Förslag på roller
Rollbeskrivning i tränargruppen:
Nedan finns en mall och hjälp för ledarna/tränarna i de olika grupperna att utgå ifrån när det gäller rollfördelningarna inom tränargruppen.
Att vara ungdomsledare är bland det roligaste som finns. När man läser nedanstående kan det verka som en massa måsten och krav. I själva verket är det dock bara en sammanställning av vad som skapar förutsättningar för ett så roligt och meningsfyllt utövande som möjligt. Och visst är vi vårdnadshavare skyldiga våra barn bästa tänkbara förutsättningar i sitt idrottsutövande!
Huvudledare: Har det övergripande ansvaret för att planera verksamheten, att se till att det finns träningstider, att det finns tränare på varje träning, att lagen anmäls till rätt serier, cuper mm i samförstånd med fotbollsansvarig ledare. Huvudledaren har också det övergripande administrativa ansvaret och de formella kontakterna med föräldragrupp, förening, förbund mm.
Fotbollsansvarig tränare: Ansvarar för att inom givna riktlinjer och policys lägga upp säsongsplanering och träningsprogram för varje träning och att detta finns tillgängligt för alla tränare i god tid inför respektive träning. Hen är också den som har sista ordet i tolkningen av riktlinjer, planer och principer som styr träning och matcher. Fotbollsansvarig tränare ska ha en utbildningsnivå som ligger över föreningens rekommendationer för aktuell åldersklass. Se spelarutbildningsplan
Assisterande tränare: Ansvarar för laguttagning och coachning av respektive lag. I detta arbete är de ensamt ansvariga inom givna riktlinjer, policy etc. De är också ansvariga för att laguppställningar lämnas in inför match, att domararvode betalas och att allt material (tröjor, bollar, västar, koner etc) kommer tillbaka till sin plats efter träning och match. Om de assisterande tränarna väljer att göra detta själva eller om hen lämnar över det på någon annan tränare/förälder är upp till den assisterande ledaren. Den assisterande tränaren ska ha en utbildningsnivå som ligger i nivå med föreningens rekommendationer för aktuell åldersklass. Se spelarutbildningsplan
Hjälptränare: Har i princip samma uppgifter som de assisterande tränarna men förväntas inte alltid leda övningar. Hjälptränarna behöver heller inte vara utbildade enligt förenings rekommendationer men kan ha spetskompetens kring träningskomponenter som snabbhet, belastningsgrad, sjukvård etc.
Målvaktstränaren: Ska ansvara för upplägg av målvaktsträningen och stämma av detta med fotbollsansvarige tränaren så att den passar in med övriga träningar. Målvaktstränaren ska leda målvaktsträning enligt föreningens målvakts utbildningsplan. Målvaktstränaren ska ha en utbildningsnivå som ligger i nivå med förbundets rekommendationer för aktuell åldersklass. Se spelarlyftets spelarutbilningsmatris.
.