På denna sidan förklarar vi hur Zwift funkar
Denna text är hämtad på mantel.com.
Det är en hel del text även om mycket är raderat. Värdera själv vad du är intresserad av och gallra ut vad du vill läsa eller så plöjer du igenom allt!
Med Zwift blir varje trainer-pass en rolig upplevelse. Det är till och med så att du troligen inte kan återgå till vanlig träning på trainern hemma när du väl provat på Zwift. Det är den mest använda mjukvaran för interaktiva cykeltrainers som du kopplar till datorn. Du får upp all träningsdata från din träning, och i ett virtuellt landskap. Även lutningsprocenten återges, och om du har en smart cykeltrainer, anpassas motståndet automatiskt. Cykla trainer har aldrig varit så kul tidigare! Vi har samlat allt om Zwift i denna blogg, även tips som den mest erfarna Zwiftaren har nytta av.
Att koppla cykeltrainern till dator, smartphone eller platta öppnar bokstavligt upp världen för dig. Aldrig mer låsa blicken på väggen under en regnig dag.
Zwift är att cykla och träna med tusentals andra.
Zwift är inte bara kul för att du cyklar i ett virtuellt landskap, komplett med realistiska lutningsprocent. De roligaste är nog att du kan cykla med eller mot tusentals andra cyklister.
Där finns cyklister på alla nivåer. Från nybörjare som cyklar sina första meter till proffs. Bli inte paff om du blir inhämtad av proffs som Edvald Boasson Hagen, Phillipe Gilbert, Tobias Ludvigsson eller Mathew Hayman som du regelbundet kan se på Zwift.
Men hur fungerar Zwift precis? Vad behövs för att själv börja med Zwift? Vi tar dig igenom steg-för-steg så att du utan problem kan riva av dina första kilometer och höjdmeter på Zwift. Cykla på en trainer behöver aldrig mer vara tråkigt!
Zwift är cykel på riktigt, men i en virtuell värld
Zwift har funnits ett par år och är för många MTB- och racercyklister riktigt populärt. Att träna trainer blir med Zwift ett rejält stycke roligare.
Populariteten har att göra med att du får en realistisk cykelupplevelse. Uppförsbacke på skärmen? Då blir motståndet även tyngre om du använder dig av en smart cykeltrainer.
En extra fördel är att du, när du sitter på din cykeltrainer, inte längre behöver cykla själv. Och då är det även möjligt att chatta och ge "ride on" tumme upp till dina medcyklister.
Lägg därtill att du även kan lägga dig bakom någons hjul och få samma aerodynamiska fördel som i verkligheten. Och på grund av nivåskillnaderna mellan cyklsterna är det alltid en cyklist som matchar din dagsform. Antingen för att chilla på någons hjul eller attackera förbi i bergen.
Oavsett vad klockan är när du loggar in finns det alltid mellan 1000 och 1500 andra cyklister online att cykla med. När det är som mest trafik cyklar du samtidigt som 5000 andra cyklister!
Den realistiska cykelupplevelsen som Zwift erbjuder, i kombination med roliga spel-element, har gjort Zwift till det populäraste sättet att träna cykeltrainer på.
Vad behövs för Zwift?
För att kunna börja behövs nämligen ett par saker, som en cykeltrainer eller vissa mätare/sensorer.
Härunder får du en översikt, dels över vad som krävs och dels över vad som göra upplevelsen roligare. För varje punkt går vi in på vad man ska vara uppmärksam på och hur nödvändigt det är.
Vad behövs för att Zwifta?
- Cykeltrainer eller rullar
- Kadensmätare eller hastighetsmätare med ANT+ eller Bluetooth
- Windows PC, Mac, Apple TV, iPad/iPhone eller Android tablet/telefon
- ANT+ och/eller Bluetooth-mottagare för att ta emot mätdata
- Pulsband*
- Effektmätare*
- Smartphone* (för Zwift Companion-appen)
- Fläkt*
- Handduk*
- Trainermatta*
* Trevliga extras, men inte nödvändigt
Som du ser behövs, förutom din cykeln, en del prylar för att kunna Zwifta. Den enklaste lösningen är en basic cykeltrainer eller rullar. Dessa registrerar inga uppgifter om intensitet eller belastning och ändrar inte belastningen automatiskt. Det vill säga, de kan inte heller skicka några uppgifter till Zwift.
Med en basic cykeltrainer kan du ändå korrigera motståndet med cykelns egna växlar. Men detta sker då alltså manuellt och inte via Zwift. Detta gör upplevelsen genast ett snäpp tråkigare.
