Dela nyhet
Tips inför skidbytardag
10 okt, 09:12 0 kommentarer
Hej!
Som ni har sett så är det skidbytardag nu på söndag 13/10 kl. 16. Ett jättebra tillfälle att hitta nya skidor/stavar/pjäxor för snabbt växande barn. Men kom också ihåg att sälja vidare urväxt utrustning som kan vara till glädje för våra yngre barn i klubben.
Precis som förra året kommer vi i Snöbollarna att träna både klassisk teknik och fristil/skate. Vi kommer att träna två gånger i veckan från och med att snön lagt sig, där en av träningarna fokuserar på klassisk teknik och en på fristil.
Mer info kring själva skidbytardagen och hur ni lämnar in utrustning hittar ni här:
Välkommen till Skidbytardag nu på söndag 13/10 / Alnö SK (alnosk.se)
Här är lite tips när ni ska kolla av lite vilken utrustning som behövs inför säsongen. Val av skidor/stavar och dess längd beror så klart på en rad faktorer så se det som lite tips om ni känner er osäkra.
- Under våra träningar kommer vi att träna fristil/skate vid ett av veckans träningstillfällen och klassisk stil på det andra. Barnen bör därför ha skidor som passar respektive träning.
- På våra träningar blandar vi "lek på skidor" med teknikträning och vi kommer att göra allt möjligt med skidorna på (hopp, lek, slalombanor, mm.), så tänkt på att skidorna ska vara enkla att hantera för barnen. Här är det bra att anpassa skidornas längd efter barnets skidvana och ambition.
- Vid klassisk stil väljer ni själva om ni är mest bekväm med vallningsfria, skins eller vallningsbara skidor. Oavsett val kommer det att fungera på våra träningar. Ska barnen tävla rekommenderas skins eller vallningsbara skidor då dessa har bäst glid och fäste.
- Vi kommer så klart inte att vara oförsiktiga med era barns utrustning under träningarna men det händer lätt att barnen kliver på varandras skidor, någon kör utanför spåret med osäkert snödjup, ramlar på stavar mm.
- Svenska Skidförbundet skriver så här om utrustningsrekommendationer gällande barn under 12 år:
- Barn och juniorer bör ha klassiska skidor som är ca 5 - 20 cm längre än kroppslängden. Vid val av skida är anpassning av vikten och spannet av större vikt än längden på skidan.
- Skateskidor är ca 10 cm kortare än klassiska skidor. Tabellen ovan är en vägledning för skidlängd.
- Tabellen bör ses som en vägledning och där skidlängden också beror på barnets vana. Barnet bör inte ha längre skidor än vad som står i tabellen, kortare kommer att fungera på träningar.
- Fokusera på att barnen har lagom långa skidor och stavar som tillåter lekfull träning. Utrustningen får aldrig hindra lek och hopp som stimulerar barnens teknikutveckling.
- Längden på skidorna beror i grunden på två saker, din längd och din vikt.
- För stavar är ett generellt mått att infästningen på handremmen bör vara i höjd med axeln på klassiska stavar och i höjd med hakan på skatestavar.
- Vid tävling finns en regel att stavar för klassisk åkning inte ska vara längre än 83 % av barnets längd (Stavens längd = barnets längd x 0,83).
- Stavlängden vid skate får vara maximalt 100 % av kroppslängden. Stavlängden mäts från spetsen till infästningen av handremmen.
För er som vill läsa mer så har vi hämtat mycket av infon härifrån:
Hälsningar,
Ledarna