöd alla besökare på fika. Det hölls också ett symboliskt första spadtag på rinken. Parallellt med detta pågick också utrullande av kylslangen.
7 oktober kom omklädningsrummen fram till Fritsla efter att ha körts genom nästan hela Sverige, från Lycksele där de tillverkades.En verklig milstolpe i projektet! Även den modul vi haft sedan tidigare lyftes då till sin rätta plats.
Under resten av oktober färdigställde kyl-entrepenören monteringen av de nya kylslangerna och skarvade ihop dessa med de gamla. Systemet fylldes med glykol och provtrycktes.Parallellt började läktarna och altanerna runt planen att stommas upp. Stenmjöl lades ut över planen av PESAM samt rakades ut av ideella krafter. I slutet av oktober började vi också montera sargen. vilken legat i flera år på PESAMs utrymme efter frakt från Mariestad.
I november och början på december färdigställdes sargmonteringen och plexi-glaset samt isolering av garaget. I slutet av november tilldelades vi också 125.000 kronor från Sparbanksstiftelsen Sjuhärad samt 100.000 kronor från Fritslagåvan.
30 november gick klubben ut med en kampanj att allmänheten kunde lämna in namnförslag på den nya rinken. Detta går fortfarande att göra tills styrelsen valt ut sina förslag och priset är sedan gratis medlemskap i Fritsla Hockeyklubb livet ut!
Helgen före Lucia gjorde minus-graderna sin entré och klubben inledde uppspolningen av den nya rinken. Några dagar senare lades linjer och logga ut.
Efter ett intensivt race med färdigställande av läktardäcken, panel, röjning av förråd, garage mm kunde vi så lagom till jullovet äntligen välkomna allmänheten. Detta skedde 23/12 som en tidig julklapp. Borås Tidning var där och rapporterade och på kvällen hade seniorena smyg-premiär.
I mellandagarna drog så både U11 (27/12), U14 (28/12), Damlaget (28/12) och seniorerna (29/12) officiellt igång sina träningar. Fredag 30/12, alltså på klubbens födelsedag, live-sände P4 Sjuhärad från rinken i sin förmiddagssändning där både ordförande Lucas Hedberg, styrelseledamot Jonathan Andersson samt deras respektive äldsta söner Arvid Hedberg och August Thorsson medverkade.
Då så! Hur ska vi då knyta ihop detta extremt händelserika år? Vi gör väl ett försök till att på ett lättsamt, informellt sätt lyfta fram personer och händelser som satt avtryck på eller utanför isen. Det har blivit dags för den klassiska “FHK Awards”!
Årets David Ayers Trophy(målvaktsdebutant):Typ hela ungdomslaget
Denna kategori namnges efter ismaskinisten David Ayres som vid 46-års ålder fick rycka in som Emergency Back-Up Goalie och vakta Carolina Hurricanes kassa vid matchen mot Toronto Maple Leafs i februari 2020.I Seniortruppen var det ingen målvaktsdebutant under året. . På ungdomsträningarna däremot var det full huggsexa om målvakts-spaden och större delen av truppen testade lyckan mellan stolparna enligt ett rullande schema. Även under poolspelen var viljan att ställa sig mellan stolparna stor! Istället för att stå för fadäsen att namedroppa alla debutanter tar jag det säkra före det osäkra och kör enligt devisen “Ingen nämnd, ingen glömd!”
Årets Ron Hextall (hetlevrad målvakt) 1: Daniel Jernmo
Den hetlevrade keepern har inlett sin 7e säsong i FHK-buren och gör sin vana trogen skäl för Philadelphia-tröjan med idolens namn på ryggen. Insläppta mål passerade inte obemärkt förbi. Drog till Thailand mitt under förra säsongen och laddade batterierna. Kom sedan tillbaks och spikade igen som aldrig förr.
Årets Ron Hextall (hetlevrad målvakt) 2: Stefan Sigfeldt
Denne skåning med starka Rögle-sympatier har inlett sin 3e FHK-säsong genom sitt deltagande i smygpremiären dagen före julafton. Varvade förra säsongen torsdagspass i Fritsla med att vakta Kungälvs bur i division 4. Något verkar dock ha hänt under sommaren 2021 som kylt ner temperamentet hos honom, för de yviga och högljudda utbrotten som var närmast obligatoriska inslag på träningarna under hans första FHK-säsong såg vi nästan inte skymten av under 2022.
Årets räddningar: Joel Larsson, Algot Larsson, Rasmus Fransson och Alfred Blomberg
Dessa killar har vaktat FHK-kassen i poolspel under vintern, stött på rutinerat ishalls-vant motstånd men hållt stången medelst suveränt målvaktsspel kryddat med parader som fått åskådarna i ladorna runt om i länet att häpna.
Årets slagskott 1: Roger Hall Asplund
Den stabila’, skridskostarka och rejält spelande backen blev så frustrerad över sin måltorka under ett seniorpass att han valde att ladda stora kanonen för kung och fosterland för att spräcka nyss nämnda torka. Problemet? Avståndet till mål var mindre än 2 meter och diverse andra avsluts-alternativ hade tett sig klart lämpligare. Vad gör dock det när adrenalinet pumpar? Resultatet? Måltorkan fortsatte ett tag till.
Årets slagskott 2: Christoffer Asp
Canada-vurmaren Asp laddade på transatlantiskt manér stora kanonen i den officiella premiären på nya rinken med täckande veteran-back Kurt Rajala i skottlinjen. Detta vållade het debatt och diskussion kring huruvida slagskott ska vara tillåtet eller inte samt om det varit tillåtet tidigare eller inte. Även definitionen av ett slagskott dryftades och demonstrerades på diverse olika sätt av Roger Hall Asplund, själv avblåst för slagskott i veteranpoolspel 2016, samt bulldozer-forwarden Joel Blomqvist. Vad allt detta mynnade ut i är alltjämt något oklart.