Har du rullar eller en trainer utan sensorer? Inga problem, du kan fortfarande Zwifta. Men du behöer kadens- och hastighetsmätare alternativt en effektmätare för att kunna Zwifta..
Zwift behöver nämligen uppgifter från dina sensorer för att kunna bestämma din hastighet och din effekt. Detta är naturligtvis mindre noggrant än om du mäter med en smart trainer. Men om du har en effektmätare på din cykel får naturligtvis ackurata siffror.
En realistisk upplevelse med en smart trainer
För realistiskaste cykelupplevelsen i Zwift behövs en cykeltrainer som kan styras av Zwift. Dessa kallas smarta cykeltrainers eller interaktiva cykeltrainers.
Ändras vägens lutning? Då anpassar Zwift motståndet på din cykeltrainer. Det blir alltså tyngre eller lättare beroende på topografin. Du kan alltså komma att få slita uppför och njuta utför.
Väljer du en smart cykeltrainer? Då ställs du inför ett viktigt val. Inte alla smarta cykeltrainers mäktar med alla lutningsprocenter. För de olika cykeltrainerna står hur brant lutning de kan simulera.
Maximal simulerbar lutningsprocent hos smart trainers börjar på 7% och sträcker sig till 20 %
Cykla lugnt eller så realistiskt som möjligt?
7 procent räcker gott för den som då och då vill cykla en lugn tur. Om lutningen överstiger 7 % ökar Zwift helt enkelt och smart bara tillbaka hastigheten. I slutändan har du alltså gjort av med lika mycket energi som någon med en trainer som kan simulera högre lutningsprocent.
Men vill du bocka av ett riktigt tufft träningspass? Gillar du både hård träning och en realistisk upplevelse? Då behövs blicken höjas till de dyrare trainer-kategorierna. Då hittar du de som kan simulera upp till ca 15 %.
Vill du verkligen få ur allt från Zwift? I så fall behöver du en av de bästa trainerserna. Cykeltrainers som kan simulera ett högt stigningsprocent är så kallade direct drive trainers.
Med dessa låser du inte bakhjulet i trainern, tvärtom har du ut bakhjulet och låter kedjan driva en kassett som sitter på trainern. Du behöver alltså inte längre något trainerhjul.
Fördelen med en direct drive-trainer är att dessa är noggrannare än en cykeltrainer med rulle. Felmarginalen är mindre och du får en rättvisare bild över din prestation.
Ha ett öga på cykeltrainerns egenskaper vid inköp. En stand alone-cykeltrainer kan även användas som smart trainer. Vill du ha ut allt ur Zwift? Då är en smart trainer ett måste.
Zwift med din iPhone, Android smartphone, PC eller Mac
Med bara en cykeltrainer är du inte helt klar. Du behöver även en PC, Mac eller smartphone att installera Zwift på. Om du väljer PC eller Mac kan du ladda ner desktop-versionen av Zwift.
Vill du använda Zwift på din smartphone eller surfplatta? Då kan du på nyare iPhones och high-end Android-modeller. Android-versionen är fortfarande inte helt lossläppt utan finns än så länge endast i beta-version.
Zwift Companion App – för att manövrera Zwift med din smartphone – fungerar på alla smartphones. Mer om vad du kan göra med Zwift Companion står längre fram.
Zwift på Iphone, Ipad eller Mac
För alla Apple-apparater kan du Zwifta. Du behöver bara ladda ner och genast kan du ‘spela’ via iPad eller iPhone. Att koppla sensorer till en Apple-enhet är dock för övrigt enbart möjligt via Bluetooth.
Har du sändare med ANT+? I så fall kan du inte direkt koppla dem till din Apple-enhet. Ett sätt som du ända kan koppla dina ANT+enheter med din iPhone eller Apple-enhet läser du lite längre ner under “Zwift på Apple TV”.
Utöver en bra cykeltrainer och en dator eller smartphone behöver du även en eller flera sensorer/mätare. Med en vanlig icke-smart cykeltrainer kan du inte ens Zwifta utan några av dem.
Har du en smart trainer? Då redan flera av dessa mätare inbyggda. Viktigt är att du kan koppla sensorerna till din dator eller smartphone.
Zwift på Apple TV
Har du en 4:e generationens Apple TV? Då är det lätt att Zwifta. Enda grejen med Apple TV är som sagt att det inte får vara en tidigare generation än 4 eftersom det annars inte går att installera några appar.
