Wäsby Warriors Flaggfotboll är ett mixat lag för dig 16+ år. Inga förkunskaper krävs.
Anmäl ditt intresse här, så återkommer vi om vi får ihop ett lag:
Länk till intresseanmälan (välj Flagg i listan)
U15 och U18 anmälda till vårens seriespel
21 jan
Inbjudan domarutbildning
28 dec 2024
God Jul & Gott Nytt År!
22 dec 2024
Warriors med i Tiokampen
21 dec 2024
Flaggfotboll uppmärksammas i DN
17 dec 2024
Wäsby Warriors Flaggfotboll är ett mixat lag för dig 16+ år. Inga förkunskaper krävs.
Anmäl ditt intresse här, så återkommer vi om vi får ihop ett lag:
Länk till intresseanmälan (välj Flagg i listan)
Flaggfotboll är en fartfylld, taktisk och kontaktfri idrott. Det är en rolig sport med hög intensitet som kräver atletisk förmåga, teknik och strategi. Sporten kan spelas av både vuxna och ungdomar, tjejer och killar.
Flaggfotboll kommer ursprungligen från USA och har funnits i Sverige sedan tidigt 2000-tal. Sporten har fått ett rejält uppsving sedan det annonserades som OS-gren 2028! Den är fartfylld, dynamisk och kontaktfri. Flaggfotboll erbjuder ett snabbt spel som ställer krav på smidighet och snabbhet, vilket sätter spelarnas fokus, reaktioner och positionering på plan på sin spets. Det krävs inte så många spelare för att få ihop ett lag, endast fem spelare är på planen samtidigt, vilket gör det blir enklare att starta upp en ny förening i flaggfotboll.
Spelarutrustning är inte kostsam (endast flaggbälte och en amerikansk fotboll behövs!), och du klarar dig på en mindre fotbollsplan. Ett tjugotal koner och en boll räcker för att spela och träna som lag!
En sport som passar många
Föreningar med befintlig verksamhet i amerikansk fotboll kan med hjälp av ett flaggfotbollslag erbjuda ett kontaktfritt alternativ med bibehållen teknisk och taktisk nivå – flaggfotbollen kan därmed öka attraktionen till en föreningen då en större målgrupp blir tillgänglig. Dessutom har före detta spelare, eller tillfälligtvis skadade spelare, i andra sporter möjlighet att spela flaggfotboll då den innehåller mindre fysisk kontakt.
I skolor
Flaggfotboll är en fartfylld och rolig sport att spela och handlar mycket om teknik och taktik. Flaggfotboll kräver väldigt lite plan- och spelarutrustning och kan enkelt användas i skolornas idrottsundervisning. När intresset väl växer kan flaggfotboll spelas genom exempelvis lokala skollagscuper och med samarbete från lokala föreningar ger dessa ett enkelt och attraktivt rekryteringsinstrument till den lokala föreningsverksamheten.
Planutrustning
Flaggfotboll kräver minimal planutrustning. Planens storlek kräver inga stora ytor, utan kan spelas i inomhushallar (strandflaggfotbollsregler rekommenderas) eller i parker där man enkelt kan markera ut planen med koner för sidlinjer, baslinjer och målområde samt för övningsändamål. Om man vill spela mer organiserat behövs endast en 7-mannaplan (gräs eller konstgräs) med lägre bokningskostnad och mindre behov av kritning pga mindre planstorlek och mindre antalet linjer. I övrigt behövs en amerikansk fotboll för att kunna börja öva.
Spelarutrustning
Spelarutrustningen i flaggfotboll enkel och billig. En spelare behöver shorts/byxor utan fickor (ur säkerhetssynpunkt) samt ett flaggbälte. Tandskydd rekommenderas men är inget krav. Spelar man utomhus (gräs eller konstgräs) kan dubbskor vara lämpligt att använda och ska man spela match behövs dessutom numrerad matchtröja.
Organisation
Med tanke på att ett flaggfotbollslag består av upp till 15 spelare innebär detta inte så stora utgifter för en förening. Flaggfotbollslag kräver dessutom en mindre organisation och tränarstab:
Förenings- och spelaravgifter
Se Tävlingsbestämmelserna för uppdaterad information.
Flaggfotbollsplanen
Planstorleken är 25 x 70 yd*, där avståndet mellan mållinjerna är 50 yd med ett 10 yd långt målområde i vardera änden. Det anfallande lagets speltaktik begränsas med en springspelsfri zon som sträcker sig 5 yd framför varje målområde.
* 1 yd (yard) = 0,9144 m
Flaggfotbollens spelupplägg, 5 mot 5
Två lag, med 5 spelare var, är på planen samtidigt. Spelarna bär bälten kring sin midja med två avtagbara flaggremsor. Matchtiden är 2 x 20 min. Anfallet har 4 sekventiella spelförsök på sig att passera mittlinjen från sin egen 5 yd-linje. Om anfallet lyckas får detta ytterligare 4 spelförsök på sig att nå motståndarnas målområde. Det försvarande laget skall stoppa anfallets avancemang.
Lyckas anfallet med att ta bollen till motståndarnas målområde får laget 6 poäng (touchdown). Därefter får anfallet ett extra spelförsök (extra point) att nå samma målområde igen, uppställt antingen 5 yd eller 10 yd från detta målområde. Om extraförsöket är lyckat får anfallet ytterligare 1 poäng eller 2 poäng beroende på vilket av de två avstånden anfallet startade extraförsöket ifrån.
Om anfallet inte lyckas passera mittlinjen från sin egen 5 yd-linje på sina 4 första spelförsök går bollinnehavet över till motståndarlaget. Detsamma gäller om anfallet lyckats nå mittlinjen på sina 4 första spelförsök, men därefter inte når motståndarlagets målområde på sina 4 andra spelförsök. Motståndarlaget börjar då med sin anfallande lagdel från sin egen 5 yd-linje för att avancera framåt enligt beskrivningen ovan.
Ett spel startas när bollen förs mellan benen på bollstartaren efter signal av anfallets center. Ett spelförsök är över när en av bollbärarens en av spelarens två flaggremsor har ryckts bort av försvaret, eller när bollbäraren sprungit utanför spelplanen, ramlat omkull, eller när en passning slår i marken.
Nästa spelförsök startar från den punkt som föregående spel avslutades vid, såvida inget regelbrott har begåtts under det nyss spelade försöket. Straffutmätning sker då genom att bollen flyttas ett visst avstånd till nackdel för det lag som gjort regelbrottet innan nästa spelförsök spelas.
Tis 18/2
18:30-20:30 |
Årsmöte 2024
Vilunda - Samlingssalen |