Årets mål: Viktor Johnsson
Själva målet i sig (friläge där Johnsson sprintade sig igenom och lyfte in en forehand bakom Robin Selvaag) kan inte sägas vara särskilt spektakulärt. Symboliken dock desto större då det skedde i smyg-premiären för seniorerna 23/12 och alltså var första målet i match-spel på nya rinken.
Årets konditor: Evy Andersson
En stående pristagare som ånyo förgyllt tillvaron med sitt hembakta guld som kunnat avnjutas både till, turneringen, avslutningarna, arbetsdagarna och diverse andra formella och informella tillfällen.
Årets event 1: U11-matchen mot Nittorp
För första gången bjöd vi in ett ungdomslag utanför kommunen att spela vänskapsmatch på rinken. Ett event som innefattade match 3x15 minuter, musik, line-up med spelarpresentation, hamburgergrill, kiosk mm. Dessutom ett frenetiskt förarbete för att göra planen spelbar trots nattens ihärdiga snöande. En dag vi aldrig glömmer.
Årets event 2: Fritsla Outdoor Games
Efter ett års ofrivilligt Covid-uppehåll kunde så turneringen äntligen genomföras igen. En sedvanligt intensiv dag med mycket stressigt arbete bakom kulisserna med sekretariat mm, lag som ströks och tillkom osv. Vi råddade dock ihop det och dagen blev synnerligen lyckad. När priserna delats ut, ställningen monterats ner och allt plockats ihop var det som om om man varit igång en månad fast det “bara” var en heldag.
Årets event 3: Första spadtaget 25/9
Förvisso inte ett särskilt välbesökt event denna regniga söndag i september, men symboliken var stark och inte minst minnesvärd då eldsjälen Carl Rajala Pettersson tilldelades Hugo Levin-priset för sitt ovärderliga arbete.
Årets snöräddare: Mårten Johansson
Inför nyss nämnda U11-match mot Nittorp gick telefonerna varma hos folk i klubben. Vem kunde man få tag på med en traktor som kunde hjälpa till att bogsera klubbens portabla ismaskin ut på isen och göra en kombinerad skyffel/skrap-insats? Svaret blev till slut Finabo-Mårten. Stort tack!
Årets Back to the roots: U11-träningen 24/2
Efter 5 säsonger med konstfruset börjar man nu bli smått bortskämd med de bekvämligheter det medför i form av att kunna schemalägga event utan att nervöst kolla väderprognoser för att se om de går att genomföra. Men likafullt är det en utomhusanläggning vi bedriver och helt oberoende av väderleken är vi såklart inte. Detta fick vi brutalt påminna oss om ett par gånger under förra säsongen. U11-matchen mot Nittorp är redan nämnd, men det var ändå ingenting mot när samma U11-lag skulle träna torsdagen 24/2. Då var det myckna snöandet så intensivt både för och under (!) träningen att vi helt sonika fick lappa och laga efter läge. Det tilltänkta upplägget för träningen fick kastas i papperskorgen och istället fick vi lira 2-mål med bandyboll allt medan föräldrar och ledare skottade bort snö runtom. Efter 5-10 minuters spel var den tidigare spelytan ospelbar, men tack vare det ihärdiga skottandet möjliggjordes istället en ny spelyta lite längre bort. Så fortsatte det om och om igen. Men träning blev det och dessutom med hela 11 deltagare!
Årets debutant: August Thorsson
6-årige August blev först ut att beträda Fritslas nya Hockeyrink 23/12 och är för alltid inskriven i historieböckerna. Stort grattis, August!
Årets FHK:are: Samtliga ideella krafter!
Ett speciellt år kräver speciella utnämningar. Visst kan man lyfta fram ordförande Lucas Hedberg, spindeln i projektnätet Carl Rajala Pettersson, krutgubbarna Kurt Rajala, Anders Andersson och Lennart Stridh, den outtröttlige Jonathan Andersson för att bara nämna några. Men nej, det här projektet har varit möjligt tack vara det ovärderliga, osannolika, ja närmast sensationellt stora ideella engagemang som visats upp under sommarens, höstens och vinterns alla arbetsdagar i den mest skilda väderlek.
Vi tackar såklart även alla sponsorer, privatpersoner som bidragit till crowdfundingen, alla bidragsgivare, alla entrepenörer, alla som ställt upp som ledare, spelare, materialare, besökare, media som uppmärksammat oss. Ja, listan kan göras lång. Ett såhär omtumlande och revolutionerande år är det bäst att försöka att inte name-droppa för många för då blir det lätt någon som glöms istället.
Njut nu kära Fritsla-bor och alla andra hockey-entusiaster var ni än kommer ifrån och befinner er. Det här har vi gjort tillsammans!
Nu nyper jag mig i armen. AJ! Det var sant. Det är sant! Rinken är här och den är vår! Det var möjligt! Det gick!
Gott Nytt År!
Kommentarer
Erik Glansin 31 dec 2022
Tsck Viktor
#51 31 dec 2022
Otroligt matig, maffig krönika! underbart och välskrivet!
#3 31 dec 2022
Snyggt där! Gott nytt år!
Johan Kumlin 31 dec 2022
Tack Viktor! Du är grym på att sammanfatta på ett roligt och informativt sätt. All heder åt dig och självklart till alla andra som fått detta att hända! Det finns fortfarande hopp om det ideella engagemanget. Det har Fritsla HK sannerligen bevisat.
Johan Hultén 2 jan 2023
Tack Viktor! Härlig läsning om ett enastående år för klubben. Syns på isen :)