Vidare rekommenderar Zwift inte att streama från din mobil via Airplay. Du löper då risk att bilden felar. I alla fall råder de till att förbinda via sladd.
Du installerar Zwift på samma sätt som andra appar. Din cykeltrainer och sensorer kan du snabbt para. Men, och detta är något att vara uppmärksam på, du kan maximalt ha två bluetooth-apparater parade med din Apple TV. Och ANT+ är inte ett alternativ. Men för båda problemen finns lyckligtvis en lösning.
Koppla Bluetooth och ANT+sändare med Apple TV
Har du mer än två sensorer med Bluetooth? Då kan du fortfarande koppla dem, men det måste ske via din smartphone. I förbifarten ska sägas att en kombinerad sensor, som hastighets- och kadensmätare går fortfarande via en bluetoothsignal.
ANT+ stöds över huvud taget inte av Apple. Du kan alltså inte koppla några sensorer med ANT+. Men det går att lösa: med hjälp av en ANT+brygga kan du nämligen koppla ANT+enheter.
En ANT+brygga är en apparat som bygger om en ANT+signal till Bluetooth. Den Bluetooth-signalen skickas sedan vidare till exempelvis din Apple TV. En bra, och passande, sådan enhet är 4iiii-pulsmätaren. Den fungerar inte bara som pulsband utan även som ANT+brygga.
Härmed kan du alltså koppla dina ANT+sensorer till pulsmätaren. Den konverterar alla signaler till Bluetooth och sänder alla uppgifter, inklusive pulsen, vidare via Bluetooth. På det viset blir alla signaler ihopkopplade till en blåtandssignal.
Zwift på Apple TV, relativt billigt
För ögonblicket är den nyaste generationen Apple TV, överraskande nog, ett av de billigaste sätten att få Zwift på din tv om du inte har en dator eller smartphone som klarar av det.
En sista fördel med Apple TV är att du kan välja en 4k variant. Det vill säga den skarpast möjliga bilden. Zwift flyter även något mjukare på en Apple TV 4K. Om du vill ha bästa möjliga prestanda utan lagg är det alltså Apple TV 4K som gäller.
Mätare med ANT+ och Bluetooth
För att koppla dina enheter med dator eller smartphone måste du först se vilken sorts signaler som de sänder. Därefter se till att din dator eller smartphone kan ta emot ANT+ eller Bluetooth-signalerna.
Bluetooth sitter nu för tiden inbyggd i de flesta telefoner och datorer. Men för att koppla en ANT+enhet behöver du allt som oftast en ANT+dongel. Detta är en liten USB-sticka, emellanåt försedd med sladd som agerar antenn, som du kan stoppa i din telefon eller dator.
Se upp med Garmins mätare. Dessa skiljer sig lite från resten. Du kan nämligen enbart koppla dem med ANT+. Har du Garmin-sensorer? Då behöver du en ANT+dongel!
En ANT+dongel kostar oftast ett par hundralappar och fungerar oftast via Plug & Play, det vill säga du behöver inte installera något. Använder du Bluetooth? Glöm då inte att slå på blåtand på luren eller burken innan du upprättar förbindningen.
Para enheter
När du installerar Zwift måste sensorerna kopplas till din dator eller smartphone. Slå om det behövs på och /eller peta in din Bluetooth/ANT+dongel i datorn.
Se till att ANT+dongeln inte befinner sig för långt från din cykeltrainer. Det är i sådana fall du kan använda dig av en USB-dongel med sladd, för att komma närmare cykeltrainern och diverse sensorer.
Om förbindningen inte är stark nog kan dina värden på Zwift fluktuera. Och då kommer varken dina resultat eller upplevelsen till rätta. USB-förlängningssladdar är inte dyra och om de behövs kan även de användas för att upprätta en stabil signal.
Svalka är i princip ett måste
För den som cyklat trainer tidigare vet vad det innebär. I bristen på fartvind blir snabbt ordentligt överhettad. Det blir imma på rutorna och svetten formligen dryper från en.
Inte nog med att det inte är speciellt behagligt – det försämrar även din prestation. Därför väljer många en bra fläkt för sitt Zwiftande.
Det är även en god ide att inte placera fläkten rakt framför en. Om fläkten får blåsa en aning från sidan kan den blåsa över en större del av kroppsytan.
Ett tillhörande, eller improviserat, framhjulsstöd är liksom handduk över styret för att fånga upp svett, inte heller fel. Det finns även speciella dukar för att trä mellan styre och sadelrör för att inte skada cykelramen. Men en handduk utför naturligtvis samma uppgift.
En trainermatta som ljuddämpare
En cykeltrainer kan orsaka riktigt mycket vibrationer. Den som bor i lägenhet eller håller hus på övervåningen kan göra gott i att försöka dämpa dessa så gott det går. Vibrationerna ger nämligen detta oljud ordentlig räckvidd.
Skaffa ett Zwift-konto
För att över huvud taget kunna Zwifta behöver du först och främst ett Zwift-konto. Att skapa ett Zwift-konto gör du i en handvändning via Zwifts sida.
Det verkar kanske irrelevant, men var ärlig med din ålder när du skriver in ålder, vikt, kön och annan data. Zwift använder nämligen dessa uppgifter för att beräkna din hastighet. Ju ärligare du är ju realistiskare är ditt resultat.
Efter att du fyllt i e-mailadress kan du välja vilken flagga som ska synas bredvid ditt namn. Välj Metric under Display Units för att se allt i kilometer, kilos och centimeter. Sedan är din basprofil klar och du kommer ut på din egen profilsida.
Ändra din Zwift-avatar
Som med många dataspel kan du även ändra hur din karaktär ser ut i Zwift. Först och främst kan du ändra ditt generella utseende. Skägg, mustasch, en lång fläta eller vajande man, you name it. Även cykelhjälm och cykelglasögon kan du modifiera.
Men kanske en av de roligaste sakerna med att personalisera är cykeltröjan, cykeln själv och hjulen. Du börjar alltid med samma cykelkläder, men ju flera kilometer du tillryggalägger, desto mer utrustning kan du låsa upp.
Genom speciella utmaningar och events kan du låsa upp olika cykeltröjor. För att göra dem ännu exklusivare är vissa bara tillgängliga under en viss tidsperiod.
Somliga tröjor går alltid att låsa upp om du har en upplåsningskod. Som tur är kan du hitta diverse olika koder på händiga Zwift-sidor som Zwift Insider. Ingen officiell blogg från Zwift-utgivarna men se till att lägga till den bland dina favoriter om du planerar att Zwifta mycket.
Hur kopplar jag min trainer och sensorer med Zwift?
Innan du ställer upp i ditt första Zwift-race måste du först koppla ihop din trainer och dina sensorer. Efter att du klickat start new ride får du upp ytterligare en meny. Där kan du välja vilka apparater och sändare som du vill koppla.
Vill du koppla din trainer? Klicka då på cykeltrainerns logga. Se till att denna är aktiverad. Ofta måste du trampa lite för att aktivera trainern.
Så fort trainern har synkroniserats får du ett tydligt OK-meddelande i bild. Vill du koppla fler sensorer? Då kan du klicka på var individuell sändare. Genom att koppla kadens- och hastighets- och effektmätare måste du trampa något för att säkra kopplingen.
Så fort allt är kopplat kan du påbörja din första tur.
Din första tur på Zwift
Om allt gjorts rätt har du nu kopplat upp din trainer, eventuellt med sensorer, mot Zwift. Att börja en tur är enkelt, klicka bara på start och du får en valmeny.
Där kan du välja om du vill påbörja en träning, vill cykla en förbestämd rutt eller bara starta och sedan välja rutten. Så fort kartan är laddad kan du börja trampa med en gång.
Uppgradera din cykel och hjul för att bli snabbare
Precis som i verkligheten kan materialet kan materialet som du cyklar på göra stor skillnad. Aerodynamiska Zipp-hjul på en aerodynamiska racer? Kan göra en minuts skillnad på en runda i Richmond-kartan.
Du behöver alltså cykla för att låsa upp rolig och bra utrustning i Zwift. Viss utrustning behöver du även cykla långa sträckor för eller klara av vissa höjdmeter. Var kilometer ger dig poäng. Vid tillräckligt många poäng låses automatiskt ny utrustning upp och möjligheter tillagda.
Utöver dessa trevliga uppgraderingar som gör dig snabbare kan du även ändra ett antal andra ting. Till att börja med, många olika cykeltröjor. Somliga kan du lätt låsa upp medans andra behöver du förtjäna och somliga är tidsexklusiva.
Koppla Zwift med Strava och andra appar
Det unika med Zwift är att du kan koppla ihop det med Strava och andra appar. Den virtuella plats där du Zwiftar har nämligen existerande GPS-koordinater. Därmed syns din rutt på Strava precis som om du har cyklat på platsen i verkligheten.
Det finns alltså även Strava-segment och du kan se dina resultat tillsammans med resten av dina Strava-uppladdningar. På Zwifts sida kan du enkelt gå till Settings och klicka sedan på Connections.
Välj där Strava eller ditt favoritträningsredskap och du behöver bara snabbt logga in med appen eller verktyget för en automatisk förbindning i fortsättningen. Dina turer på Zwift blir då automatiskt delade och behandlade så att du kan hålla dina cykelkilometer a’ jour.
Zwift-kartorna: Watopia, London, Richmond och Innsbruck
Numera kan du cykla på fyra olika platser inom Zwift. Du kan välja den olympiska banan från 2012 i London. I Richmond kan du cykla en virtuell version av VM 2015. I Insbruck kan du till och med cykla 2018 års upplaga av VM-banan.
Sist men inte minst har vi även Watopia, den populäraste kartan på Zwift. Detta är en plats som Zwift själva designat, med många klättringar. Det finns även en exakt kopia av Alpe d’Huez i den!
Tyvärr kan du för tillfället inte välja vilken karta du ska cykla på… officiellt. Detta avgör Zwift åt dig. Lyckligtvis publicerar de varje månad vilken rutt du kan åka på vid vilken tid. Du ser det även i kalendern när du loggar in, då lyckas du kanske planera in så att nästa tur går hamnar på din favoritkarta.
Träningar och träningsprogram
Zwift är väldigt trevligt och väl anpassat för att lyckas med träningen. Eftersom dina uppgifter erhålls noggrant och du inte behöver göra beräkningar för yttre faktorer kan du skrida till verket på ett med precision.
I Zwift står även en hel lista med färdigdesignade träningspass. Dämed kan du till exempel direkt ställa in ett pass som är anpassat att förbättra din uthållningsförmåga eller ditt FTP.
Genom regelbunden träning blir du inte bara bättre, men du kan även gå med i tävlingar på en högre nivå. Perfekt för dig som tycker om utmaningar. Du kan inleda en träning från startmenyn när du startat upp Zwift.
Träna Flexibelt med Zwift Training Plans
Zwift är förutom ett roligt sätt att cykla på även ett bra träningsredskap. Du kan utföra enstaka specifika pass eller välja en hel träningsplan. Träningsplaneringen är framtagen med proffsidrottare och tränare och gör din träning ett snäpp proffsigare.
Ett träningspass går här under namnet ‘workout’. Beroende på vad du vill träna, väljer du en workout som passar dig.
Vill du följa en strukturerad träningsplan? Då kan du använda dig av Zwift Training Plans. Här kan du följa olika sorters träningsplaneringar inriktade efter ditt träningsmål. Det kan vara att bli GP-kung, klara Vättern eller bara underhålla vinterformen.
Det fina är att träningsplaneringen är väldigt flexibel. Du får själv välje hur många veckor du ska träna. Och intensiteten anpassas därefter.
Zwift tar även hänsyn till ditt riktiga liv. Är det svårt att få till ett träningspass? Då cyklar du det dagen efter istället! Träningsplanen korrigeras automatiskt. Och är vädret för vackert för ett inomhuspass på Zwift? Då kan du bara bocka av dagens pass när du är klar.
Träna och tävla på din nivå
En av de roligaste aspekterna med Zwift är att du kan träna i grupp och delta i tävlingar. Och för att alla ska kunna delta finns fem olika nivåer att välja mellan.
Nivån baseras på hur många watt per kilo kroppsvikt du klarar av att hålla. Du kan på detta vis alltid cykla med eller mot cyklister på din egen nivå, vilket gör det hela mycket roligare.
När du, efter några turer på Zwift, börjar få en känsla för hur många watt/kg du klarar av kan du lätt välja nivå. Vill du veta precis vad din nivå är kan du göra ett FTP-test på Zwift.
Tävlingsnivåer i Zwift
- A: 4+ w/kg
- B: 3.2 – 3.9 w/kg
- C: 2.5 – 3,1 w/kg
- D: 1 – 2.4 w/kg
- E: Öppen klass
Generellt är Nivå D för nybörjare. Nivå C är för tränande cyklister. Nivå B för vältränade och nivå A för de allra snabbaste.
Du kan själv välja vilken nivå du vill cykla. Sitter du på gränsen mellan två nivåer och vill ha en utmaning, välj då den högre. Det värsta som kan hända är att du inte kan hålla tempot och förlorar. Ingen kommer vara elak mot dig.